Bodil Kjer: Dansk Teaters Førstedame
Bodil Kjer (Valborg Ellen Karen Bodil Harries Kjer) var en fremtrædende dansk skuespillerinde, der blev betragtet som dansk teaters førstedame. Hun blev født den 2. september 1917 i Odense og døde den 1. februar 2003 i en alder af 85 år. Hun er begravet på Vedbæk Kirkegård.
En Karriere på Det Kongelige Teater
Bodil Kjer voksede op i Odense og gennemgik Det Kongelige Teaters Elevskole fra 1936 til 1938. Efter endt uddannelse blev hun fastansat ved teatret. Hendes debut fandt sted den 19. oktober 1937 i stykket Hvo, som forarger. Men allerede før sin debut havde hun stået på scenen som statist på Odense Teater i stykket Elverhøj.
I 1942 fik Bodil Kjer sit store gennembrud som Ester i stykket En kvinde er overflødig. På Det Kongelige Teater havde hun mange teaterroller, herunder i stykker som Helligtrekongersaften, Eurydike, På et hængende hår, Omstigning til Paradis, Cocktail Party, Cæsar og Cleopatra, Den blå Pekingeser og Lærken.
Med undtagelse af årene 1955-1960, hvor hun havde engagement ved Det ny Teater og spillede 8 hovedroller, var Bodil Kjer knyttet til Det Kongelige Teater siden 1937. Fra 1960 spillede hun igen på Det Kongelige Teater og medvirkede i stykker som Tre søstre, Teenagerlove, Lille Alice, Vox, Gengangere, Toreadorvalsen, Spaekassen, Mrs. Klein, En tjenestepiges historie og Kærestebreve i samspil med Ebbe Rode. Hun spillede også på ABC-Teatret i komedien Her går det godt.
En Karriere på Film og TV
Bodil Kjer debuterede på film i 1937 i Flådens blå matroser, hvor hun havde en lille rolle som maskinskriverske. Hun medvirkede også i film som Søren Søndervold fra 1942, Elly Petersen fra 1944 og Mød mig på Cassiopeia fra 1951, hvor hun sang Musens sang som musen Polyhymnia. Efter 17 års pause vendte hun tilbage til lærredet i filmen I den grønne skov, hvor hun spillede Mirjam. Hun huskes også for sin rolle som den egocentriske andenrangsskuespillerinde, der er mor til bøssen Bent i Lille spejl.
På TV medvirkede Bodil Kjer blandt andet i serien Søskende sammen med Mogens Wieth og Ebbe Rode, samt i serien Bryggeren fra 1996-1997, hvor hun spillede rollen som I.C. Jacobsens mor Caroline.
Anerkendelser og Æresbevisninger
Bodil Kjer modtog flere anerkendelser og priser i løbet af sin karriere. I 1948 modtog hun Bodil-prisen for sin hovedrolle i Soldaten og Jenny, og i 1951 modtog hun endnu en Bodil-pris for sin rolle i Mød mig på Cassiopeia. Hun modtog også en Bodil-pris for bedste birolle i Strømer i 1977 og en æres Bodil i 1997.
I 2000 blev Bodil Kjer udnævnt til æresmedlem i Skuespillerforeningen af 1879.
Personlige Liv
Den 31. maj 1939 blev Bodil Kjer gift med skuespilleren Ebbe Rode på Frederiksberg Rådhus. De blev dog skilt i 1948. Efter skilsmissen dannede hun par med millionæren og fabrikanten, civilingeniør Svend Bergsøe fra 1948 til slutningen af 1950erne. Den 28. april 1957 blev hun gift med skuespilleren og teaterforlæggeren Olaf Nordgreen, som hun spillede sammen med i Kat på et varmt bliktag.
Med Bodil Kjers død mistede Danmark ikke blot sin førstedame inden for teaterverdenen, men også sin sidste dame inden for filmverdenen.
Disclaimer: The information in this article is based on available sources and personal knowledge of the author.
Bodil Kjer: En dansk teaters førstedame
Bodil Kjer (Valborg Ellen Karen Bodil Harries Kjer) var en fremtrædende dansk skuespillerinde, der blev betragtet som dansk teaters førstedame. Født den 2. september 1917 i Odense og død den 1. februar 2003 i en alder af 85 år, har Bodil Kjer efterladt sig en imponerende karriere og et uvurderligt bidrag til dansk teater og filmindustri.
Uddannelse og tidlige karriere
Bodil Kjer voksede op i Odense og gennemgik Det Kongelige Teaters Elevskole fra 1936 til 1938, hvorefter hun blev fastansat ved teatret. Hun debuterede som skuespillerinde den 19. oktober 1937 i forestillingen Hvo, som forarger. Inden da havde hun allerede optrådt som statist på Odense Teater i stykket Elverhøj.
I 1942 fik Bodil Kjer sit store gennembrud som Ester i forestillingen En kvinde er overflødig. På Det Kongelige Teater spillede hun også roller i succesfulde forestillinger som Helligtrekongersaften, Eurydike, På et hængende hår, Omstigning til Paradis, Cocktail Party, Cæsar og Cleopatra, Den blå Pekingeser og Lærken.
Bodil Kjer var knyttet til Det Kongelige Teater siden 1937, undtagen i perioden fra 1955 til 1960, hvor hun havde engagement ved Det ny Teater. På det ny Teater spillede hun otte hovedroller, herunder i stykker som Misantropen, Kat på et varmt bliktag og Trold kan tæmmes. Fra 1960 vendte hun tilbage til Det Kongelige Teater og fortsatte med at optræde i forskellige produktioner, herunder Tre søstre, Teenagerlove, Lille Alice, Vox, Gengangere, Toreadorvalsen, Spaekassen, Mrs. Klein, En tjenestepiges historie og Kærestebreve sammen med Ebbe Rode. Hun spillede også i komedien Her går det godt på ABC-Teatret.
Film og TV
Udover sin imponerende teaterkarriere medvirkede Bodil Kjer også i flere film og TV-produktioner. Hun debuterede på film i Flådens blå matroser i 1937, hvor hun havde en lille rolle som maskinskriverske. Nogle af hendes mest bemærkelsesværdige filmroller inkluderer Søren Søndervolds trofaste veninde i filmen Søren Søndervold fra 1942, Elly Petersen i filmen af samme navn fra 1944 og musen Polyhymnia i Mød mig på Cassiopeia fra 1951, hvor hun sang Musens sang.
Efter 17 års fravær vendte hun tilbage til lærredet i filmen I den grønne skov i rollen som Mirjam. Hun er også kendt for sin rolle som den egocentriske andenrangsskuespillerinde, der er mor til bøssen Bent i Lille spejl. Bodil Kjer blev betragtet som Danmarks førstedame inden for filmindustrien og efterlod et uudsletteligt indtryk.
På TV kunne man blandt andet se Bodil Kjer i Søskende sammen med Mogens Wieth og Ebbe Rode, samt i serien Bella. En af hendes mest mindeværdige roller var som I.C. Jacobsens mor Caroline i TV-serien Bryggeren fra 1996 til 1997.
Anerkendelser og privatliv
I 1948 modtog Bodil Kjer Bodil-prisen for sin hovedrolle i Soldaten og Jenny og igen i 1951 for sin præstation i Mød mig på Cassiopeia. Hun blev også tildelt en Bodil for bedste birolle i Strømer i 1977 og en æres Bodil i 1997. I 2000 blev hun udnævnt til æresmedlem i Skuespillerforeningen af 1879.
Bodil Kjer blev gift med skuespilleren Ebbe Rode den 31. maj 1939, men ægteskabet endte i skilsmisse i 1948. Senere dannede hun et par med millionæren og fabrikanten, civilingeniør Svend Bergsøe, indtil slutningen af 1950erne. Den 28. april 1957 blev hun gift med skuespilleren og teaterforlæggeren Olaf Nordgreen, med hvem hun optrådte i stykket Kat på et varmt bliktag.
Bodil Kjer er ikke kun blevet betragtet som dansk teaters førstedame, men også som en værdifuld legaldame inden for dansk filmindustri. Hendes talent, engagement og dedikation til sin kunst vil forblive et værdifuldt bidrag og en inspiration for kommende generationer af skuespillere.
Bodil Kjer: Dansk Teaters Førstedame
Bodil Kjer (Valborg Ellen Karen Bodil Harries Kjer) var en fremragende dansk skuespillerinde, der efterlod et uforglemmeligt indtryk på dansk teater og film. Født den 2. september 1917 i Odense, blev hun betragtet som dansk teaters førstedame. Hun voksede op i Odense og gennemgik Det Kongelige Teaters Elevskole fra 1936-1938, hvorefter hun blev fastansat ved teatret. Hun debuterede den 19. oktober 1937 i stykket Hvo, som forarger.
På Det Kongelige Teater spillede Bodil Kjer en række bemærkelsesværdige teaterroller. Nogle af hendes mest mindeværdige forestillinger inkluderer Helligtrekongersaften, Eurydike, På et hængende hår, Omstigning til Paradis, Cocktail Party, Cæsar og Cleopatra, Den blå Pekingeser og Lærken. Hun var knyttet til Det Kongelige Teater fra 1937, undtagen i perioden fra 1955-1960, hvor hun havde en rolle ved Det ny Teater og spillede i 8 hovedroller, heriblandt i stykker som Misantropen, Kat på et varmt bliktag og Trold kan tæmmes. Fra 1960 vendte hun tilbage til Det Kongelige Teater og spillede roller i stykker som Tre søstre, Teenagerlove, Lille Alice, Vox, Gengangere, Toreadorvalsen, Spaekassen, Mrs. Klein, En tjenestepiges historie og Kærestebreve i samspil med Ebbe Rode. Hun optrådte også på ABC-Teatret i komedien Her går det godt.
Bodil Kjer havde også en bemærkelsesværdig filmkarriere. Hun debuterede på film i Flådens blå matroser i 1937, hvor hun havde en lille rolle som maskinskriver. Nogle af hendes mest anmelderroste filmroller inkluderer rollen som Søren Søndervolds trofaste veninde i filmen Søren Søndervold fra 1942, rollen som Elly Petersen i Elly Petersen fra 1944, og rollen som musen Polyhymnia i Mød mig på Cassiopeia fra 1951, hvor hun også sang musens sang. Der skulle gå 17 år, før hun igen var at se på lærredet, denne gang i filmen I den grønne skov fra 1968, hvor hun spillede rollen som Mirjam. Hun huskes også som den egocentriske andenrangsskuespillerinde, der er mor til bøssen Bent i Lille spejl. Bodil Kjer var en utrolig talentfuld skuespillerinde, der gjorde en markant indflydelse på dansk filmkunst.
På TV medvirkede Bodil Kjer i flere bemærkelsesværdige roller. Hun spillede blandt andet i serien Søskende sammen med Mogens Wieth og Ebbe Rode og i serien Bella. En af hendes mest mindeværdige roller var i TV-serien Bryggeren, hvor hun spillede rollen som I.C. Jacobsens mor Caroline fra 1996-1997.
Bodil Kjer modtog flere priser i løbet af sin karriere. I 1948 modtog hun Bodil-prisen for hovedrollen i Soldaten og Jenny og i 1951 for Mød mig på Cassiopeia. Desuden fik hun i 1977 en Bodil for bedste birolle i Strømer og i 1997 en æres-Bodil. I 2000 blev hun udnævnt til æresmedlem i Skuespillerforeningen af 1879.
Bodil Kjer havde et begivenhedsrigt personligt liv. Hun blev gift med skuespilleren Ebbe Rode i 1939, men ægteskabet blev opløst i 1948. Derefter dannede hun par med millionæren – fabrikant, civilingeniør Svend Bergsøe fra midten af 1950erne til slutningen af 1950erne. Hun blev derefter gift med skuespilleren og teaterforlæggeren Olaf Nordgreen fra 1957 og frem til hans død i 1994.
Bodil Kjer vil altid blive husket som en af dansk teaters største stjerner. Hun var en utrolig talentfuld skuespillerinde, der formåede at formidle dybde og autenticitet i sine præstationer. Hendes bidrag til dansk teater og film vil blive husket og beskrevet i mange år fremover.
Andre populære artikler: Mille Berg: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Martin Keller – En Multitalentfuld Skuespiller • Alexander Scheer: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Michael Elsborg – En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Amanda Ooms: En talentfuld svensk skuespillerinde • Peter Krag – En talentfuld skuespiller på scenen • Pernille Rosendahl: En talentfuld skuespillerinde og musiker • Jan Balling – En Allsidig Kunstner • Hamudi Yk: En talentfuld skuespiller på vej mod stjernestatus • Zarah Leander: En svensk sangerinde og skuespillerinde • Gaselle Gjendal – En Inspirerende Skuespillerinde • Levino Jensen: En talentfuld skuespiller med en imponerende filmografi • Svend Enselmann: En Legendarisk Skuespiller på Det Ny Teater • Lykke Sand Michelsen: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriere • Joachim B. Olsen: Atlet, Politiker og Skuespiller • Fritiof Billquist: En svensk skuespiller med en imponerende karriere • Nis Pedersen: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Carsten Brandt – Skuespiller, Dramatiker og Instruktør • Lise Gjellerup Koch: En dansk skuespillerinde med en imponerende karriere • Carl Erik Soya: En omfattende biografi om en dansk skuespiller og forfatter