Else Skouboe: En talentfuld skuespillerindes liv og karriere
Else Skouboe var en dansk skuespillerinde, der blev født den 18. december 1898 i Lemvig og døde den 12. december 1950 i en alder af 51 år. Hun er begravet på Mariebjerg Kirkegård i Gentofte. Else Skouboe var adoptivdatter af apoteker Søren Holger Skouboe og hans hustru Juliane, og hun var biologisk datter af skuespiller og forfatter Frederik Julius Høeg Blichfeldt og skuespillerinden Caroline Kirstine Aagaard.
Uddannelse og tidlig karriere
Else Skouboe blev uddannet på Det Kongelige Teaters Elevskole fra 1916 til 1918. Efter endt uddannelse kom hun til Aarhus Teater, hvor hun optrådte fra 1918 til 1921. Hendes debut som skuespillerinde fandt sted i 1919 i stykket Den kære familie, hvor hun spillede rollen som Ida. Hun spillede efterfølgende en lang række betydningsfulde og krævende roller, herunder hovedrollen i Kambans dramatiske skuespil Vi mordere. I 1921 flyttede hun til København, hvor hun optrådte på Dagmarteatret, Det Kongelige Teater og Betty Nansen Teatret. Hun var også tilknyttet Det lille Teater, Dagmarteatret, Det ny Teater og Det Kongelige Teater i forskellige perioder.
Filmkarriere og andre bedrifter
Else Skouboe medvirkede i en enkelt stumfilm, Grønkøbings glade gavtyve fra 1925, og det skulle tage mange år, før hun igen optrådte på film. I 1933 spillede hun hovedrollen som Gaby Grant i filmen Tango, hvor hun også sang evergreen-hittet En dag er ikke levet uden kærlighed. Udover sin skuespillerkarriere turnerede Else Skouboe også som oplæser og opnåede stor succes med sine oplæsningsturnéer.
Anerkendelse og personligt liv
Else Skouboe blev tildelt medaljen Ingenio et arti i 1933 og modtog Teaterpokalen i 1936. I 1940 modtog hun Tagea Brandts rejselegat og blev samme år udnævnt til Studenternes Æreskunstner. Hun blev gift to gange, først i 1918 med skuespiller Hans W. Petersen, med hvem hun fik to børn. Ægteskabet blev dog opløst i 1925. I 1933 giftede hun sig med direktør, PR-mand, udstillingsekspert og forfatter Christian Ditlev Dick Frederik Reventlow, men også dette ægteskab blev opløst. I 1940erne dannede hun par med skuespiller Henrik Bentzon.
Arv og eftermæle
Else Skouboe var en skuespillerinde af stort format, der optrådte i en lang række betydningsfulde roller både på teateret og på film. Hun efterlod sig et værdifuldt bidrag til dansk scenekunst og blev anerkendt for sin talentfulde præstation. Hendes liv og karriere vil altid være en del af dansk teaterhistorie.
Kilder:
Else Skouboe af Svend Erichsen
Else Skouboe: Skuespillerinden der brød grænser
Else Skouboe var uden tvivl en af Danmarks mest talentfulde skuespillerinder, der satte sit præg på teaterscenen i starten af det 20. århundrede. Med sin imponerende karriere og evne til at spille forskellige roller, inspirerede hun både publikum og kolleger. Lad os dykke ned i hendes spændende liv og se, hvem hun samarbejdede med gennem sin karriere.
Tidlige år og uddannelse
Else Skouboe blev født den 18. december 1898 i Lemvig. Hun var adoptivdatter af apoteker Søren Holger Skouboe og hans hustru Juliane Høeg. Hendes biologiske forældre var skuespiller og forfatter Frederik Julius Høeg Blichfeldt og skuespillerinden Caroline Kirstine Aagaard. Else Skouboe blev uddannet på Det Kongelige Teaters Elevskole fra 1916 til 1918, før hun begyndte sin karriere på Aarhus Teater i 1919.
Utallige store roller
Else Skouboe debuterede i 1919 som Ida i Den kære familie. Hun spillede efterfølgende en lang række betydningsfulde og krævende roller, hvoraf det højdepunkt var hovedrollen i Kambans dramatiske skuespil Vi mordere. I 1921 flyttede hun til København, hvor hun optrådte i stærkt erotiske roller på både Dagmarteatret, Det Kongelige Teater og Betty Nansen Teatret.
Hun medvirkede også på Det lille Teater i 1921, Dagmarteatret i 1922, Det ny Teater i 1931 og Det Kongelige Teater i perioderne 1926-1931, 1932-34 og 1939-40. Udover det havde hun gæstespil på Dagmarteatret fra 1934 til 1935, på Betty Nansen Teatret i 1935 og på Folketeatret fra 1936 til 1937. Hun optrådte også som gæsteartist på scener i Oslo og Berlin. I løbet af hendes karriere arbejdede hun ofte sammen med skuespillere som Eyvind Johan-Svendsen og senere Henrik Bentzon.
En alsidig kunstner
Else Skouboe viste sit store talent i forestillinger som Graven under triumfbuen, Hr. Lamberthier på Stærekassen og komedien Olivia. Udover teateret medvirkede hun også i en stumfilm, Grønkøbings glade gavtyve fra 1925. Selvom der skulle gå mange år, før hun igen viste sig på film, så gjorde hun det med stor succes. I 1933 spillede hun Gaby Grant i filmen Tango, hvor hun også sang evergreen-hittet En dag er ikke levet uden kærlighed.
Udover sit virke på scenen og foran kameraet, turnerede Else Skouboe også som oplæser og opnåede stor succes med sine oplæsningsturnéer. Hendes talent og mangfoldighed var årsagen til, at hun blev tildelt flere priser og legater i løbet af sin karriere.
Et privatliv med skiftende partnere
Else Skouboe var gift to gange i sit liv. Først blev hun gift med skuespiller Hans W. Petersen i 1918, med hvem hun fik to børn, kunstmaler Ole Skouboe Petersen og Jytte Skouboe Petersen. Ægteskabet blev dog opløst i 1925. Derefter giftede hun sig med direktør, PR-mand, udstillingsekspert og forfatter Christian Ditlev Dick Frederik Reventlow i 1933, men også dette ægteskab blev opløst.
Legacy
Mange år efter hendes død i 1950, er Else Skouboe stadig et ikon inden for dansk teater. Hendes talent og alsidighed har sat sit præg på teaterverdenen, og hendes mange samarbejder med andre fortræffelige skuespillere har bidraget til at forme dansk scenekunst.
I dag er Else Skouboe blevet en legendarisk figur, der minder os om skønheden og magien i teateret, og hvor vigtigt det er at have modet til at bryde grænserne og udforske nye udfordringer.
Kilder:
- Else Skouboe af Svend Erichsen
Else Skouboe: En alsidig skuespillerinde
Else Skouboe var en dansk skuespillerinde, der satte sit præg på teaterscenen i det 20. århundrede. Født den 18. december 1898 i Lemvig, døde hun desværre alt for tidligt den 12. december 1950. Skouboe blev uddannet på Det Kongelige Teaters Elevskole og spillede på flere teatre i både Århus og København. Hun medvirkede også i et par film, der stadig huskes den dag i dag.
En lang karriere på teaterscenen
Else Skouboe startede sin karriere på Aarhus Teater i årene 1918-1921 og debuterede i 1919 som Ida i stykket Den kære familie. Efterfølgende flyttede hun til København, hvor hun spillede på teatre som Dagmarteatret, Det kgl. Teater og Betty Nansen Teatret. Hun blev kendt for sine stærkt erotiske roller og optrådte ofte sammen med skuespillere som Eyvind Johan-Svendsen og senere Henrik Bentzon. Skouboe havde også gæstespil i både Oslo og Berlin, hvor hun blev anerkendt for sit talent og format.
Filmkarrieren
Skouboe medvirkede i to film i sin karriere. Hendes første film var den stumme film Grønkøbings glade gavtyve fra 1925. Filmen blev en succes, men Else Skouboe skulle dog vente mange år, før hun igen viste sig på film. I 1933 spillede hun hovedrollen som Gaby Grant i filmen Tango, hvor hun også sang evergreenen En dag er ikke levet uden kærlighed. Desværre blev Tango Skouboes sidste film, inden hun gik tilbage til teaterscenen.
Anerkendelser
Else Skouboe blev anerkendt for sit talent og modtog flere priser og legater i løbet af sin karriere. I 1936 blev hun tildelt Teaterpokalen, og i 1940 blev hun udnævnt til Studenternes Æreskunstner. Hun blev også hædret med Tagea Brandts rejselegat i 1940. Skouboe blev i 1933 gift med skuespilleren Hans W. Petersen og senere med direktør, PR-mand og forfatter Christian Ditlev Dick Frederik Reventlow.
Arv og eftermæle
Else Skouboe efterlod sig en stor arv som skuespillerinde og blev en af de mest kendte skuespillere på sin tid. Selvom hun døde i en relativt ung alder, lever hendes præstationer videre gennem film og teaterforestillinger, hvor hun satte sit præg på både danske og internationale scener.
I bogen Else Skouboe af Svend Erichsen kan man dykke ned i skuespillerindens liv og karriere og få et dybere indblik i hendes betydning for dansk teater og film.
Andre populære artikler: Erik Mikkelsen: En talentfuld skuespiller fra dansk filmhistorie • Henrik Ruben Genz: En talentfuld filminstruktør • Peter Flyvholm: En alsidig skuespiller med imponerende repertoire • Niels-Christian Holmstrøm – En Multifacetteret Skuespiller • Kristina Dubin: En talentfuld skuespillerinde med en enestående filmkarriere • Jens Korse: En talentfuld skuespiller, journalist og manuskriptforfatter • Emmanuel Limal: En talentfuld dansk skuespiller • Laura Drasbæk: En talentfuld skuespiller med mange facetter • Elliott Crosset Hove: En talentfuld dansk skuespiller • Sara Ullner: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Karen Margrethe Jensen: En Biografi om En Banebrydende Skuespiller • Miss Florens – En Komisk Skuespillerinde fra Dyrehavsbakken • Morten Schuldt-Jensen: En Biografi • Ann-Mari Max Hansen – En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Tine Götzsche: En talentfuld skuespiller og journalist • William Sehested-Høeg: En talentfuld dansk skuespiller • Ketil Teisen: En talentfuld skuespiller og børneunderholdningsstjerne • Kathrine Windfeld: En talentfuld dansk filminstruktør • Nis Pedersen: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Joel Kinnaman – En talentfuld svensk skuespiller