kvindely.dk

Erik Paaske: En Skuespiller, Visesanger og Folkeeje

Erik Johannes Paaske blev født den 21. august 1933 i Strandhuse ved Kolding og døde den 13. juni 1992 i en alder af 58 år. Han er begravet på Frederiksberg Kirkegård i København.

Biografi

Erik Johannes Paaske var søn af cementstøber Frithjof Paaske og hustru Johanne Thomasen. Han startede sin karriere på traditionel vis som murerlærling fra 1948 til 1952. Efter sin læretid arbejdede han i seks år som murersvend i Kolding og supplerede sin indkomst som gårdsanger og balmusiker. Hans hobby var at spille amatørkomedie.

Det var den kongelige skuespiller Søren Weiss, der opfordrede ham til at rejse til København for at blive professionel skuespiller under et besøg i Kolding. I 1958 blev Erik Paaske optaget som elev på Det Kongelige Teaters elevskole. Efter endt elevtid blev han en del af teatrets faste ensemble fra 1961 til 1974. Han var også kunstnerisk leder for Holstebro Revyen i en periode, inden han forlod Det Kongelige Teater i 1974. Herefter arbejdede han som freelancer med særlig tilknytning til Folketeatret. Han havde også engagementer på Lorry, Amager-Scenen og Det Danske Teater. I 1975 optrådte han i Cirkusrevyen, hvor han spillede harmonika og sang visen Vort Fædreland. Han medvirkede også i revyen i Holstebro og var igen med i Cirkusrevyen i 1985, 1986 og 1990. I 1986 havde han en duet i Cirkusrevyen med Claus Ryskjær, hvor de sang Hva vi mensker dog ska og må gennemgå.

Erik Paaske havde stor succes som Tewje i Spillemand på en tagryg, som han spillede ad tre gange i Aalborg, Odense og på Nørrebros Teater. Han spillede også titelrollen i Hr. Puntila, Dr. Stockman i En Folkefjende, titelrollen i Jeppe på Bjerget og Willy Loman i En sælgers død. Han blev folkeeje efter store TV-successer i 1967 som overbetjent Gormsen i Kan De li Østers og i 1971 som den trivelige redaktør Heilbunth, formand for Ædedolkenes Klub i Livsens Ondskab. I 1965 havde han hovedrollen i Hr. menigmand, et nordisk TV-spil produceret af svensk TV.

Erik Paaske blev også kendt og populær som visesanger. Han indspillede danske sange og viser på grammofonplader og var ofte på turné rundt i provinsen som underholder ved kongresser og fester. Nogle af hans kendte sange inkluderer En fattig troubadour fra 1971 og Bag fængslets mure fra 1984.

I løbet af sin karriere modtog Erik Paaske flere anerkendelser og priser. I 1979 blev han tildelt teateranmeldernes ærespris, Teaterpokalen, for sin hovedrolle som Hr. Puntila. I 1984 modtog han LOs Kulturpris, og i 1988 blev han kåret som Årets Æreskunstner ved Revyernes Revy. To uger før sin død modtog han Olaf Ussings legat.

Erik Paaske blev først gift den 20. januar 1962 i Nørre Bjert Kirke ved Kolding med skuespillerinden Elsebet Knudsen. Senere blev han gift den 23. december 1970 med sekretær Margit Jensen.

Filmkarriere

Erik Paaske medvirkede i 18 film i løbet af sin karriere. Nogle af hans mest kendte film inkluderer:

  1. Ditte Menneskebarn (1946) – En af drengene der driller Christian
  2. Det tossede Paradis (1962) – Børge
  3. Weekend (1962) – Mand på stranden
  4. Paradis retur (1964) – Karl
  5. Sådan er de alle (1968) – Viktualiehandler
  6. Det er så synd for farmand (1968) – Kongresdeltager
  7. Stormvarsel (1968) – 2. Fiskesorterer
  8. Mordskab (1969) – Mand med guldfisk
  9. Mig og min lillebror og Bølle (1969) – Tv-journalist
  10. Den røde – (ukendt årstal)

Erik Paaske efterlod sig et stort arv inden for dansk teater og underholdning. Hans talent som skuespiller og visesanger gjorde ham til en folkeeje, og han vil altid blive husket som en af Danmarks mest elskede kunstnere.

Erik Paaske: Skuespilleren bag en lang og imponerende karriere

Erik Johannes Paaske, født den 21. august 1933 i Strandhuse ved Kolding, var en dansk skuespiller, der efterlod et uudsletteligt aftryk i dansk teater og film. Han gik fra at være murerlærling til at blive en af Danmarks mest elskede skuespillere. I denne artikel vil vi se nærmere på nogle af de bemærkelsesværdige skuespillere og teatre, som Erik Paaske arbejdede sammen med i løbet af sin karriere.

Det Kongelige Teater

Efter at have arbejdet som murer i seks år og ernæret sig som amatørkomediespiller, blev Erik Paaske opfordret af den kongelige skuespiller Søren Weiss til at forfølge sin drøm om en professionel skuespillerkarriere. I 1958 blev han elev på Det Kongelige Teaters elevskole, og efter endt tid som elev blev han en del af teatrets faste ensemble fra 1961 til 1974. Her fik han mulighed for at optræde sammen med nogle af landets bedste skuespillere og instruktører.

Folketeatret og andre teatre

Efter at have forladt Det Kongelige Teater i 1974 fortsatte Erik Paaske som freelance skuespiller med særlig tilknytning til Folketeatret. Han optrådte også på teatre som Lorry, Amager-Scenen og Det Danske Teater. Hans talent og popularitet resulterede i store successer, både på scenen og på TV.

Samarbejde med andre skuespillere

Erik Paaske havde fornøjelsen af at arbejde sammen med mange talentfulde skuespillere i løbet af sin karriere. En af hans mest mindeværdige samarbejder var med den anerkendte skuespiller Claus Ryskjær, med hvem han havde en duet i Cirkusrevyen i 1986. Derudover indtog han også roller sammen med andre kendte skuespillere som Søren Pilmark, Ghita Nørby og Axel Strøbye. Disse samarbejder bidrog til at forstærke hans evner som skuespiller og skabe uforglemmelige øjeblikke på scenen.

Et liv som visesanger og entertainer

Ud over sin karriere som skuespiller var Erik Paaske også kendt og elsket som visesanger. Han indspillede danske sange og viser på grammofonplader og optrådte som underholder ved forskellige begivenheder rundt omkring i landet. Hans stemme og musikalske talent gjorde ham til en folkeeje i Danmark.

Anerkendelse og priser

Erik Paaske blev anerkendt for sit enestående talent og modtog flere priser i løbet af sin karriere. Han blev tildelt Teaterpokalen i 1979 for sin hovedrolle som Hr. Puntila og fik LOs Kulturpris i 1984. I 1988 blev han kåret som Årets Æreskunstner ved Revyernes Revy, og kort tid før sin død modtog han Olaf Ussings legat.

Erik Paaske, der døde den 13. juni 1992 i en alder af 58 år, efterlod sig et utroligt eftermæle inden for dansk teater og film. Hans talent og dedikation til sit håndværk har inspireret utallige skuespillere og vil fortsat blive husket af både kolleger og publikum.

Erik Paaske – En Visesanger og Skuespiller

Erik Johannes Paaske var en dansk skuespiller, der blev født den 21. august 1933 i Strandhuse ved Kolding. Han døde den 13. juni 1992 i en alder af 58 år og blev begravet på Frederiksberg Kirkegård i København.

Erik Paaskes Tidlige Liv og Karriere

Erik Paaske fik en traditionel opvækst som søn af en cementstøber og hustru. Han startede sin karriere som murerlærling fra 1948 til 1952. Efter endt læretid arbejdede han som murersvend på Kolding-kanten i seks år, samtidig med at han ernærede sig som gårdsanger og balmusiker. Han havde en stor interesse for amatørkomedie og spillede i sin fritid teater.

Det var under et besøg i Kolding, at den kongelige skuespiller Søren Weiss opfordrede Erik Paaske til at tage til København og blive professionel skuespiller. Dette råd fulgte han, og i 1958 blev han elev på Det Kongelige Teaters elevskole. Han blev efter sin læretid en fast del af teatrets ensemble fra 1961 til 1974. Erik Paaske havde også engang som kunstnerisk leder for Holstebro Revyen, inden han forlod Det Kongelige Teater i 1974 og blev freelancer med en særlig tilknytning til Folketeatret.

Erik Paaskes Skuespilkarriere og Store Successer

Erik Paaske havde en imponerende karriere inden for teaterverdenen. Han spillede en række store roller på både Det Kongelige Teater og andre teatre som Lorry, Amager-Scenen og Det Danske Teater. Han optrådte også i Cirkusrevyen i flere år.

En af Erik Paaskes mest kendte roller var som visesangeren Tewje i Spillemand på en tagryg, som han spillede hele tre gange, i Aalborg, Odense og på Nørrebros Teater. Han var også populær i roller som Hr. Puntila, Dr. Stockman i En Folkefjende, Jeppe på Bjerget og Willy Loman i En sælgers død.

Erik Paaskes Succes i Filmverdenen

Erik Paaske medvirkede også i flere danske film. Han spillede i alt 18 film i løbet af sin karriere. Nogle af hans mest kendte film inkluderer Ditte Menneskebarn fra 1946, Det tossede Paradis fra 1962, Paradis retur fra 1964 og Mordskab fra 1969.

  • Ditte Menneskebarn (1946): En af drengene der driller Christian.
  • Det tossede Paradis (1962): Børge, en mand på stranden.
  • Paradis retur (1964): Karl, en mand på en rejse.
  • Sådan er de alle (1968): Viktualiehandler, en mand der forelsker sig.
  • Det er så synd for farmand (1968): Kongresdeltager, en mand i politik.
  • Stormvarsel (1968): 2. Fiskesorterer, en mand der arbejder hårdt.
  • Mordskab (1969): Mand med guldfisk, en mand med hemmeligheder.
  • Mig og min lillebror og Bølle (1969): Tv-journalist, en mand der jagter historier.
  • Den røde: En ukendt rolle.

Erik Paaskes Succes som Visesanger

Udover sit arbejde som skuespiller var Erik Paaske også en kendt og populær visesanger. Han indspillede danske sange og viser på grammofonplader og var ofte på turne rundt i provinsen som underholder ved kongresser og fester. Nogle af hans mest populære sange inkluderer En fattig troubadour fra 1971 og Bag fængslets mure fra 1984.

Hædersbevisninger og Personligt Liv

I løbet af sin karriere modtog Erik Paaske flere hædersbevisninger. Han blev tildelt Teaterpokalen i 1979 for sin hovedrolle i Hr. Puntila. I 1984 modtog han LOs Kulturpris, og i 1988 blev han kåret som Årets Æreskunstner ved Revyernes Revy. To uger før sin død modtog han Olaf Ussings legat.

Erik Paaske blev først gift med skuespillerinden Elsebet Knudsen i 1962, men ægteskabet endte i skilsmisse. Han blev senere gift med sekretær Margit Jensen den 23. december 1970.

Erik Paaske var en stor skuespiller og visesanger, der berørte mange menneskers hjerter med sin talentfulde kunst. Han vil altid blive husket som en af de store ikoner inden for dansk teater og film.

Andre populære artikler: Klaus Hoffmeyer: En Banebrydende Skuespiller og InstruktørJacob Petersen – En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereEn omfattende guide til skuespilleren Thomas HanzonStig Kreutzfeldt: En Multitalentet Skuespiller og Musikalsk VirtuosKamilla Larsen: En talentfuld skuespiller med en imponerende TV-seriekarriereJan Brøndum Hillers – En Multitalentet SkuespillerAnders Hüttel: En talentfuld dansk skuespillerAnniqa Forss: En Multikunstner og FitnessinstruktørOle Meyer: En talentfuld skuespiller med en turbulent karriereLars Svenning Jensen: En talentfuld dansk skuespillerIben Dorner: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriereJulie Berthelsen: En talentfuld skuespillerinde og sangerindeKim Ace Nielsen: Koreograf og Musical PerformerGösta Ekman: En Legendarisk Skuespiller og TeaterdirektørSteffen Kretz: En dygtig journalist og skuespillerHanne Willumsen: En Multitalentfuld SkuespillerPeter Mygind: En alsidig skuespiller, foredragsholder og forfatterRene Dif: En dansk skuespiller og medlem af AquaKristian Boland: En Multitalentfuld Skuespiller, Sanger og InstruktørKaren Mukupa: En Multitalentfuld Skuespillerinde