Erik Thygesen: En Multifacetteret Skuespiller og Forfatter
Erik Thygesen var en dansk skuespiller, journalist, forfatter, dramatiker og debattør. Han blev født den 12. september 1941 i Nyborg og døde den 6. april 1999 i en alder af 57 år. Han er begravet på Vestre Kirkegård i København.
En Karriere i Medieverdenen
Erik Thygesen startede sin journalistiske karriere i 1964 ved Ekstra Bladet. Efter nogle år på Politiken og senere Danmarks Radio blev han i 1972 ansat på dagbladet Information, hvor han arbejdede som debatredaktør, lederskribent og kulturjournalist indtil sin død.
Thygesen skrev en lang række romaner, debatbøger, antologier og journalistiske bøger, hvor han fokuserede på kunst, medier og samfundsforhold. Han debuterede som forfatter i 1964 med romanen Karnevalskongen. Han introducerede også den amerikanske beat-generation af forfattere som Allan Ginsberg og Lawrence Ferlinghetti for det danske publikum.
Skuespil og Film
Erik Thygesen skrev dramatik for teatre som Natholdet og Skifteholdet i 1970erne. Han skrev også over 30 skuespil og radio- og tv-spil, der blev opført på den danske dramatiske scene. Nogle af hans kendte værker inkluderer Så er der kun Stiften tilbage til Svalegangen i 1977 og Bare vi havde det hele til Aalborg Teater i 1978.
Udover sit arbejde inden for teaterverdenen, markerede Thygesen sig også inden for filmbranchen. Han skrev manuskripterne til filmatiseringerne af Hans Scherfigs Den forsvundne fuldmægtig i 1971 og Tove Ditlevsens Barndommens gade i 1986. Han skrev og instruerede også flere kort- og novellefilm.
Politisk Engagement
Erik Thygesen var også politisk engageret og stillede op for SF til Europa-Parlamentet i 1989. Han var formand for Danske Dramatikeres Forbund fra 1979 til 1983 og for Forsøgsuddannelsen for Dramatikere fra 1992 til 1998.
Et Arv i Kulturlivet
Erik Thygesen var svigersøn til den folkekære forfatter Tove Ditlevsen. Han efterlod sig en betydelig arv inden for dansk kultur og kunst. Hans værker og bidrag til litteraturen, teaterverdenen og filmbranchen vil blive husket og værdsat i mange år fremover.
Erik Thygesen er en af de mest betydningsfulde skikkelser i dansk kulturhistorie. Hans alsidige talent og engagement i forskellige kunstneriske discipliner har efterladt et stort indtryk og inspireret mange efterfølgende generationer.
Referencer:
- Erik Thygesen. Dansk Biografisk Leksikon.
- Erik Thygesen. IMDb.
Erik Thygesen var en sand kunstner og en vigtig stemme i samfundsdebatten. Hans bidrag til dansk kultur og kunst vil altid blive husket og værdsat. – Karen Andersen, kunstkritiker
Erik Thygesen: En Multifacetteret Skuespiller, Dramatiker og Forfatter
Erik Thygesen var en dansk journalist, forfatter, dramatiker og debattør, der prægede sin tid med sin skarpe pen og kunstneriske talent. Født den 12. september 1941 i Nyborg, og død den 6. april 1999 i en alder af 57 år, efterlod han sig et vigtigt arbejde inden for kunst, medier og samfundsforhold. Thygesen startede sin journalistiske karriere i 1964 på Ekstra Bladet, hvorefter han arbejdede på Politiken og senere hos Danmarks Radio, før han i 1972 blev ansat på dagbladet Information. Her udfoldede han sin avisjournalistik som debatredaktør og lederskribent samt som kulturjournalist.
Kunst og Litteratur
Erik Thygesen var en produktiv forfatter, der udgav en lang række romaner, debatbøger, antologier og journalistiske bøger. Hans værker havde fokus på kunst, medier og samfundsforhold. Thygesen debuterede som forfatter i 1964 med romanen Karnevalskongen. Efter et ophold i USA introducerede han den amerikanske beat-generation af forfattere som Allan Ginsberg og Lawrence Ferlinghetti for det danske publikum. Han udgav blandt andet antologien San Francisco Renaissancen og to bind om Den amerikanske befrielsesfront. I 1994 oversatte han også John Lennons bog Ingen Fluer på Frank til dansk.
Dramatik og Teater
Udover sit arbejde som forfatter og journalist skrev Erik Thygesen også dramatik for teatre som Natholdet og Skifteholdet i 1970erne. Siden 1977 bidrog han til den danske dramatiske scene med over 30 skuespil, radio- og tv-spil. Nogle af hans mest kendte værker inkluderer Så er der kun Stiften tilbage til Svalegangen i 1977, Bare vi havde det hele til Aalborg Teater i 1978, Kommunen til Svalegangen i 1978 og En lod af din jord til Svalegangen i 1983.
Film og Medier
Erik Thygesen havde også en betydelig indflydelse inden for filmverdenen. Han skrev manuskripterne til filmatiseringerne af Hans Scherfigs Den forsvundne fuldmægtig fra 1971 og Tove Ditlevsens Barndommens gade fra 1986. Derudover skrev og instruerede han flere kortfilm og novellefilm. Han var også programredaktør på Statens Filmcentral og en af de bærende kræfter bag filmbladet Levende Billeder.
Politisk Engagement og Andre Æresbevisninger
Erik Thygesen fandt også tid til en politisk karriere og stillede op for SF til Europa-Parlamentet i 1989. Han var desuden formand for Danske Dramatikeres Forbund fra 1979-1983 og for Forsøgsuddannelsen for Dramatikere fra 1992-1998. Også uden for sit arbejde blev han forbundet med litterære skikkelser, idet han var svigersøn til den folkekære forfatter Tove Ditlevsen.
Samarbejdet med andre Kunstnere
Erik Thygesen arbejdede tæt sammen med en række andre talentfulde kunstnere i løbet af sin karriere. Han medvirkede i filmen Der er et yndigt land fra 1983, hvor han spillede karakteren Karlsen – forretningsfører. Han optrådte også i TV-serien Een gang strømer fra 1987, hvor han spillede karakteren 2 Bordelkunde. Udover skuespil og film bidrog Thygesen også som manuskriptforfatter og konsulent til filmene Den forsvundne fuldmægtig (1971), Barndommens gade (1986), Perfect world (1990) og Det forsømte forår (1993).
Erik Thygesen var en kunstner med mange talenter, der efterlod sig et betydeligt bidrag til dansk litteratur, teater og film. Hans arbejde og samarbejde med andre kunstnere vil blive husket i mange år fremover.
Erik Thygesen: En dygtig skuespiller med et imponerende filmografisk bagkatalog
Erik Thygesen var en anerkendt dansk skuespiller, der efterlod et stort indtryk på dansk film og teater. Han blev født den 12. september 1941 i Nyborg og døde desværre tidligt den 6. april 1999 i en alder af kun 57 år. Han blev begravet på Vestre Kirkegård i København.
En allsidig kunstner
I løbet af sin karriere arbejdede Erik Thygesen som journalist, forfatter, dramatiker og debattør. Han startede sin journalistiske karriere i 1964 på Ekstra Bladet og blev senere ansat på Information, hvor han var debatredaktør, lederskribent og kulturjournalist frem til sin død. Han var også en produktiv forfatter og udgav en lang række romaner, debatbøger, antologier og journalistiske bøger, der berørte emner som kunst, medier og samfund.
Erik Thygesen debuterede som forfatter i 1964 med romanen Karnevalskongen og introducerede senere den amerikanske beat-generation af forfattere, såsom Allan Ginsberg og Lawrence Ferlinghetti, for det danske publikum. Han skrev også flere skuespil og radio- og tv-spil, der blev opført på den danske scene.
En bemærkelsesværdig filmkarriere
Udover sit arbejde inden for litteratur og teater satte Erik Thygesen også sit præg på den danske filmverden. Han skrev manuskripter til filmatiseringen af Hans Scherfigs Den forsvundne fuldmægtig fra 1971 og Tove Ditlevsens Barndommens gade fra 1986. Han skrev og instruerede også flere kort- og novellefilm.
Erik Thygesen blev også involveret i filmbranchen som programredaktør på Statens Filmcentral og var en af de bærende kræfter bag filmbladet Levende Billeder. Han leverede værdifuldt bidrag til dansk film og samarbejdede med nogle af branchens mest fremtrædende kunstnere.
Fremragende filmproduktioner
I sin filmkarriere medvirkede Erik Thygesen i flere bemærkelsesværdige produktioner. En af hans mest berømte roller var som Karlsen – forretningsfører i filmen Der er et yndigt land fra 1983. Han var også med i TV-serien Een gang strømer fra 1987, hvor han spillede rollen som Bordelkunde.
Nogle af de film, hvor Erik Thygesen arbejdede som manuskriptforfatter eller konsulent, inkluderer Den forsvundne fuldmægtig fra 1971, Barndommens gade fra 1986, Perfect world fra 1990 og Det forsømte forår fra 1993.
Anerkendelse og bidrag til dansk kultur
Erik Thygesen blev ikke kun anerkendt for sit kunstneriske arbejde. I 1989 stillede han op for SF til Europa-Parlamentet og havde også positioner som formand for Danske Dramatikeres Forbund og Forsøgsuddannelsen for Dramatikere.
Erik Thygesen var også svigersøn til den folkekære forfatter Tove Ditlevsen, og deres kunstneriske indflydelse og engagement i dansk kultur vil altid blive husket.
Med sin alsidige karriere og vigtige bidrag til dansk film, teater og litteratur er Erik Thygesen en skuespiller, der altid vil blive husket som en værdifuld kunstner.
Ofte stillede spørgsmål
Hvilke genrer arbejdede Erik Thygesen inden for?
Hvornår begyndte Erik Thygesen sin journalistiske karriere?
Hvilke aviser og medier arbejdede Erik Thygesen for?
Hvad var Erik Thygesens rolle hos dagbladet Information?
Hvornår debuterede Erik Thygesen som forfatter?
Hvad introducerede Erik Thygesen for det danske publikum efter et ophold i USA?
Hvad skrev Erik Thygesen til de nye gruppeteatre Natholdet og Skifteholdet i 1970erne?
Hvor mange skuespil skrev Erik Thygesen til den danske dramatiske scene?
Hvilke filmmanuskripter har Erik Thygesen skrevet?
Hvem var Erik Thygesen svigersøn til?
Andre populære artikler: Erling Schroeder – En Skuespiller Med Enestående Talent • Jair Melchior: En talentfuld dansk skuespiller • Mette Heeno: En talentfuld skuespiller og manuskriptforfatter • Liv Leman Brandorf: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende filmkarriere • Sara Bell Andersen: En talentfuld skuespillerinde • Martin Høgsted: En alsidig skuespiller, komiker og tv-vært • Annelise Reenberg: En talentfuld skuespiller og instruktør • Gitte Iben Andersen: En talentfuld skuespillerinde med mange talenter • Lisa Teige: En talentfuld norsk skuespillerinde • Laurie London – En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Per Dahl: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Karoline Brygmann: En talentfuld dansk skuespiller med en imponerende film- og tv-karriere • Frederik Jensen: En dansk revylegende • Lars Madsen: En dygtig skuespiller med en spændende karriere • Asta August – En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriere • Dorte Kristensen – (Mette) • Bjarne Liller: En Legendarisk Skuespiller og Jazzmusiker • Elisabeth Danneskiold-Samsøe • Marguerite Henriksen – En talentfuld skuespillerinde • Peter Schønau Fog: En talentfuld filminstruktør