kvindely.dk

Gunnar Lauring: En Skuespillers Liv og Karriere

Gunnar Lauring var en fremtrædende dansk skuespiller, der blev født den 31. oktober 1905 på Frederiksberg og døde den 21. februar 1968 i en alder af 62 år. Han er begravet på Søndermark Kirkegård i Frederiksberg i en fællesgrav. Lauring voksede op i København sammen med sin bror, den senere kendte forfatter og historiker Palle Lauring. Han havde altid drømt om at blive skuespiller og begyndte at studere under Henrik Malberg. Han blev uddannet på Det Kongelige Teaters elevskole og debuterede den 31. oktober 1925 som Max i Erik den 14..

Tidlige Karriere

De første år af Gunnar Laurings karriere gik ikke så godt. Selvom han var fastansat på Den Kongelige Scene, fik han ikke mange roller. I 1929 forlod han Det Kongelige Teater og sluttede sig til Svend Methling på Komediehuset, hvor han heller ikke fik meget at lave. Han var engageret ved Dagmarteatret og Nørrebros Teater, før han på Odense Teater i årene 1937-1938 fik de store roller, han havde sukket efter. Han spillede blandt andet professoren i Pygmalion og Axel i Axel og Valborg.

Gennembrud og Filmkarriere

I 1939 fik Gunnar Lauring sit gennembrud i stykket Høfeber på Frederiksberg Teater. Fra 1944 til 1955 var han skuespiller ved Det ny Teater, hvor han ofte blev brugt som lystspilskuespiller, men også spillede karakterroller som Henrik VIII i Cant i 1953. Fra 1955 til 1957 og igen fra 1959 til sin død var han tilknyttet Det Kongelige Teater, hvor han spillede forskellige roller, herunder Peer Degn i Erasmus Montanus og grosserer Werle i Vildanden. Han var kendt for sine store præstationer som karakterskuespiller og huskes især for sin rolle som mægler Gruesen i TV-teatrets Parasitterne i 1958 og som Kaptajnen i Dødsdansen i 1965.

Ved siden af teatret fandt Gunnar Lauring også tid til at medvirke i film. Han debuterede i en lille rolle som receptionist i filmen De bør forelske Dem fra 1935. Herefter fortsatte han med at spille i mange film i løbet af de næste 33 år, hvor han fik mange glansroller. Nogle af hans mest kendte film inkluderer Niels Pind og hans dreng (1941), Hold fingrene fra mor og Vores fjerde far (1951), Harry og kammertjeneren (1961) og Dage i min fars hus (1968). I 1958 modtog han en Bodil for bedste hovedrolle i filmen Krudt og klunker.

Personligt Liv

Gunnar Lauring blev gift to gange i sit liv. Første gang blev han gift den 28. august 1927 i Helligåndskirken i København med skuespillerinden Henny Krause, men ægteskabet blev opløst i 1935. Senere blev han gift den 19. juli 1941 på Frederiksberg Rådhus med skuespillerinden Jessie Rindom. Han var far til skuespilleren Bertel Lauring.

Arv og Efterslæb

Gunnar Lauring opnåede stor anerkendelse i sin karriere som skuespiller og blev husket for sine imponerende præstationer både på teatret og i film. Han spillede mere end 210 roller i radioteatret og efterlod sig et værdifuldt bidrag til dansk kultur og underholdning. Selv efter sin død fortsætter hans værker med at blive værdsat og beundret af både publikum og efterfølgende generationer af skuespillere.

Gunnar Lauring var en sand mester i sit felt, og hans talent og dedikation vil altid blive husket og værdsat i dansk teater- og filmhistorie.

Gunnar Lauring: En Dygtig Skuespiller Med En Imponerende Karriere

Gunnar Lauring var en dansk skuespiller, der blev født den 31. oktober 1905 i Frederiksberg og døde den 21. februar 1968. Han voksede op i København sammen med sin bror, den senere kendte forfatter og historiker Palle Lauring. Gunnar Lauring havde altid drømt om at blive skuespiller, og han begyndte at læse hos Henrik Malberg. Han uddannede sig på Det Kongelige Teaters elevskole og debuterede den 31. oktober 1925 som Max i stykket Erik den 14. De første år af Gunnar Lauringss karriere var svære, da han ikke fik mange roller på Det Kongelige Teater. I 1929 skiftede han til Svend Methling på Komediehuset, men det blev heller ikke en stor succes for ham. Han blev engageret ved Dagmarteatret og Nørrebros Teater, inden han endelig fik sine store roller på Odense Teater i årene 1937-1938.

Store Roller På Det Ny Teater

I 1939 fik Gunnar Lauring sit gennembrud i stykket Høfeber på Frederiksberg Teater. Fra 1944 til 1955 var han skuespiller ved Det Ny Teater, hvor han ofte blev brugt som lystspilskuespiller, men også spillede karakterroller som f.eks. Henrik VIII i Cant i 1953. Fra 1955 til 1957 og igen fra 1959 indtil sin død var han tilknyttet Det Kongelige Teater, hvor han spillede roller som Peer Degn i Erasmus Montanus og grosserer Werle i Vildanden. Gunnar Lauring var anerkendt som en dygtig karakterskuespiller og huskes især for sine præstationer som mægler Gruesen i TV-teatrets produktion Parasitterne i 1958 og som Kaptajnen i Dødsdansen i 1965.

En Karriere I Filmens Verden

Gunnar Lauring havde også tid til at medvirke i film ved siden af teatret. Han debuterede i 1935 i rollen som receptionist i filmen De bør forelske Dem. Derefter fortsatte han med at spille i mange film gennem de næste 33 år og fik flere store roller. Nogle af hans mest kendte film inkluderer Niels Pind og hans dreng (1941), hvor han spillede sønnen, Harry og kammertjeneren (1961), hvor han spillede biskoppen, og Dage i min fars hus (1968), hvor han spillede hr. Skovgård. I 1958 vandt han en Bodil for bedste hovedrolle i filmen Krudt og klunker.

En Allround Skuespiller

Gunnar Lauring optrådte også i radioteatret, hvor han spillede hele 210 roller. Han elskede skuespillet og var dedikeret til sit fag. Han var gift to gange, først med skuespillerinden Henny Krause i 1927, hvilket blev opløst i 1935, og derefter med skuespillerinden Jessie Rindom i 1941. Han er far til skuespilleren Bertel Lauring.

Samlet Oversigt Over Filmmedvirken

  • Lynet (1934)
  • Danser under filmoptagelse
  • Week-end (1935)
  • Drukkammerat i Jørgens bil
  • De bør forelske Dem (1935)
  • Receptionist
  • Panserbasse (1936)
  • Hårdtslående sheik
  • Blaavand melder storm (1938)
  • Thorvald – førstemand på Falken
  • De tre, maaske fire (1939)
  • Hendes kompagnion
  • En pige med pep (1940)
  • Bengt Ankerström – ingeniør
  • Barnet (1940)
  • Henrik, Coras mand
  • En ganske almindelig pig

Gunnar Lauring efterlod sig et stort skuespillermæssigt arv, både inden for teaterverdenen og filmbranchen. Han blev husket som en karakterskuespiller med en imponerende karriere. Hans dygtighed og dedikation til skuespillet gjorde ham til en af de mest respekterede skuespillere i sin tid.

Gunnar Lauring: En dygtig skuespiller med en imponerende filmkarriere

Gunnar Lauring var en dansk skuespiller, der er kendt for sine mange fremtrædende roller i både teater og film. Han blev født den 31. oktober 1905 på Frederiksberg og døde den 21. februar 1968 i en alder af 62 år. Gunnar Lauring voksede op i København sammen med sin bror, den senere kendte forfatter og historiker Palle Lauring. Allerede som barn ønskede han at blive skuespiller, og han begyndte at studere under Henrik Malberg. Han blev senere uddannet på Det Kongelige Teaters elevskole og debuterede den 31. oktober 1925.

Succesfulde år på scenen

De første år af Gunnar Laurings karriere var ikke så succesrige, da han ikke fik mange roller på Det Kongelige Teater. I 1929 forlod han teatret og begyndte at arbejde hos Svend Methling på Komediehuset, hvor han heller ikke fik mange opgaver. Han var dog engageret ved Dagmarteatret og Nørrebros Teater, inden han i 1937-1938 fik mulighed for at spille de store roller, han havde drømt om, på Odense Teater.

Han fik sit store gennembrud i 1939 i Høfeber på Frederiksberg Teater, og fra 1944-1955 var han en del af skuespillerensemblet på Det ny Teater. På Det ny Teater blev han ofte castet som lystspilskuespiller, men spillede også karakterroller som Henrik VIII i Cant i 1953. Fra 1955-1957 og igen fra 1959 til sin død i 1968 var han tilknyttet Det Kongelige Teater, hvor han også opnåede store præstationer som karakter- og charmerende skuespiller. Hans præstationer som mægler Gruesen i TV-teatrets Parasitterne i 1958 og Kaptajnen i Dødsdansen i 1965 er især eksempler på hans talent.

En imponerende filmkarriere

Udover sit arbejde på teatret, fik Gunnar Lauring også tid til at medvirke i flere film. Hans første filmrolle var som receptionist i De bør forelske Dem fra 1935. Derefter fulgte mange andre filmroller gennem de næste 33 år. Nogle af hans mest kendte roller inkluderer sønnen i Niels Pind og hans dreng fra 1941, onkel John i Hold fingrene fra mor og Vores fjerde far fra 1951, biskoppen i Harry og kammertjeneren fra 1961 og hr. Skovgård i hans sidste film Dage i min fars hus fra 1968.

Gunnar Lauring fik anerkendelse for sit arbejde og blev belønnet med en Bodil-pris for bedste hovedrolle i filmen Krudt og klunker i 1958. Han medvirkede desuden i mange andre film og spillede i alt 78 roller i filmkarrieren.

Et liv i kunsten

Udover sit arbejde som skuespiller på teatret og i film, spillede Gunnar Lauring også 210 roller i radioteatret. Han var engageret og dedikeret til sin kunst og formåede at skabe sig en imponerende karriere i dansk teater og film. Han var gift to gange, først med skuespillerinden Henny Krause fra 1927-1935 og derefter med skuespillerinden Jessie Rindom fra 1941 og indtil sin død.

Gunnar Lauring efterlod sig et betydeligt indtryk på dansk teater og film. Hans talent som karakter- og lystspilskuespiller vil altid blive husket og beundret af både kolleger og publikum.

Andre populære artikler: Andreas Hviid: En talentfuld dansk stemmeskuespillerMikkel Hoé Knudsen: En talentfuld skuespiller med en passion for musicalsEmma B. Marott: En talentfuld dansk skuespillerindeMarianne Mortensen: Skuespiller, Sanger og MusikunderviserOle Meyer: En talentfuld skuespiller med en turbulent karriereCoco Hjardemaal: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende filmografiMaria Würgler Rich: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereChristine Astrid Nielsen: Skuespiller og KoreografMark Davis: En talentfuld skuespiller med mange facetterThomas Volmer Schulz: En talentfuld dansk skuespillerPaul Blackthorne: En talentfuld skuespiller med en imponerende filmografiMaya Ilsøe – En talentfuld manuskriptforfatterLars Arvad: En talentfuld skuespiller og revydirektørSilas Phillipson: En talentfuld dansk skuespillerLise Baastrup: Skuespiller, Sanger og StemmeskuespillerBibi Andersson: En svensk skuespillerindes bemærkelsesværdige karrierePia Vieth: En talentfuld skuespiller med mange facetterEmilie Steen: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereTekla Jørgensen: En talentfuld dansk skuespillerVilmer Trier Brøgger: En talentfuld dansk skuespiller