Jørn Jeppesen: En talentfuld skuespiller fra Danmark
Jørn Jeppesen var en fremragende dansk skuespiller, der blev født den 21. april 1919 i Frederiksberg. Han døde desværre alt for tidligt den 18. januar 1964 i en alder af kun 44 år. Han blev begravet på Garnisons Kirkegård i København. Jeppesen efterlod sig et betydeligt bidrag til dansk teater og filmindustri, og hans talent vil altid blive husket og fejret.
En tidlig karriere og gennembrud
Jørn Jeppesen drømte oprindeligt om at blive digter, men hans far mente, at det ville være bedre for ham at gå i typograflære. Så som 14-årig blev Jeppesen sendt til Thisted for at lære typograffaget. Efter at have fuldført sin læretid på Amtstidende i 1937, arbejdede han som typograf ved Det Berlingske Hus.
Men Jeppesen havde en brændende passion for skuespil, så han opsøgte John Price for at lære hos ham. Dette førte ham senere til at blive optaget på Det Kongelige Teaters elevskole fra 1939 til 1941. Han fik sit store gennembrud som bartenderen Nick i stykket Livet er jo dejligt på Riddersalen i 1943.
En succesfuld karriere på scenen og lærredet
Efter sit gennembrud fortsatte Jørn Jeppesen med at optræde på forskellige teatre, herunder Frederiksberg Teater, Det ny Teater og Det Kongelige Teater. Han spillede en række bemærkelsesværdige roller, der viste hans alsidighed som skuespiller.
På Frederiksberg Teater spillede han i Kirsebærhaven i 1952, og på Det Ny Teater spillede han i Cant i 1953 og Heksejagt i 1954. På Det Kongelige Teater optrådte han i både ældre og moderne repertoire, herunder Seks personer søger en forfatter, Lang dags rejse mod nat i 1957 og Tre søstre i 1961.
Jørn Jeppesen var også en talentfuld filmstjerne og debuterede på filmlærredet i 1939 med filmen Genboerne. Han spillede en række forskellige roller, der spændte fra usympatiske karakterer som spritteren Vilhelm i Cafe Paradis og Stefan Willers i De røde heste fra 1950 til mere rolige og overbærende karakterer som kriminalbetjent Møldrup i Altid ballade fra 1955. Hans sidste rolle var som Fabian i Hvad med os?
Et talentfuldt liv uden for rampelyset
Jørn Jeppesen var ikke kun en dygtig skuespiller, men også en talentfuld digter og fortolker af poesi. Han udgav digtsamlingen Unge drømme i 1940 og blev en hyppigt anvendt skuespiller ved både radio- og TV-teatret. Han blev betragtet som en af sin generations fineste radiokunstnere.
Jørn Jeppesen blev gift tre gange i sit liv. Først i 1941 med operasangerinden Inge Karen Frey Christensen, men de blev skilt i 1942. Derefter blev han gift med sekretær Lea Margaritha Hilker i 1943, og i 1946 blev han gift med den svenske skuespillerinde Elisa Marguerite Caroline Hesse.
En arv af talent og minde
Jørn Jeppesen efterlod sig en betydelig arv inden for dansk teater og film. Han blev anerkendt for sit talent, sin alsidighed og sit bidrag til scenekunsten. Selvom han gik bort i en ung alder, vil han altid blive husket og fejret som en af Danmarks fineste skuespillere.
Jeg drømte om at blive digter, men blev skuespiller. Og jeg har ikke fortrudt det en eneste gang. – Jørn Jeppesen
Jørn Jeppesen – En dygtig skuespiller med et imponerende karriereforløb
Jørn Jeppesen var en dansk skuespiller, der er bedst kendt for sin alsidige talent og store bidrag til teaterverdenen. Født den 21. april 1919 på Frederiksberg og døde den 18. januar 1964 i en alder af 44 år, var han en sand force at regne med på scenen. Lad os se nærmere på nogle af de enestående skuespillerkolleger, han havde fornøjelsen af at arbejde sammen med i løbet af sin karriere.
Sam Besekow og gennembruddet på Riddersalen
Efter at have afsluttet sin uddannelse på Det Kongelige Teaters elevskole i 1941 begyndte Jørn Jeppesen at arbejde hos teaterinstruktør Sam Besekow på Riddersalen. Det var her han fik sit store gennembrud som bartenderen Nick i stykket Livet er jo dejligt i 1943. Dette gjorde ham til en bemærkelsesværdig skuespiller, der blev bemærket både af publikum og branchen.
Frederiksberg Teater og Det ny Teater
Jørn Jeppesen blev ikke kun kendt på Riddersalen, han optrådte også med stor succes på Frederiksberg Teater og Det ny Teater. På Frederiksberg Teater spillede han for eksempel rollen som righoldige Ranevskaja i Kirsebærhaven i 1952 og Lucienne og slagteren på Allé-Scenen. Han blev også bemærket for sine præstationer i Cant i 1953 og Heksejagt i 1954 på Det ny Teater.
Det Kongelige Teater
Jørn Jeppesen tiltrådte Det Kongelige Teater i 1955 og forblev ansat der indtil sin død i 1964. Han spillede roller i både ældre og moderne teaterstykker. Nogle af hans bemærkelsesværdige optrædener inkluderer Seks personer søger en forfatter, Lang dags rejse mod nat i 1957 og Tre søstre i 1961.
Biograf og TV
Jørn Jeppesen prøvede også kræfter indenfor film- og tv-verdenen. Han debuterede på filmlærredet i 1939 med Genboerne. Han blev kendt for at spille karakterer med både usympatiske og rolige træk. Han havde usympatiske roller som spritteren Vilhelm i Cafe Paradis og Stefan Willers i De røde heste fra 1950. Men han viste også sin evne til at spille den rolige og overbærende kriminalbetjent Møldrup i Altid ballade fra 1955. Hans sidste rolle var som Fabian i Hvad med os?
Jørn Jeppesen – en alsidig skuespiller og digter
Jørn Jeppesen var ikke kun en fremragende skuespiller, han udgav også digtsamlingen Unge drømme i 1940 og var en værdsat fortolker af poesi. Han blev anset som en af sin generations bedste radiokunstnere og optrådte ofte både på radioen og TV-teatret. Hans talent var universelt anerkendt og beundret. Det er tydeligt, at hans bidrag til dansk teater er betydeligt og hans arv vil leve videre gennem hans værker.
Referencer:
Jørn Jeppesen – Biografi. Dansk Biografisk Leksikon. Retrieved 2021-09-10.
Jørn Jeppesen. Danskefilm.dk. Retrieved 2021-09-10.
Jørn Jeppesen: En talentfuld skuespiller i dansk filmhistorie
Jørn Jeppesen var en dansk skuespiller, der efterlod et varigt indtryk i dansk filmhistorie. Han blev født den 21. april 1919 på Frederiksberg og gik bort den 18. januar 1964, kun 44 år gammel. Han er begravet på Garnisons Kirkegård i København.
En tidlig start på skuespillerkarrieren
Jørn Jeppesen var søn af den kendte bogtrykker og senere direktør for Dyva & Jeppesen A/S, Erik Kristian Jakob Jeppesen, og hans hustru Clara Marie Jensen. Selvom Jørn drømte om at blive digter, blev han som 14-årig sendt hjem til Thisted for at starte sin lære som typograf. Efter nogle år i faget søgte han John Price for at lære skuespil, og i 1939-1941 gennemførte han sin uddannelse på Det Kongelige Teaters elevskole.
Det var på Riddersalen i 1943, at Jørn Jeppesen fik sit store gennembrud som bartenderen Nick i stykket Livet er jo dejligt. Han blev bemærket for sin præstation og fik efterfølgende mange store roller på forskellige privatteatre, herunder Frederiksberg Teater, Det ny Teater og Det Kongelige Teater, hvor han var ansat frem til sin død.
Roller i teaterforestillinger
Jørn Jeppesen havde mange mindeværdige roller på teaterscenen. Han spillede blandt andet i Kirsebærhaven i 1952 på Frederiksberg Teater, Lucienne og slagteren på Allé-Scenen og Cant i 1953 samt Heksejagt i 1954 på Det Ny Teater. På Det Kongelige Teater medvirkede han i både ældre og moderne stykker, herunder Seks personer søger en forfatter, Lang dags rejse mod nat i 1957 og Tre søstre i 1961.
Udover at være en dygtig skuespiller på teatret, forsøgte Jørn Jeppesen sig også som revyskuespiller i Dagmarrevyen i 1942 og optrådte i flere radio- og TV-teaterproduktioner. Han blev betragtet som en af sin generations fineste radiokunstnere.
En alsidig filmkarriere
Jørn Jeppesen debuterede på det store lærred i 1939 med filmen Genboerne. Han fik ofte usympatiske roller, hvor han mestrede at portrættere karakterer som spritteren Vilhelm i Cafe Paradis og Stefan Willers i De røde heste fra 1950. Han viste også sit talent for at spille rolige og overbærende karakterer som kriminalbetjent Møldrup i Altid ballade fra 1955. Hans sidste rolle var som Fabian i Hvad med os ?.
En multifacetteret kunstner
Jørn Jeppesen var ikke kun skuespiller, men også en talentfuld digter og fortolker af poesi. Allerede i 1940 udgav han sin digtsamling Unge drømme. Han var desuden medejer og drev et mindre bogtrykkeri fra 1952.
Jørn Jeppesen blev gift tre gange i sit liv. Først i 1941 med operasangerinden Inge Karen Frey Christensen, som han senere blev skilt fra, derefter i 1943 med sekretær Lea Margaritha Hilker, født Pedersen, og endelig i 1946 i Stockholm med den svenske skuespillerinde Elisa Marguerite Caroline Hesse.
Efterspil og arv
Jørn Jeppesen blev anerkendt både under sin levetid og efter sin død. Han blev betragtet som en af Danmarks fineste skuespillere og var en af de mest eftertragtede i sin generation. Desuden blev han begunstiget af en ældre enkefrue, der blev så betaget af hans radioarbejde, at hun gjorde ham til universalarving.
Jørn Jeppesen efterlod et stort indtryk på dansk film, teater og radio. Hans talentfulde præstationer vil blive husket og beundret for evigt.
Andre populære artikler: Ole Ernst: En dygtig skuespiller med en imponerende karriere • Sarah Juel Werner: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriere • Pernille Aalund: En Multifacetteret Skuespillerinde og Forretningskvinde • Einar Enemark (MC Einar): En dansk hiphop-legende • Rebecca Brüel – En dansk skuespillerinde med en imponerende karriere • Morten Thunbo: En talentfuld dansk skuespiller med en imponerende karriere • Jane Thomsen: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • John Hatting: En talentfuld skuespiller og musiker • Betty Nansen: Skuespiller, Instruktør og Teaterdirektør • En dybtgående guide til skuespilleren Bodil Heister • Charlotte Madsen: En talentfuld dansk skuespiller og instruktør • Vicky Leander Bornedal: En talentfuld skuespiller med international erfaring • Per Buhl Acs: En talentfuld skuespiller med et imponerende CV • Trine Appel: Skuespiller, Forfatter og Manuskriptforfatter • Thomas Ravn: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Torben Pedersen: En alsidig skuespiller og kreativ iværksætter • Luise Skov: En talentfuld dansk skuespiller • Katrine Fønsmark: En talentfuld skuespillerinde med en lysende karriere • Kadija Jalloh: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriere • Jonas Ussing: En talentfuld skuespiller med en passion for special effects