kvindely.dk

Kelvin Lindemann: En Biografi af en Banebrydende Skuespiller

Kelvin Lindemann var en fremtrædende dansk skuespiller og forfatter, der gjorde sig bemærket både på teater og film. Han blev født den 6. august 1911 i Kainsk, Sibirien, Rusland, og døde den 8. september 2004 i en alder af 93 år. Han blev begravet på Grønholt Kirkegård ved Fredensborg.

Tidligt Liv og Uddannelse

Kelvin Lindemann, hvis fulde navn var Edward Kelvin Thybo-Lindemann, voksede op i Tyskland og England i sin tidlige barndom. Fra 1916 boede han i Danmark og blev uddannet inden for handel, specifikt inden for vin og konserves.

Forfatterskab og Skuespillerkarriere

Kelvin Lindemann skrev talrige noveller og romaner, som blev oversat til mange sprog. Han debuterede som forfatter med romanen En håndfuld babies i 1931 og fortsatte med at skrive utallige romaner, noveller og kronikker til aviser og ugeblade i årene der fulgte. Han rejste rundt i Europa og var i 1938 i Spanien som krigskorrespondent under den spanske borgerkrig.

Udover romaner skrev Kelvin Lindemann også dramatik og filmmanuskripter, herunder til filmen Tobiasnætter. Han arbejdede også med revyer og skrev tekster til produktioner som Ungdommen raser, Sommer-Show og Slabang.

Modstandskamp under Besættelsen

Under den tyske besættelse af Danmark deltog Kelvin Lindemann i illegalt arbejde. Han var med til at drive det illegale forlag Samtiden og var involveret i at organisere og gennemføre illegale transporter til Sverige. Hans roman Den kan vel frihed bære fra 1943 blev beslaglagt af besættelsesmagten på grund af sin modstand mod tyskerne. Efter et attentatforsøg flygtede Kelvin Lindemann til Sverige i februar 1944, hvor han fortsatte sit arbejde som medlem af det illegale forlæggerråd.

Senere Liv og Karriere

Efter befrielsen vendte Kelvin Lindemann tilbage til Danmark, hvor han fortsatte med at skrive og udgive romaner. Han blev fast tilknyttet den konservative avis Nationaltidende (senere Dagens Nyheder) fra august 1949 indtil bladet lukkede i 1961. Han skrev også under pseudonymet Alexis Hareng og udgav novellesamlingen En aften i koleraåret i 1953.

Efter lukningen af Dagens Nyheder rejste Kelvin Lindemann rundt i verden og skrev artikler og rejsebøger om sine oplevelser i lande som Japan, Korea, Sydøstasien, Indien, Afrika og Grønland. Han fortsatte med at skrive journalistik, satire og debatindlæg frem til 1996, hvor han som 85-årig definitivt lagde pennen fra sig.

Personligt Liv og Arv

Kelvin Lindemann blev gift med Elena Martens den 3. december 1940 i Frederiksberg Kirke. Elena Martens døde den 22. december 2003.

Kelvin Lindemann efterlod sig en betydelig arv i form af sit forfatterskab og sit bidrag til dansk kultur. Han oprettede også et forfatterlegat på 100.000 svenske kroner for skandinaviske forfattere under sit ophold i Sverige.

Film og Revyer

Kelvin Lindemann arbejdede også inden for film og revyer. Han skrev manuskriptet til filmen I de gode gamle dage fra 1940 og drejebogen og manuskriptet til Tobiasnætter fra 1941. Han bidrog også med tekster til revyer som Ungdommen raser, Sommer-Show og Slabang.

Kelvin Lindemann efterlod sig en betydelig arv inden for dansk kultur og vil altid være husket som en banebrydende skuespiller og forfatter.

Kelvin Lindemann: Skuespilleren og hans samarbejdspartnere gennem karrieren

Kelvin Lindemann var en anerkendt skuespiller, forfatter og dramatiker, der efterlod et betydeligt indtryk på dansk litteratur og teater. Født den 6. august 1911 i Kainsk, Sibirien, Rusland, og døde den 8. september 2004 i en alder af 93 år. Han blev begravet på Grønholt Kirkegård ved Fredensborg.

Biografi

Kelvin Lindemann, også kendt som Edward Kelvin Thybo-Lindemann, blev født ind i en familie af handelsmænd. Han tilbragte sin tidlige barndom i Tyskland og England, men voksede op i Danmark fra 1916. Han blev uddannet inden for handel, men hans sande passion lå inden for litteraturen.

Som forfatter skrev Kelvin Lindemann talrige noveller og romaner, der blev oversat til mange sprog. Han debuterede som forfatter i 1931 med romanen En håndfuld babies og fortsatte med at skrive utallige værker gennem årene. Han skrev også kronikker og især noveller til aviser og ugeblade.

I 1938 rejste Kelvin Lindemann til Spanien som krigskorrespondent for at dække borgerkrigen. Udover romanerne begyndte han på dette tidspunkt også at skrive dramatik og filmmanuskripter, herunder til filmen Tobiasnætter.

I 1942 vandt Kelvin Lindemann en pris i Hasselbalchs Forlags jubilæumskonkurrence for sin historiske slægtsroman Huset med det grønne træ, der blev hans gennembrudsroman. Under den tyske besættelse af Danmark deltog Lindemann i illegalt arbejde, herunder at drive det illegale forlag Samtiden og arrangere illegale transporter til Sverige.

I 1943 udgav han romanen Den kan vel frihed bære, der var rettet mod tyskerne og derfor blev beslaglagt af besættelsesmagten. Efter et attentatforsøg måtte Kelvin Lindemann flygte til Sverige i februar 1944. Her var han medlem af det illegale forlæggerråd i Sverige og Finland og levede et komfortabelt liv takket være indefrosne honorarer fra succesfulde romaner.

Efter befrielsen udgav han i 1948 romanen Gyldne lænker, der var en fortsættelse af hans roman fra 1943 og blev endnu en succes. Fra august 1949 til 1961 var han fast tilknyttet den konservative avis Nationaltidende, senere kendt som Dagens Nyheder.

Efter lukningen af Dagens Nyheder fortsatte Kelvin Lindemann med at rejse rundt i verden og skrive artikler og rejsebøger. Han skrev også journalistik, satire og debatindlæg frem til 1996, hvor han lagde pennen fra sig i en alder af 85 år.

Samarbejdspartnere

I løbet af sin karriere havde Kelvin Lindemann muligheden for at arbejde med nogle af tidens mest talentfulde kunstnere. Blandt hans samarbejdspartnere var:

I de gode gamle dage (1940)

Som manusforfatter arbejdede Kelvin Lindemann på denne film.

Tobiasnætter (1941)

Her havde han en dobbeltrolle som både forfatter og manuscriptforfatter.

Revyer

Kelvin Lindemann bidrog også som tekstforfatter til flere revyer, herunder:

Ungdommen raser (1934)

Her var han med til at skrive teksten til revyen.

Sommer-Show (1937)

I denne revy bidrog han også med tekstforfatning.

Slabang (1958)

Endnu en revy, hvor han skrev teksten.

Kelvin Lindemanns omfattende samarbejde med forskellige filmskabere og teaterfolk er afgørende for hans arv inden for dansk kultur. Han efterlod sig et væld af værker, der stadig bliver anerkendt og nydt den dag i dag.

Kelvin Lindemann: En talentfuld skuespiller med et righoldigt film-cv

Kelvin Lindemann (Edward Kelvin Thybo-Lindemann) var ikke blot en dygtig forfatter, men også en talentfuld skuespiller, der satte sit præg på den danske filmindustri. Født den 6. august 1911 i Kainsk, Sibirien, Rusland, og død den 8. september 2004 i en alder af 93 år, efterlod Lindemann en markant arv indenfor både litteratur og film. Her er et kig på nogle af de film, hvori han medvirkede.

I de gode gamle dage (1940)

I denne film fra 1940 arbejdede Kelvin Lindemann som manuskriptforfatter. Filmen blev instrueret af Emanuel Gregers og er en fortælling om to rivaliserende familier i 1800-tallets København. Med sit skarpe manuskript bidrog Lindemann til filmens succes og markerede sig som en talentfuld fortæller.

Tobiasnætter (1941)

I Tobiasnætter fra 1941 udforskede Kelvin Lindemann både rollen som manuskriptforfatter og drejebogforfatter. Filmen blev instrueret af Emanuel Gregers og er en komedie, der handler om en ung forfatter, Hassan, der har svært ved at finde inspiration. Lindemanns medvirken i både manuskript- og drejebogsprocessen vidner om hans alsidige talent indenfor filmindustrien.

Dygtig i både manuskript- og drejebogsprocessen

Kelvin Lindemanns engagement i både manuskript- og drejebogsprocessen til filmene I de gode gamle dage og Tobiasnætter illustrerer hans evne til at forme historier og karakterer både før og under optagelserne. Han bidrog til at skabe underholdende og mindeværdige filmoplevelser for publikum.

En ekstraordinær karriere ud over filmverdenen

Selvom Kelvin Lindemann var en talentfuld skuespiller, var hans karriere ikke begrænset til filmmediet. Han var en alsidig forfatter, der skrev utallige romaner, noveller, kronikker og dramatik gennem årene. Hans forfatterskab omfattede også artikler, rejsebøger og naturessays.

Lindemanns liv tog ham også på rejser rundt i verden, hvor han oplevede forskellige kulturer og skrev herfra artikler og bøger. Hans bidrag til det skandinaviske forfattersamfund inkluderede oprettelsen af et forfatterlegat på 100.000 svenske kroner i Sverige.

Eftermæle og minde

Efter sin karriere i film og litteratur bosatte Kelvin Lindemann sig på en lille landejendom i Grønholt ved Fredensborg. Han forblev aktiv som forfatter og journalist frem til en alder af 85 år, hvor han endelig tog afsked med pennen.

Kelvin Lindemanns talentfulde indsats som skuespiller og forfatter efterlod en varig arv indenfor dansk film og litteratur. Hans bidrag til filmene I de gode gamle dage og Tobiasnætter viser hans alsidighed og evner indenfor filmmediet.

Lindemanns unikke livshistorie og hans betydningsfulde bidrag til dansk kunst og kultur gør ham til en vigtig personlighed, der altid vil blive husket og fejret i dansk films historie.

Andre populære artikler: Wandy Tworek: En talentfuld violinvirtuos og komponistPernille Bruun: En talentfuld dansk skuespillerindeLene Johansen – En alsidig skuespiller og journalistJørn Grauengaard: En talentfuld musiker og kapelmesterPeter Torp II: En talentfuld skuespiller med en lovende karriereTue Skovdahl Lunding: En talentfuld dansk skuespillerKatrine Nyholm: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereJim Broadbent: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereFrederik Stadager Larsen – En talentfuld skuespiller og grafisk designerGrethe Sønck: En talentfuld sangerinde og skuespillerindeSebastian Dorset – En talentfuld skuespiller og komikerMargrethe Koytu: En alsidig skuespiller med en imponerende karriereUlrik Cold: En talentfuld skuespiller og operasangerJean Marais: En legendarisk skuespiller i filmens verdenNanna Aakjær: En Banebrydende Skuespillerinde og AktivistSøren Malling: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereEmma Leth Rosenzweig: Skuespillerinde og TopmodelAnnie Birgit Garde: En Skuespillerinde med Enestående KarriereKlaus Rifbjerg: En Dygtig Skuespiller og ForfatterHolly Lars Bjarke: En talentfuld skuespiller i børneserien Kanonkongen Freja