kvindely.dk

Kjeld Abell – En dansk teaterlegende

Kjeld Abell (1901-1961) var en dansk dramatiker, forfatter og dekorationsmaler, der gjorde sig bemærket inden for teaterverdenen i det 20. århundrede. Han blev født den 25. august 1901 i Ribe og døde den 5. marts 1961 i en alder af 59 år. Han er begravet på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København.

En kunstnerisk opvækst

Kjeld Abell var søn af adjunkt Peter Abell og hustru Susanne Jørgensen. Han flyttede til København med sine forældre i 1912 og blev student fra Metropolitanskolen i 1919. Han begyndte derefter på Kunstakademiet som elev i perioden 1919-1922. Efter at have arbejdet som dekorationsmaler ved teatre i Paris og London mellem 1920 og 1926, blev han cand. polit. i 1927.

Teaterkarrieren

Kjeld Abell arbejdede som teatermaler hos Louis Jouvet og Charles Dullin i Paris i to år. I perioden 1930-1931 var han ansat ved Det Kongelige Teater, inden han fra 1932-1934 arbejdede ved det københavnske reklamebureau Bergenholz. Det var her, han fik ansvaret for plakat- og annonceudformningen sammen med Helge Refn.

I 1934 debuterede Kjeld Abell som dramatiker med balletten Enken i spejlet på Det Kongelige Teater. Hans store gennembrud kom året efter med stykket Melodien, der blev væk, der blev en af 1930ernes største danske teatersucceser.

Kjeld Abell skrev en lang række skuespil, der blev opført både på Det Kongelige Teater og på privatteatrene. Nogle af hans mest kendte værker inkluderer Anna Sophie Hedvig fra 1939 og Dyveke fra 1940, som han skrev i samarbejde med Poul Henningsen.

Politisk engagement

Kjeld Abell var kendt for sit politiske engagement og var medlem af det danske kommunistparti. Han forsøgte dog at holde dette skjult for omverdenen. I 1941 blev han medlem af Tivolis direktion, men måtte gå under jorden efter mordet på Kaj Munk. Efter besættelsen blev flere af hans stykker opført, herunder Silkeborg i 1946 og Skriget i 1961.

Anerkendelse og priser

Kjeld Abell blev anerkendt for sit talent og modtog flere priser og legater i løbet af sin karriere. Han blev blandt andet tildelt Teaterpokalen i 1946 og modtog Henri Nathansens forfatterlegat i 1952, Henrik Pontoppidan-legatet i 1953, Johannes Ewald-legatet i 1956, Holberg-medaljen i 1957 og Danske Dramatikeres Forbunds hæderspris i 1958. I 1960 blev han medlem af Det Danske Akademi.

Personligt liv

I 1927 blev Kjeld Abell gift med Grete Johansen Kock-Petersen. De blev viet i Vor Frelsers Kirke i København. Grete Johansen Kock-Petersen blev født den 1. maj 1902 og døde i 1975.

Eftermæle

Kjeld Abell efterlod sig et værdifuldt bidrag til dansk teaterhistorie gennem sit talentfulde arbejde som dramatiker og forfatter. Hans skuespil har fortsat at blive opført og værdsat af teaterelskere i dag, og han betragtes som en af Danmarks mest betydningsfulde teaterpersonligheder.

Kjeld Abell er begravet på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København, hvor han hviler i fred efter at have beriget dansk teater med sit talent og engagement.

Kjeld Abell: En Kreativ Kraft i Teaterverdenen

Kjeld Abell (25-8-1901 – 5-3-1961) var en indflydelsesrig dansk skuespiller og dramatiker, der efterlod en betydelig arv i teaterverdenen. Han blev født i Ribe og flyttede til København som barn. Abell var en meget alsidig kunstner, der arbejdede som dekorationsmaler, reklamemedarbejder, forfatter, medlem af Tivolis direktion og naturligvis skuespiller. I denne artikel vil vi udforske nogle af de mest bemærkelsesværdige samarbejder, som Kjeld Abell havde i løbet af sin karriere.

Samarbejde med Teatre i Paris og London

Efter at have afsluttet sin uddannelse på Kunstakademiet arbejdede Abell som dekorationsmaler ved teatre både i Paris og London. Han tilbragte to år i Paris og arbejdede bl.a. hos Louis Jouvet og Charles Dullin. Denne periode i udlandet gav Abell værdifuld erfaring og inspiration, som han senere kunne anvende i sit eget arbejde.

Riddersalen og Melodien, der blev væk

I 1935 fik Abell sit dramatiske gennembrud på Riddersalen med stykket Melodien, der blev væk. Dette værk blev en sensationel succes og fik stor anerkendelse i 1930ernes danske teaterverden. Det markerede begyndelsen på Abells karriere som en af Danmarks mest fremtrædende dramatikere.

Samarbejde med Poul Henningsen og Privatteatrene

Kjeld Abell forfattede en lang række skuespil, der blev opført både på Det Kongelige Teater og på privatteatrene. Et særligt samarbejde, der skal fremhæves, er hans arbejde med Poul Henningsen. De to kunstnere skabte sammen stykker som Anna Sophie Hedvig i 1939 og Dyveke i 1940. Disse samarbejder resulterede i nogle af de mest mindeværdige teateroplevelser i dansk teaterhistorie.

Tivolis Direktion og Mordet på Kaj Munk

Abell tilbragte otte år som medlem af Tivolis direktion fra 1941 til 1949. Dog blev hans tid på Tivoli afbrudt, da han efter mordet på digteren Kaj Munk valgte at gå under jorden. Hans handlekraft og mod til at opfordre publikum til at mindes digteren fra Det Kongelige Teaters scene viser Abells stærke engagement i kunsten og samfundet.

Senere Værker og Anerkendelse

Efter besættelsen fortsatte Kjeld Abell med at skabe nye værker, herunder stykker som Silkeborg (1946), Dage på en Sky (1947) og Skriget (1961). Hans bidrag til dansk teater blev anerkendt med mange priser og legater, herunder Teaterpokalen i 1946 og Danske Dramatikeres Forbunds hæderspris i 1958.

Afsluttende tanker

Kjeld Abell var en dygtig skuespiller og dramatiker, der efterlod en betydelig arv i dansk teater. Hans samarbejde med teatre i Paris og London bidrog til at forme hans kunstneriske vision, og hans mange samarbejder med andre talentfulde kunstnere skabte nogle af de mest mindeværdige teateroplevelser i Danmarks historie. Abell blev en pioner inden for sit felt og blev anerkendt med priser og legater for sit enestående bidrag til dansk teater.

Kjeld Abell: En Biografi af Filmens Skuespiller

Kjeld Abell, født den 25. august 1901 i Ribe og død den 5. marts 1961, var en dansk skuespiller og forfatter. Han er kendt for sin indsats både på teatre og i filmindustrien. Abell begyndte sin karriere som dekorationsmaler ved forskellige teatre i Paris og London, før han debuterede som forfatter og skuespiller. Han skabte sig et navn med sine teatersuccesser, og senere var han også involveret i filmproduktioner.

Fra Teater til Film

Abell fik sit store gennembrud på Riddersalen i 1935 med Melodien, der blev væk, der blev en af 1930ernes største danske teatersucceser. Han fortsatte med at skrive og opføre skuespil både på Det Kongelige Teater og på privatteatrene. Sammen med Poul Henningsen skrev han stykket Dyveke i 1940, og hans dramatiske værker blev anerkendt for deres kunstneriske kvalitet.

Udover sit arbejde på teatret, var Abell også involveret i filmproduktion. Han skrev manuskripter til flere danske film, herunder Millionærdrengen fra 1936, Tak fordi du kom, Nick fra 1941, Ta briller på fra 1942 og Regnen holdt op fra 1942. Disse film var både underholdende og reflekterende, og de viser Abells alsidighed som forfatter og skuespiller.

Anerkendelse og Priser

Kjeld Abell blev anerkendt for sit talent og modtog flere priser og legater i løbet af sin karriere. Han modtog blandt andet Teaterpokalen i 1946, som er en prestigefyldt pris indenfor teaterverdenen. Han modtog også Henrik Pontoppidan-legatet i 1953, Johannes Ewald-legatet i 1956, Holberg-medaljen i 1957, samt Danske Dramatikeres Forbunds hæderspris i 1958.

En Skuespillers Liv og Arv

Kjeld Abell blev kendt som en dygtig skuespiller og forfatter, der berigede dansk teater og filmindustri med sit talent. Han var desuden kommunist, selvom han søgte at holde dette skjult for omverdenen. Han blev gift med Grete Johansen Kock-Petersen i 1927, og parret blev gift i Vor Frelsers Kirke i København. Abell efterlod sig en arv af vigtige teaterstykker og film, der fortsat bliver værdsat og opført den dag i dag.

Andre populære artikler: Peter Damm-Ottesen: En dygtig skuespiller med en imponerende karriereKarla My Nordquist: En talentfuld skuespillerinde med en lysende fremtidThorkild Thyrring: En dansk racerkørers inspirerende karriereEllen Malberg: En Skuespillerinde med Talent og MangfoldighedMélanie Doutey: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende filmkarriereTrine Pallesen: Skuespiller og SangerKlaus Weirup Andersen: En autodidakt skuespiller med en imponerende karriereNils Poppe: En legende inden for svensk teater og filmPernille Nilausen: En talentfuld skuespiller med et imponerende CVChristine Sønderris: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereTilde Harkamp: En talentfuld skuespiller og instruktørLillian Tillegreen: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriereClaus Wolter: En dygtig skuespiller med en imponerende karriereJasmin Dahl – En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereMona Vangsaae: En Pioner inden for Balletdans og KoreografiCornelius Won Riedel-ClausenAnne Bergfeld – En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereHenrik Birch – En talentfuld og alsidig skuespillerEbba Nørager: En Skuespillerinde med Enestående TalentJosefine Frida Pettersen: En talentfuld skuespillerinde