Olaf Ussing: En Skuespillers Liv og Karriere
Olaf Ussing var en fremtrædende dansk skuespiller, der blev født den 28. april 1907 i Frederiksberg. Han døde den 4. januar 1990 i en alder af 82 år og blev begravet på Frederiksberg Kirkegård i København. Ussing var kendt for sit talent inden for det groteske rollefag og spillede en række mindeværdige karakterer både på teater, film og tv.
Tidlige år og uddannelse
Olaf Conrad Ussing var søn af fabrikant Regnar Albert Ussing og hans hustru Bertha Kirstine, født Nielsen. Han begyndte sin skuespilleruddannelse hos Hugo Bruun og blev uddannet på Det ny Teaters elevskole. Allerede som ung blev han ofte castet til at spille vrede gamle mænd, hvilket blev en signatur for hans tidlige karriere.
Tidlig karriere
Ussing spillede hos Svend Methling på Komediehuset fra 1928 til 1930 og debuterede som Søren Torp i stykket Genboerne i 1929. Han fik sin første rolle på Komediehuset som Aubert i Ansgar den 17. marts 1930. Efter en turné med Arne Jensen og Gerda Christophersen i 1931, fik han engagement ved Aarhus Teater fra 1932 til 1934 og derefter ved Odense Teater fra 1935 til 1936 og igen fra 1938 til 1939.
I 1937-1938 var Olaf Ussing volontør ved Theatre Odeon i Paris. Fra 1936 spillede han på forskellige teatre i København, herunder Riddersalen, Frederiksberg Teater, Dansk Skolescene, Betty Nansen Teatret, Nygade-Teatret og Folketeatret. Han fik et mindre gennembrud i kriminaldramaet Der kommer en dag i 1942 og var engageret ved Open Air Comedie (Summerstock) i USA i 1948.
Højdepunkter i karrieren
Olaf Ussing oplevede sin største succes som skuespiller hos Peer Gregaard først på Det Ny Teater fra 1950 til 1966 og derefter på Det Kongelige Teater. Han blev kendt for sit talent inden for det groteske rollefag og spillede en lang række mindeværdige karakterer både i det klassiske og moderne repertoire.
På Det Ny Teater slog han sit navn fast som lystskuespiller og som karakterskuespiller i rollen som dommer Danforth i Heksejagt. Han medvirkede også i forestillinger som Retten på vrangen og Udsigt fra broen. På Det Kongelige Teater spillede han i stykker som Fangerne i Altona, Den poetiske raptus, De hårde drenge, Den herskende klasse og Lørdag, søndag, mandag.
Ussing medvirkede også i flere film, herunder Vredens dag, Peter von Scholten, Rend mig i traditionerne og Epidemic. Han spillede også i den tysk/danske film Für 2 groschen zärtlichkeit fra 1958 og den dansk/amerikanske film Skarpe skud i Nyhavn fra 1957. Han var også en flittig medvirkende på tv og nåede et højdepunkt som det både desperate og selvhævdende abemenneske i Kafka-monologen Beretning for et akademi.
Personligt liv og eftermæle
Olaf Ussing blev gift pro forma med den ungarskfødte skuespillerinde Olly Giza Kemény den 13. marts 1948. Ægteskabet varede i 11 år, før det blev ophævet ved en domstol i Basel. Privat gjorde Ussing ikke meget for at skjule sin homoseksualitet og boede sammen med direktør Oscar ONeill Oxholm.
Ussing udgav erindringsbogen Jeg vidste uden at vide og var også en stor gourmet, der skrev kogebogen Lad os gå i køkkenet og slappe af. Han blev hædret med Teaterpokalen i 1977 for sit bidrag til dansk teater. Olaf Ussing efterlod sig et værdifuldt arv inden for dansk scenekunst og vil altid blive husket som en talentfuld og karismatisk skuespiller.
Introduktion
Olaf Conrad Ussing (1907-1990) var en betydningsfuld dansk skuespiller, der havde en lang og succesfuld karriere på både teater, film og tv. Han var kendt for sin evne til at portrættere groteske og karakterfulde rollefigurer med en unik intensitet og dygtighed. I denne artikel vil vi udforske Olaf Ussings bemærkelsesværdige karriere, især hans samarbejde med forskellige teatre og skuespillere.
Tidlige år og teaterkarriere
Olaf Ussing blev født den 28. april 1907 i Frederiksberg. Han søgte tidligt sin vej ind i skuespillets verden og blev elev hos Hugo Bruun og senere uddannet fra Det Ny Teaters elevskole.
Allerede som ung skuespiller blev Olaf ofte castet til at spille vrede gamle mænd, hvilket hurtigt fik ham opmærksomhed og anerkendelse på scenen. Han spillede først på Komediehuset under Svend Methling fra 1928 til 1930, hvor han debuterede som Søren Torp i Genboerne og som Aubert i Ansgar.
Han turnede også med Arne Jensen og Gerda Christophersen i 1931, inden han fik engagement på Aarhus Teater fra 1932 til 1934. Derefter fortsatte han sin karriere på Odense Teater i perioden 1935-1936 og 1938-1939.
I 1937-1938 var Olaf Ussing volontør ved Theatre Odeon i Paris, hvilket gav ham værdifuld erfaring og indblik i den internationale teaterscene.
Karriere på forskellige teatre
Efter sin periode på Odense Teater begyndte Olaf Ussing at optræde på forskellige teatre i København. Han spillede blandt andet på Riddersalen, Frederiksberg Teater, Dansk Skolescene, Betty Nansen Teatret, Nygade-Teatret og Folketeatret.
Hans gennembrud kom med kriminaldramaet Der kommer en dag i 1942, og i 1948 blev han engageret ved Open Air Comedie (Summerstock) i USA. Han fik sin storhedstid som skuespiller hos Peer Gregaard først på Det Ny Teater fra 1950 til 1966 og derefter på Det Kongelige Teater.
På Det Ny Teater blev Olaf Ussing kendt som lystspilsskuespiller og karakterskuespiller, hvor han især gjorde sig bemærket i rollen som dommer Danforth i Heksejagt, samt i forestillinger som Retten på vrangen og Udsigt fra broen.
På Det Kongelige Teater optrådte han i både klassiske stykker og moderne repertoire, hvor han skabte en lang række groteske bifigurer. Nogle af hans mest bemærkelsesværdige roller inkluderer Fangerne i Altona, Den poetiske raptus, De hårde drenge, Den herskende klasse og Lørdag, søndag, mandag.
Derudover medvirkede Olaf Ussing som gæsteskuespiller på Aalborg Teater i Storhertugindens afsked og på Amager Scenen i Generalinden.
Film, tv og erindringsbøger
Olaf Ussing medvirkede også på film og tv. Han var en del af film som Vredens dag, Peter von Scholten, Rend mig i traditionerne og Epidemic. Han medvirkede også i den tysk/danske film Für 2 groschen zärtlichkeit fra 1958 og den dansk/amerikanske film Skarpe skud i Nyhavn fra 1957.
På tv-skærmen blev Olaf Ussing flittigt anvendt og nåede et højdepunkt med sin rolle som det desperate og selvhævdende abemenneske i Kafka-monologen Beretning for et akademi. Han blev også kendt i radioen for sin medvirken i Kardinalernes middag, hvor han delte muntre københavnerminder sammen med Ole Vinding, Svend Kragh-Jacobsen og Hans Bendix.
I 1977 blev Olaf Ussing hædret med Teaterpokalen for sin fremragende skuespillerpræstation.
Privat var Olaf Ussing kendt som en stor gourmet og udgav endda en kogebog med titlen Lad os gå i køkkenet og slappe af. Han udgav også en erindringsbog ved navn Jeg vidste uden at vide.
Personligt liv og arv
Olaf Ussing blev i 1948 gift pro forma med skuespillerinden Olly Giza Kemény, men ægteskabet blev senere ophævet ved en domstol i Basel efter 11 år. Privat gjorde Olaf ikke meget for at skjule sin homoseksualitet og var samlevende med direktør Oscar ONeill Oxholm.
Olaf Ussing efterlod sig en arv inden for dansk teater og blev husket som en af landets mest talentfulde skuespillere.
Disse er blot nogle af de højdepunkter i Olaf Ussings karriere og samarbejder. Hans bidrag til dansk teater vil altid blive husket og fejret.
Olaf Ussing: Skuespilleren med en imponerende filmkarriere
Olaf Ussing var en fremragende dansk skuespiller, der satte sit aftryk på både teaterscenen og filmindustrien. Han blev født den 28. april 1907 i Frederiksberg og døde den 4. januar 1990 i en alder af 82 år. Ussing blev begravet på Frederiksberg Kirkegård i København.
Tidlige karriere på teaterscenen
Olaf Ussing viste tidligt talent for skuespil og blev allerede som ung sat til at spille karakterer som vrede gamle mænd. Han læste hos Hugo Bruun og gik på Det ny Teaters elevskole. Han spillede hos Svend Methling på Komediehuset fra 1928-1930 og gjorde sin debut i 1929 som Søren Torp i stykket Genboerne. Han fortsatte sin karriere på forskellige teatre i København, herunder Riddersalen, Frederiksberg Teater, Betty Nansen Teatret og Folketeatret.
Den store filmtid
Olaf Ussing fik sit store gennembrud som skuespiller i kriminaldramaet Der kommer en dag i 1942. Han medvirkede også i film som Vredens dag, Peter von Scholten, Rend mig i traditionerne og Epidemic. Ussing havde også succes internationalt og medvirkede i den tysk-danske film Für 2 groschen zärtlichkeit fra 1958 og den dansk-amerikanske film Skarpe skud i Nyhavn fra 1957.
Teaterkarrieren
Olaf Ussing havde en imponerende karriere på teaterscenen. Han spillede først på Det Ny Teater fra 1950-1966 og derefter på Det Kongelige Teater. Han var kendt for sit talent inden for det groteske rollefag og optrådte i både klassiske og moderne stykker. Nogle af hans mest berømte roller inkluderer dommer Danforth i Heksejagt, Fanderne i Altona, Den herskende klasse og Lørdag, søndag, mandag. Han blev også anerkendt for sin medvirken i Kafka-monologen Beretning for et akademi.
Personligt liv og anerkendelser
Ussing blev anerkendt som en af Danmarks bedste skuespillere og blev hædret med Teaterpokalen i 1977. Han var åben omkring sin homoseksualitet og levede sammen med direktør Oscar ONeill Oxholm.
Olaf Ussing efterlod sig et betydningsfuldt kunstnerisk arv. Hans talent og bidrag til dansk teater og film vil blive husket og værdsat i mange år fremover.
Andre populære artikler: Claus Jespersen: En Legendarisk Cirkus- og Underholdningsmand • Ib Lucas: En talentfuld skuespiller og forfatter • Hans Brenaa: En dansk skuespiller og balletinstruktør • Marie Brolin-Tani: En talentfuld skuespiller og koreograf • Valdemar Rasmussen – En Skuespiller Med Et Liv Fuldt af Drama • Karl Miller Bille: Skuespiller, Sanger, Musikker • Claus Toksvig: En Pioner inden for dansk tv-journalistik • Louise Hauberg Lohmann: En talentfuld skuespiller og makeup-designer • Lisbeth Østergaard: En alsidig skuespillerinde og medievært • Ruth Skovgaard – En talentfuld skuespillerinde med en usædvanlig vej til succes • Pouel Kern: En Skuespillerlegende • Jean Marais: En legendarisk skuespiller i filmens verden • Benjamin La Cour: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Henning Mouridsen: En fremragende skuespiller og enestående medicinsk ekspert • Anne-Marie Juhl: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriere • Hans Kirk: En biografi om en bemærkelsesværdig skuespiller • Kurt Andersen (Ben & Andy): En alsidig komiker og skuespiller • Peter Schiøtz: En talentfuld skuespiller og musiker • Michael Kvium: En Billedkunstner og Skuespiller • Mads Hjulmand: En talentfuld dansk skuespiller