kvindely.dk

Grethe Frische: En talentfuld skuespillerinde og manuskriptforfatter

Grethe Frische var en dansk skuespillerinde og manuskriptforfatter, der blev født den 15. juni 1911 i København. Hun var datter af skuespilleren og dramatikeren Axel Frische og hustru Christine Jørgine Christensen. Selvom hendes far ikke ønskede, at hun skulle gå teatervejen, startede Grethe sin karriere som skuespillerinde efter at have studeret engelsk og historie i Bedford, England.

En karriere i Østen og hjemkomsten til Danmark

I England mødte Grethe Frische den unge burmesiske ingeniør Manny Sein, og de blev gift den 27. december 1934. Parret bosatte sig i Østen, først i Mandalay og derefter i Rangoon. Dog vendte Grethe tilbage til Danmark på grund af sygdom og skilsmisse, og det var her, hun debuterede som skuespillerinde i 1938 på Det Ny Teater i rollen som Fedosia i stykket Opstandelse. Hun fik også engagementer på Betty Nansen Teatret og Rialto.

Fra skuespillerinde til instruktør og manuskriptforfatter

Det viste sig dog snart, at Grethe Frisches talent ikke lå på scenen. Hun uddannede sig som dramaturg og instruktør på ASA og Nordisk Film, hvor hun arbejdede som instruktørassistent for Benjamin Christensen og Emanuel Gregers. I maj 1943 blev hun ansat som dramaturg og filminstruktør hos det nyoprettede Saga Studio.

Grethe begyndte også at skrive noveller, hørespil og en bog med titlen Vejen til Mandalay. Men hendes sande talent kom til udtryk, da hun begyndte at arbejde med filmmanuskripter. Fra 1. maj 1945 arbejdede hun som freelance manuskriptforfatter, primært for ASA, hvor hun skrev manuskripter til blandt andet fire Far til Fire-film. I alt medvirkede Grethe Frische i 24 danske film og var med til at skrive drejebogen til Støt står den danske sømand, som blev hendes mest betydningsfulde arbejde.

En alsidig kunstner

I 1940erne instruerede Grethe Frische også flere film, herunder Kriminalassistent Bloch, En ny dag gryr og Så mødes vi hos Tove. Hun optrådte også selv i film og på kabaret. I filmroller blev hun ofte brugt som den snøvlende og skrappe sladdermadam. I En ny dag gryr stjal Grethe Frische billedet med sin birolle som den læspende lager-ekspeditrice Norma Sørensen.

Personligt liv og arv

Grethe Frische blev gift med direktør Thomas Peter Olesen den 24. februar 1950 i Sct. Jakobs Kirke i København. Hun efterlod sig en betydelig arv, hvor hun medvirkede i ni danske film, herunder Niels Pind og hans dreng, Marie – krokone, Mosekongen og Unge piger forsvinder i København.

Grethe Frische var en alsidig kunstner, der både satte sit præg som skuespillerinde, instruktør og manuskriptforfatter. Hendes bidrag til dansk film vil altid blive husket og værdsat.

Grethe Frische – en talentfuld skuespillerinde og filmskaber

Gennem sin karriere arbejdede Grethe Frische med nogle af de mest anerkendte skuespillere og filmskabere i Danmark. Hendes bidrag til dansk film og teater er bemærkelsesværdigt, og hendes talent blev værdsat både foran og bag kameraet.

Baggrund og tidlige år

Anne Grethe Stein Frische blev født den 15. juni 1911 i København. Hendes far, Axel Frische, var en kendt skuespiller og dramatiker, der huskes for sin rolle som Knagsted i filmen Thummelumsen. Hendes far ønskede ikke, at hun skulle gå teatervejen, så Grethe Frische studerede engelsk og historie i Bedford efter hans ønske. Men hendes kærlighed til teateret førte hende tilbage til scenen.

Talentet udfolder sig

Efter at have debuteret som skuespillerinde i 1938 på Det Ny Teater som Fedosia i Opstandelse, fik Grethe Frische engagementer på Betty Nansen Teatret og Rialto. Men det viste sig snart, at det ikke var på scenen, hendes talent skulle udfolde sig. Hun gennemgik en uddannelse som dramaturg og instruktør på ASA og Nordisk Film, hvor hun arbejdede sammen med prominente instruktører som Benjamin Christensen og Emanuel Gregers.

I 1943 kom Grethe Frische til det nyoprettede Saga Studio som dramaturg og filminstruktør. Her begyndte hun også at skrive noveller, hørespil og endda en bog med titlen Vejen til Mandalay. Men det var inden for filmmanuskriptskrivning, hendes talent virkelig skinnede igennem. Fra 1945 var hun freelance og skrev manuskripter, især for ASA, herunder til fire Far til Fire-film.

Samarbejde med store skuespillere og instruktører

Grethe Frische havde privilegiet at arbejde sammen med en række fremragende skuespillere og instruktører i løbet af sin karriere. Hun medvirkede i 24 danske film og var med til at skrive drejebogen til Støt står den danske sømand, som betragtes som et af hendes betydeligste værker.

Hun iscenesatte også flere film i 1940erne, herunder Kriminalassistent Bloch, En ny dag gryr og Så mødes vi hos Tove. Grethe Frische blev ofte kaldt den snøvlende sladdermadame og blev kendt for sine skarpe og skæve karakterer. I filmen En ny dag gryr stjal hun billedet fra hovedpersonerne med sin læspende lager-ekspeditrice, Norma Sørensen.

Personlige præstationer og senere år

Udover sit arbejde med film og teater skabte Grethe Frische også karakteren Snøvle-Sofie, som hun optrådte med i radioens lørdagsunderholdning og i TV-udsendelsen Lykkeposen sammen med Volmer-Sørensen.

I sit personlige liv blev Grethe Frische gift med direktør Thomas Peter Olesen i 1950. Desværre døde hun den 17. august 1962, kun 51 år gammel.

Filmografi

  • Niels Pind og hans dreng (1941) – Marie, krokone
  • En ny dag gryr (1945) – Norma Sørensen, fabriksarbejderske
  • Så mødes vi hos Tove (1946) – Norma, pige hos Kitty
  • Mosekongen (1950) – Norma, servitrice på kroen
  • Unge piger forsvinder i København (1951) – Anne Maries værtinde
  • Og mange flere…

Grethe Frische efterlod sig et værdifuldt bidrag til dansk film og teater. Hendes mangfoldige talenter som skuespiller, dramaturg og filminstruktør vil altid blive husket og værdsat af både kolleger og publikum.

Grethe Frische: En dansk skuespillerinde med en imponerende filmkarriere

Grethe Frische, født den 15. juni 1911 i København, var en talentfuld dansk skuespillerinde, der efterlod et værdifuldt bidrag til den danske filmindustri. Hun var datter af skuespilleren og dramatikeren Axel Frische og hustru Christine Jørgine Christensen. På trods af sin fars modstand begyndte Grethe sin karriere som skuespillerinde og skabte sig et navn med sin alsidighed og karisma.

Tidlige år

Efter faderens ønske studerede Grethe engelsk og historie i Bedford, England. Det var der, hun mødte den unge burmesiske ingeniør, Manny Sein, som hun giftede sig med i december 1934. Parret bosatte sig i Østen, men på grund af sygdom og skilsmisse vendte Grethe tilbage til Danmark. Det var her, hun debuterede som skuespillerinde på Det Ny Teater i 1938.

Fokus på filmbranchen

Efter sin debut på scenen besluttede Grethe sig for at udforske filmindustrien. Hun gennemgik en uddannelse som dramaturg og instruktør på ASA og Nordisk Film, hvor hun arbejdede som instruktørassistent. I maj 1943 blev hun ansat som dramaturg og filminstruktør hos Saga Studio. Hendes talent for at skrive manuskripter blev hurtigt tydeligt, og hun blev freelance manuskriptforfatter, der arbejdede med ASA og skrev blandt andet manuskripter til flere Far til Fire-film.

Støt står den danske sømand: Hendes mest betydningsfulde arbejde

Hendes mest betydningsfulde arbejde som manuskriptforfatter var til filmen Støt står den danske sømand. Filmen, der blev udgivet i 1948, handler om besættelsen af Danmark under 2. verdenskrig og fik stor succes både nationalt og internationalt. Grethe Frische var med til at skrive drejebogen til denne episke og hjertevarmende film, der stadig betragtes som et af Danmarks mest betydningsfulde filmværker.

Egne filmoptrædener

Udover at arbejde som manuskriptforfatter medvirkede Grethe Frische også i adskillige film og kabaretforestillinger. Hun blev især kendt for sin evne til at portrættere snøvlende, skrappe sladderdronninger. I 1945 stjal hun billedet med sin birolle som den læspende lager-ekspeditrice Norma Sørensen i filmen En ny dag gryer. Desværre blev hendes karriere som skuespillerinde afbrudt af sygdom, der forhindrede hende i at medvirke i filmen Eventyr på Malloca.

Senere liv og arv

I 1950 giftede Grethe Frische sig med direktør Thomas Peter Olesen. Hun forblev aktiv inden for underholdningsindustrien og var en fast del af radioprogrammet Lykkeposen. Hun optrådte som karakteren Snøvle-Sofie og medvirkede derudover i flere danske film.

Grethe Frische medvirkede i alt i ni danske film og efterlod et betydeligt bidrag til den danske filmindustri. Hun efterlod sig en værdifuld arv som både skuespillerinde og manuskriptforfatter.

Andre populære artikler: Bjørn Tidmand: En dansk sanger med en imponerende karriereMarianne Kjærulff-Schmidt: En talentfuld skuespillerindeCharlie Rivel – Verdens mest berømte klovnLærke Winther Andersen: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende filmografiTina Dickow: En talentfuld sanger, sangskriver og skuespillerCarsten Bang: En Autodidakt Skuespiller Med En Mangfoldig KarrierePeter Gantzler – En dygtig skuespiller med en imponerende karriereDagmar Andreasen: En Inspirerende Skuespiller og Kvindepolitisk AgitatorHans Jørgen Jakobsen – En Allsidig Skuespiller og IdrettsutøverDennis Petersen: En talentfuld skuespiller på det store lærredJeanett Albeck: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereSigrid Johannesen: En talentfuld skuespiller og instruktør på Sort/Hvid teatretPeder Kragerup: En talentfuld kapelmester og musikerFinn Methling: En Dygtig Skuespiller og DramatikerRasmus Elton: En talentfuld dansk skuespillerChristoffer Guldbrandsen: En dansk dokumentarinstruktør, der skaber debat om magt og spin i politikPauli Ryberg: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereNanna Bøndergaard: En talentfuld skuespiller med en alsidig karriereJoel Spira: En talentfuld skuespiller med en imponerende filmkarriereThomas Algren: En Teenagestjerne og Multitalent