kvindely.dk

Ingeborg Brams: En Skuespillerindes Liv og Karriere

Ingeborg Brams var en dansk skuespillerinde, der blev født den 9. december 1921 i Hobro og døde den 14. oktober 1989 i en alder af 67 år. Hun er begravet på Søndre Kirkegård i Hobro. Brams var datter af overdyrlæge Ludvig Harald Brams og hustru Olga Nielsine Jensen. Hendes karriere strakte sig over mange år, hvor hun optrådte både på teater, film og tv.

Tidlige år og teaterkarriere

Ingeborg Brams forlod gymnasiet i Hobro som 16-årig for at komme i huset hos bekendte i København. Efter at have gennemgået Det Kongelige Teaters elevskole fra 1939 til 1941 blev hun tilknyttet teatret i hele 18 år. Hun mestrede både tragiske og komiske roller og spillede alt fra det klassiske repertoire til moderne stykker. Hendes talent blev tydeligt allerede ved hendes debut i 1941 som Eugenia i Don Ranudo og senere i Henning Kehlers Ullabella, hvor hun skabte en sensation.

Brams spillede mange mindeværdige roller på teatret, herunder Pernille i Henrik og Pernille og Puk i En skærsommernatsdrøm. Hun havde også roller i stykker som Fruentimmerskolen, Vildanden, Fluerne, Cæsar og Cleopatra og ikke mindst titelrollen i Jeanne dArc på bålet. Hun spillede også klassiske roller som Maria Stuart i Schillers tragedie, Ofelia i Hamlet og Celia i Som man behager.

Film og tv-optrædener

På filmlærredet spillede Ingeborg Brams mange fine roller, selvom de ikke altid var store. Hun huskes blandt andet som Lisbet i En søndag på Amager og som husholdersken i Biskoppen. I filmen Når man kun er ung sang hun også titelsangen. På tv spillede hun blandt andet rollen som Inger i TV-Teatrets første store seersucces Kaj Munks Kærlighed og ydede en stor præstation som kvinden i Rejsen til de grønne skygger. Hun var også flittigt brugt til oplæsninger i radioen og medvirkede i flere hørespil.

Udfordringer og comeback

Desværre blev Ingeborg Brams karriere i nogen grad ødelagt af sceneskræk og psykiske nedture i forbindelse med flere forliste ægteskaber. Et afgørende brud indtraf i 1959, da hun skulle spille blomsterpigen Eliza i Falkonerteatrets opførelse af My Fair Lady. Hun havde ikke et særligt stort talent for at synge, og kun få dage før premieren fik hun et nervøst sammenbrud og blev indlagt på hospitalet. Rollen blev derefter overtaget af skuespillerinden Gerda Gilboe.

Trods denne nedtur vendte Ingeborg Brams stærkt tilbage. Hun fik engagement på Odense Teater som Nora i Et dukkehjem og gentog senere rollen på Aarhus Teater. I løbet af 1960erne fortsatte hun med at spille på teatret med roller i stykker som Den forelskede kamphane, Major Barbara, Slottet i Sverige, Hr. Lamberthier, Sygeplejersken og Bessie Smiths død. Hendes sidste teaterrolle var som bagerkonen i Bageren, Bagerkonen og Bagerdrengen på Aalborg Teater i sæsonen 1968-69.

Senere år og oplæsningskunstner

I sine sidste 20 år optrådte Ingeborg Brams som en eminent oplæsningskunstner i radioen. Hun læste blandt andet værker af H.C. Andersen, Tove Ditlevsen og Benny Andersen. Hun havde også oplæsninger i kirker og forsamlingshuse.

Ingeborg Brams var en talentfuld skuespillerinde, der satte sit præg på dansk teater, film og tv. Hendes mange roller og optrædener vil blive husket af både kolleger og publikum.

Hvem har Ingeborg Brams arbejdet sammen med i sin karriere?

Ingeborg Brams var en populær skuespillerinde i sin tid og arbejdede med mange anerkendte skuespillere og kunstnere. Hendes talent og alsidighed gjorde hende i stand til at mestre både tragiske og komiske roller i teatret, på film og på TV.

Teater

Ingeborg Brams tilbragte størstedelen af sin karriere på Det Kongelige Teater i København, hvor hun var tilknyttet i hele 18 år. Her arbejdede hun sammen med nogle af Danmarks mest kendte skuespillere og instruktører på den tid. Hun blev bemærket for sine mange klassiske roller, herunder Pernille i Henrik og Pernille og Puk i En skærsommernatsdrøm. Hun spillede også i stykker som Fruentimmerskolen, Vildanden, Fluerne og Cæsar og Cleopatra. Et særligt højdepunkt i hendes karriere var, da hun optrådte som Jeanne dArc i stykket Jeanne dArc på bålet.

Derudover arbejdede Ingeborg Brams også på Frederiksberg Teater i en periode i 1951-1952. Hendes talent og evner gjorde hende til en eftertragtet skuespillerinde på teaterscenen.

Film og TV

På filmfronten spillede Ingeborg Brams mange fine roller, selvom de ikke altid var store roller. Hun huskes særligt for sin rolle som Lisbet i filmen En søndag på Amager og som husholdersken i filmen Biskoppen. I filmen Når man kun er ung sang hun titelsangen.

På TV spillede Ingeborg Brams også i flere produktioner. I 1960 medvirkede hun som Inger i TV-Teatrets første store seersucces Kaj Munks Kærlighed. Hun gjorde sig også bemærket som kvinden i Rejsen til de grønne skygger. Hun blev også flittigt brugt til oplæsninger i radioen og medvirkede i flere hørespil.

En karriere med op- og nedture

Desværre oplevede Ingeborg Brams også nogle udfordringer i sin karriere. Hendes sceneskræk og psykiske nedture påvirkede hende i forbindelse med flere forliste ægteskaber. Det mest markante nedtur i karrieren skete i 1959, hvor hun skulle spille blomsterpigen Eliza i Falkonerteatrets opførelse af My Fair Lady. Problemet var, at hun ikke havde et særligt stort talent for at synge, og kort før premieren måtte hun opdage, at hun sang i et forkert toneleje. Dette førte til et nervøst sammenbrud kort før premieren, og roller blev derefter overtaget af en anden skuespillerinde.

Trods sine nedture formåede Ingeborg Brams at komme stærkt tilbage. Hun fortsatte med at optræde på teatre landet over og blev også kendt som en fremragende oplæsningskunstner i radioen. Hun formåede at levere præstationer på scenen og på skærmen, der gjorde indtryk på publikum.

En karriere og et liv i kultur

Ingeborg Brams var en skuespillerinde, der har sat sit præg på dansk kultur. Hun var en af landets mest elskede skuespillere og arbejdede med mange af branchens mest talentfulde mennesker. Hendes alsidighed og talent gjorde hende til en ægte stjerne på både teatret, filmen og TV-skærmen.

Ingeborg Brams – En Skuespillerindes Liv og Karriere

Ingeborg Brams var en markant dansk skuespillerinde, der efterlod et stort indtryk på både teater- og filmverdenen. Født den 9. december 1921 i Hobro og død den 14. oktober 1989, havde Brams en imponerende karriere, der strakte sig over mange år. Lad os dykke ned i hendes liv og udforske hendes mest mindeværdige film.

Baggrund og Tidlig Karriere

Ingeborg Brams var datter af overdyrlæge Ludvig Harald Brams og hustru Olga Nielsine Jensen. Efter at have afsluttet gymnasiet i Hobro søgte hun til København, hvor hun blev optaget på Det Kongelige Teaters elevskole i perioden 1939-1941. Hun var tilknyttet teatret i hele 18 år, med undtagelse af en kort periode på Frederiksberg Teater i 1951-1952.

Under sin karriere på teatret spillede hun både tragiske og komiske roller fra klassiske værker som Shakespeare og Holberg til Ibsens stykker. Hun formåede at imponere publikum med sin præstation som Pernille i Henrik og Pernille og som Puk i En skærsommernatsdrøm. Hendes repertoire omfattede også værker som Fruentimmerskolen, Vildanden, Fluerne, Cæsar og Cleopatra samt titelrollen i Jeanne dArc på bålet.

Fremtrædende Filmroller

Selvom hun havde en imponerende skuespillerkarriere på teatret, spillede Ingeborg Brams også mange mindeværdige roller på det store lærred. Et af hendes mest kendte filmøjeblikke var som Lisbet i En søndag på Amager, hvor hendes talent for drama og karakterdyrkelse skinnede igennem. Hun portrætterede også en mindeværdig husholderske i Biskoppen.

En af de mere bemærkelsesværdige film, hvor Ingeborg Brams medvirkede, var Når man kun er ung, hvor hun også sang titelsangen. Hendes evner strakte sig ud over skuespil, og hun satte også sin stemme til mange radioplæsninger og hørespil.

Sceneskræk og Udfordringer

Desværre blev Ingeborg Brams karriere påvirket af tilbagevendende tilfælde af sceneskræk og psykiske nedture, der opstod i forbindelse med hendes flere ægteskabssammenbrud. Et afgørende øjeblik kom i 1959, da hun skulle spille hovedrollen som blomsterpigen Eliza i Falkonerteatrets opførelse af My Fair Lady. Hendes mangel på sangtalent blev afsløret kort før premieren, og hun blev erstattet af en anden skuespillerinde.

Trods disse udfordringer kom Ingeborg Brams stærkt tilbage og havde succesfulde engagementer på Odense Teater og Aarhus Teater. Hun blev også anerkendt som en dygtig oplæsningskunstner og optrådte i mange år i radioen med oplæsninger af forfattere som H.C. Andersen, Tove Ditlevsen og Benny Andersen.

Eftermæle

Ingeborg Brams efterlod en varig arv inden for dansk teater og film. Hun var en alsidig skuespillerinde, der mestrer både dramatiske og komiske roller. Hendes talent og engagement gjorde hende til en af landets mest elskede skuespillerinder.

Skuespillerindens liv og karriere er et værdigt kapitel i dansk kulturarv og hendes præstationer i film og teater vil blive husket af mange generationer.

Kilde: Ingeborg Brams biografi, Ingeborg BramsFødt: 9-12-1921 i HobroDød: 14-10-1989 (67 år) Gravsted: Hobro, Søndre Kirkegård.

Andre populære artikler: Fritzy Koch: En talentfuld balletdanser og skuespillerLiva Scarlett Pehrsson Friis-MikkelsenMartin Tulinius: En banebrydende iscenesætter på dansk teaterVictoria Ose – En talentfuld skuespillerinde på vej mod stjernerneWaage Sandø – En dansk skuespiller med en imponerende karriereKristian Rem – En dansk skuespiller med mange facetterEn dybtgående guide til skuespilleren Bodil HeisterOve Verner Hansen: En Legendarisk Skuespiller og OperasangerJonas Elmer – En talentfuld dansk filminstruktørPeter Flyvholm: En alsidig skuespiller med imponerende repertoireLasse Handberg: En talentfuld skuespiller og teaterdirektørJessica Dinnage: En talentfuld dansk skuespillerJørgen Lundgreen (The Lollipops): En dansk popidol og multitalentJacob Sonne: En mærkelig kærlighed (1968)Sander Løkke Borg: En talentfuld skuespiller på vej mod stjernerneLudvig Brygmann: En talentfuld skuespiller og musikerLone Lindorff: En Skuespillerindes Liv og KarriereGerz Feigenberg: Skuespiller, Instruktør, Forfatter og DramatikerHenrik Winther: En talentfuld skuespiller med en imponerende filmografi