kvindely.dk

Inger Stender: En Skuespillerindes Liv og Karriere

Inger Margueritha Stender var en dansk skuespillerinde, der blev født den 7. juni 1912 i København. Hun døde den 26. juni 1989 i en alder af 77 år og blev begravet på Søndermark Kirkegård på Frederiksberg i en fællesgrav.

Uddannelse og Debut

Inger Stender blev uddannet på Komediehusets og Det ny Teaters elevskoler i årene 1929-1931. Hun debuterede som skuespillerinde den 24. april 1931 på Det Ny Teater i rollen som modellen Flora i Soyas kendte navne.

I sæsonen 1933/34 spillede hun en af de tre døtre i forestillingen Jomfruburet på Nørrebros Teater sammen med Else-Marie Juul Hansen og Gerda Neumann. Hun havde også succes som skuespillerinde på Riddersalen i 1930erne og på Odense Teater i 1934-1935, hvor hun havde 14 hovedroller og fik stor succes som skibsdrengen i Alle mand på Dæk.

Hun havde også engagementer ved Apolloteatret, Det ny Teater, Ålborg Teater og Århus Teater. På Peter Jessens turné havde hun titelrollen i Dollarprinsessen.

Karriere som Operettestjerne

I 1940erne var Inger Stender en anerkendt operettestjerne på Nørrebros Teater. Hun havde roller i populære forestillinger som Victoria og hendes husar, Flagermusen, Den glade enke og sang titelpartiet i Den skønne Helene og i Zorina. Hun medvirkede også i Onkel Toms hytte og Operettekavalkade på Nørrebros Teater i henholdsvis 1947 og 1948.

Senere Karriere og Film

I 1950erne og 1960erne havde Inger Stender roller på Folketeatret, Allé Scenen og var også aktiv på turnéer siden 1955. I 1970erne og op i 1980erne var hun en fast del af Fiolteatrets ensemble. Hun spillede en række forskellige roller, herunder Kathrine Percy i Henrik IV, Olivia i Helligtrekongersaften, Laura i Eventyr på fodrejsen, Colomba i Volpone, Dorine i Tartuffe, moderen i Silkeborg, Mrs. Mercy i Fordi vi elsker dig og moderen i Arbejderen kan 300 ord. Hun spillede også Tante Eet i Skærmydsler, som hun turnerede rundt i landet med.

Inger Stender medvirkede i 45 film, herunder Hotel Paradis (1931), Ud i den kolde sne (1934), Mille, Marie og mig (1937), Barnet (1940), Sommerglæder (1940), En mand af betydning (1941) og mange flere. Hun var også kendt for sin rolle i den socialdemokratiske propagandafilm Frihed forpligter fra 1951.

Undervisning og Andre Aktiviteter

Udover sin skuespillerkarriere underviste Inger Stender også på Statens Teaterskole og læste op for Blindebiblioteket i en snes år. Hun havde også cabaretvirksomhed og havde roller på TV og i Radioteatret.

Personligt Liv

Inger Stender blev gift den 17. april 1935 i Langesø Skovkapel på Fyn med direktør for Odense Vagtkompagni Mogens Flindt-Larsen. Ægteskabet resulterede i to sønner. Ægteskabet blev opløst ved bevilling den 14. juli 1941. Efterfølgende havde hun en længere romantisk forbindelse med skuespilleren Poul Reichhardt.

Inger Stender var en dygtig skuespillerinde, der satte sit præg på dansk teater og film gennem flere årtier. Hun efterlod sig et imponerende repertoire af roller og en arv inden for teaterverdenen.

Inger Stender: Et portræt af skuespillerens karriere

Inger Margueritha Stender, født den 7. juni 1912 i København, var en dansk skuespillerinde, der gjorde sig bemærket på både teater, film og tv-skærmen. Hun var datter af bagermester Anninius Koefoed-Stender fra Valby og blev uddannet på Komediehusets og Det ny Teaters elevskoler i årene 1929-1931. Inger Stender debuterede den 24. april 1931 som modellen Flora i Soyas kendte værk Navne på Det Ny Teater.

Tidlige år på scenen

I sæsonen 1933/34 spillede Inger Stender en af de tre døtre i Jomfruburet på Nørrebros Teater sammen med Else-Marie Juul Hansen og Gerda Neumann. I 1930erne arbejdede hun også som skuespillerinde på Riddersalen og Odense Teater, hvor hun fik stor succes i stykket Alle mand på dæk som skibsdrengen. Desuden havde hun engagementer ved Apolloteatret, Det Ny Teater, Ålborg Teater og Århus Teater. På Peter Jessens turné havde hun endda hovedrollen som Dollarprinsessen.

Operettestjerne på Nørrebros Teater

I 1940erne blev Inger Stender en kendt operettestjerne på Nørrebros Teater, hvor hun optrådte i stykker som Victoria og hendes husar, Flagermusen, Den glade enke og sang selv i titelrollen som Den skønne Helene og i Zorina. I 1947 medvirkede hun i Onkel Toms hytte, og i 1948 var hun en del af castet i Operettekavalkade – begge forestillinger blev opført på Nørrebros Teater.

Diverse roller og filmkarriere

I løbet af 1950erne og 1960erne havde Inger Stender roller på Folketeatret, Allé Scenen og var engageret i turnéteater. Fra 1970erne og op i 1980erne var hun en fast del af Fiolteatrets ensemble. Blandt hendes bemærkelsesværdige roller var bl.a. Kathrine Percy i Henrik IV, Olivia i Helligtrekongersaften, Laura i Eventyr på fodrejsen, Colomba i Volpone, Dorine i Tartuffe og Moderen i Arbejderen kan 300 ord. Hun spillede også karakteren Tante Eet i stykket Skærmydsler, som hun turnerede rundt i landet med. Inger Stender medvirkede desuden i 45 film, herunder den socialdemokratiske propagandafilm fra 1951, Frihed forpligter.

Sidste år og arv

Efter en lang og mangfoldig karriere, underviste Inger Stender på Statens Teaterskole og oplæste i en snes år for Blindebiblioteket. Hun blev gift den 17. april 1935 med Mogens Flindt-Larsen, direktør for Odense Vagtkompagni, og fik to sønner i ægteskabet. Ægteskabet blev senere opløst, og Inger Stender havde senere en længerevarende romantisk forbindelse med skuespilleren Poul Reichhardt.

Eftermæle

Inger Stender efterlod sig et betydeligt indtryk på den danske teater- og filmverden. Hun var ikke kun en dygtig skuespillerinde, men også en dedikeret underviser og bidrog til litteraturformidling. Hendes mange roller og filmpræstationer vil for altid være en del af den danske kulturarv og et vidnesbyrd om hendes talent og bidrag til dansk scenekunst.

Inger Stender: En Legendarisk Skuespillerinde og Hendes Filmkarriere

Inger Margueritha Stender, en af Danmarks mest elskede skuespillerinder, blev født den 7. juni 1912 i København og døde den 26. juni 1989 i en alder af 77 år. Hun er begravet på Søndermark Kirkegård på Frederiksberg. Stender var datter af bagermester Anninius Koefoed-Stender fra Valby og blev uddannet på Komediehusets og Det ny Teaters elevskoler i årene 1929-31. Hun debuterede som skuespillerinde den 24. april 1931 som modellen Flora i Soyas Kendte navne på Det Ny Teater.

Skuespillerkarriere på Teatret

I løbet af sin karriere spillede Stender mange forskellige roller på forskellige teatre rundt om i landet. Hun optrådte på Riddersalen og Odense Teater i 1930erne, hvor hun havde stor succes i forestillinger som Else i Jacob og skibsdrengen i Alle mand på Dæk. Stender havde også engagementer på Apolloteatret, Det ny Teater samt Ålborg Teater og Århus Teater. I 1940erne blev hun en populær operettestjerne på Nørrebros Teater, hvor hun blandt andet spillede i forestillinger som Victoria og hendes husar, Flagermusen, Den glade enke, Den skønne Helene og Zorina. I 1950erne og 1960erne optrådte hun på Folketeatret og Allé Scenen, og siden 1955 var hun på mange turnéer. I 1970erne og 1980erne var hun en del af Fiolteatrets faste stab.

Filmkarriere

Inger Stender medvirkede også i adskillige danske film. Hun optrådte i 45 film, herunder den socialdemokratiske propagandafilm Frihed forpligter fra 1951. Hendes første filmrolle var i Hotel Paradis fra 1931, hvor hun spillede Rosa Schultz som voksen. Andre bemærkelsesværdige film inkluderer Ud i den kolde sne fra 1934, Mille, Marie og mig fra 1937 og Komtessen paa Steenholt fra 1939. Hun spillede også roller i En pige med pep fra 1940, Barnet fra 1940, Sommerglæder fra 1940 og Thummelumsen fra 1941.

Stender var kendt for sin alsidighed som skuespillerinde og hendes evne til at portrættere forskellige karakterer på både teatret og i filmmediet. Hun blev beundret for sin talentfulde præstation og charmerende personlighed, hvilket gjorde hende populær blandt publikum.

Privatliv

I sit privatliv blev Inger Stender gift den 17. april 1935, i Langesø Skovkapel på Fyn, med Mogens Flindt-Larsen, direktør for Odense Vagtkompagni. Ægteskabet resulterede i to sønner, men blev senere opløst i 1941. Efter skilsmissen havde Stender et længerevarende romantisk forhold til skuespilleren Poul Reichhardt.

Selvom Inger Stender er bedst kendt for sin imponerende skuespillerkarriere, havde hun også andre talenter. Hun havde en cabaretvirksomhed, optrådte på TV og i Radioteatret, underviste på Statens Teaterskole og oplæste i mange år for Blindebiblioteket.

Inger Stender vil altid blive husket som en af Danmarks mest bemærkelsesværdige skuespillerinder. Hendes påvirkning på dansk teater og film vil fortsætte med at leve videre og inspirere kommende generationer af skuespillere.

Andre populære artikler: Søren Rebbe: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere Rose Marie Tillisch – En Allround Talentskuespiller og Sognepræst Bjarke Smitt Vestermark: En talentfuld dansk skuespillerAdam Foss: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereHenning Pold: En dansk multitalentTine Blichmann: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriereMikis Theodorakis: En Berømt Græsk Komponist og PolitikerPalle Lauring: En Dygtig Skuespiller og ForfatterKaya Brüel: Sanger, Skuespiller, Sangskriver og ForfatterPeter Aagaard Munk: En Legendarisk Skuespiller og FrisørRamazan Arslan: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereSøren Bastrup Bojsen: En talentfuld skuespiller med en lovende karriereOle Lund Kirkegaard: En talentfuld skuespiller og forfatterHelmut Friis: En dygtig skuespiller og forfatterRosemarie Mosbæk – En talentfuld dansk skuespillerErlend Loe: En talentfuld norsk skuespiller og forfatterThomas Jespersen: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereKathrine Schmeichel: En talentfuld skuespiller med en enestående filmkarriereKathrine Windfeld: En talentfuld dansk filminstruktørAmanda Wendel Nielsen: En talentfuld skuespillerinde