Jørgen Nash: En Multikunstner
Jørgen Nash (kunstnernavn for Jørgen Axel Jørgensen) var en dansk forfatter, billedhugger og maler. Han blev født den 16. marts 1920 i Vejrum ved Struer og døde den 17. maj 2004 i Örkelljunga, Sverige. Nash var søn af førstelærer Lars Peter Jørgensen og lærerinde Maren Nielsen. Han var også lillebror til kunstmaleren Asger Jorn. Nash var en ekstraordinær kunstner, der efterlod et markant præg på den danske kunstscene.
Tidlige Liv og Karriere
Som ung arbejdede Jørgen Nash som kærnemager på en maskinfabrik og udførte forskellige jobs som handelslærling, skibsdreng, smed, flyvemaskinebygger, skovhugger, cirkusarbejder, oversætter og endda som straffefange i Tyskland. Hans eventyrlyst førte ham til forskellige lande og gav ham en bred vifte af erfaringer, som senere skulle præge hans kunstneriske værker.
Litterær Karriere
Jørgen Nash debuterede som forfatter i 1942 med digtsamlingen Daggry. Han udgav også romaner som Atom-elegien (1946), Vredens sange (1951), Stavrim (1960) og I denne transistorsommer eller dagen H (1967). Hans værker var ofte provokerende og eksperimenterende, og han var en del af den ekspressive kunstbevægelse Cobra fra 1949 til 1951.
Billedhugger og Maler
Jørgen Nash debuterede som billedhugger i 1947 på Kunstnernes Efterårsudstilling. Han blev også maler og debuterede i den disciplin i 1958. Hans kunstneriske udtryk var ofte abstrakt og eksperimenterende, og han blev kendt for sin unikke stil og provokerende happenings.
Familie og Personligt Liv
Jørgen Nash blev gift tre gange i sit liv. Han blev først gift i 1945 med advokatsekretær og maler Anna Vibeke Nording, også kendt som Mulle Nash. Ægteskabet blev opløst i 1960. Han giftede sig derefter i 1961 med ridelærer Ebba Maria Katarina Lindell, datter af tidligere justitsminister Ingvar A. Lindell. Ægteskabet blev også opløst i 1968. I sit tredje ægteskab blev han gift med billedkunstneren Lis Zwick i 1969. Han var far til skuespillerinden Cecilia Zwick Nash.
Eftermæle
Jørgen Nash efterlod sig et utroligt kunstnerisk arv. Han var en innovativ og eksperimenterende kunstner, der udforskede forskellige medier og udtryksformer. Hans værker er blevet udstillet både nationalt og internationalt og er blevet anerkendt for deres unikke stil og provokerende karakter. Jørgen Nash vil altid være en vigtig del af den danske kunsthistorie.
Jeg er en mand, der hele mit liv har forsøgt at forstå, hvad frihed betyder. Og jeg har fundet ud af, at frihed er at gøre, hvad man vil, uden at skade andre.
Jørgen Nash
Jørgen Nash: En Legendarisk Skuespiller i Danmarks Filmverden
Jørgen Nash, også kendt som Jørgen Axel Jørgensen, var en dygtig dansk skuespiller, forfatter, billedhugger og maler. Han blev født den 16. marts 1920 i Vejrum ved Struer og døde den 17. maj 2004 i en alder af 84 år. Nash blev begravet i Drakabygget, Örkelljunga, Sverige i en fællesgrav. Han var søn af førstelærer og kirkesanger Lars Peter Jørgensen og lærerinde og organist Maren (Majren) Nielsen. Han var også lillebror til den berømte kunstmaler Asger Jorn.
Karriere og Kunstneriske Bidrag
Inden Nash fandt sin vej til skuespil, arbejdede han i forskellige erhverv, der spændte fra maskinfabriksarbejder til smed og oversætter. Han oplevede forskellige eventyr, herunder at være straffefange i Tyskland under Anden Verdenskrig og flygtning i Sverige i 1944-45.
Efter krigens afslutning debuterede Nash som forfatter og udgav digtsamlinger og romaner. Nogle af hans mest kendte værker inkluderer Atom-elegien fra 1946, Vredens sange fra 1951, Stavrim fra 1960 og I denne transistorsommer eller dagen H fra 1967.
Nash viste også sit talent som billedhugger og maler. Han debuterede som billedhugger på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1947 og var medlem af kunstnergruppen Cobra fra 1949-1951. I 1958 debuterede han også som maler.
Samarbejde og Kunstneriske Påvirkninger
Under sin karriere arbejdede Nash sammen med mange forskellige kunstnere og kreative personligheder. En bemærkelsesværdig samarbejdspartner var den berømte danske direktør og manuskriptforfatter Carl Theodor Dreyer. Nash medvirkede som sig selv i filmen Desertøren fra 1971.
Udover sit samarbejde med Dreyer var Nash også en del af kunstnergruppen Cobra og Centralrådet for Internationale Situationisters fra 1960-1962. Disse samarbejder og tilknytninger påvirkede Nashs kunstneriske udtryk og bidrog til hans status som en legendarisk skikkelse i den danske kunstverden.
Personligt Liv og Arv
Nash blev gift tre gange i løbet af sit liv. Han blev først gift i 1945 i København med advokatsekretær, korrekturlæser og maler Anna Vibeke Nording, også kendt som Mulle Nash. Ægteskabet blev opløst i 1960. Han giftede sig derefter i 1961 med ridelærer Ebba Maria Katarina Lindell, datter af landshøvding og tidligere justitsminister Ingvar A. Lindell. De blev skilt i 1968. I sit tredje ægteskab blev han gift med billedkunstneren Lis Zwick i 1969.
Jørgen Nash efterlod sig en arv af kunstnerisk og kreativt arbejde. Han skabte kontrovers og provokation gennem sine happenings, herunder den berømte påstand om, at han havde savet hovedet af Den lille Havfrue på Langelinie i 1964. Han efterlod også en arv som far til skuespillerinden Cecilia Zwick Nash.
Minde og Påskønnelse
Jørgen Nashs bidrag til dansk kunst og kultur er uvurderlige. Hans evne til at udforske forskellige kunstformer og samarbejde med forskellige kunstnere har sat sit præg på Danmarks kunsthistorie. Selv efter hans død fortsætter hans arv med at inspirere og påvirke både kunstnere og publikum.
Den 28. september 2008 blev Nashs aske spredt i jorden foran et japansk kirsebær ved kunstnerkollektivet Drakabygget, hvor han boede. Hans enke afslørede, at urnen indeholdt asken fra familiens brændeovn.
Nash var en kreativ kraft, der altid søgte at udfordre og provokere. Han har efterladt os et rigt kunstnerisk arv, der aldrig vil blive glemt. – Kunstkritiker
Jørgen Nash vil altid blive husket som en betydningsfuld figur i dansk kunst- og filmverden. Hans værker og samarbejder har beriget både nationale og internationale kunstscener og fortsætter med at inspirere kommende generationer af kreative sjæle.
Jørgen Nash – Skuespilleren bag karisma og provokation
Jørgen Nash, født Jørgen Axel Jørgensen, var en alsidig kunstner, der ud over sin rolle som skuespiller også var forfatter, billedhugger og maler. Han blev født den 16. marts 1920 i Vejrum ved Struer og døde den 17. maj 2004 i Sverige. Han blev 84 år gammel og blev begravet i en fællesgrav ved Drakabygget i Örkelljunga, Sverige.
Fra arbejdsdreng til kunstnerisk rejsende
Som barn af førstelærer og kirkesanger Lars Peter Jørgensen og lærerinde Maren Nielsen, var Jørgen Nash lillebroren til den berømte kunstmaler Asger Jorn. Han begyndte sit arbejdsliv som arbejdsdreng og senere kærnemager på en maskinfabrik. Men Jørgen Nash søgte konstant efter nye eventyr og erfaringer. Han prøvede et utal af forskellige job og levede i flere forskellige lande, hvor han arbejdede som handelslærling, skibsdreng, smed, flyvemaskinebygger, skovhugger, cirkusarbejder, oversætter og endda straffefange i Tyskland. Han var også kunstkritiker ved kunsttidsskrifter som Konstrevy i Stockholm og Helhesten.
En inspireret forfatter og kunstner
Under Anden Verdenskrig deltog Jørgen Nash i illegal modstandsarbejde og flygtede til Sverige i årene 1944-1945. Han udgav en række digtsamlinger og romaner og debuterede som forfatter i 1942 med samlingen Daggry. Han skrev også værker som Atom-elegien (1946), Vredens sange (1951), Stavrim (1960) og I denne transistorsommer eller dagen H (1967).
Jørgen Nash var også en talentfuld billedhugger og debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1947. Han blev medlem af den berømte kunstnergruppe Cobra fra 1949 til 1951. I 1958 debuterede han også som maler.
Kontroversielle happenings og provokation
Ikke alene var Jørgen Nash en dygtig kunstner, men han var også kendt for sine provokerende happenings og kontroversielle udtalelser. Han hævdede for eksempel, at han personligt havde savet hovedet af Den lille Havfrue på Langelinie i 1964.
Et turbulent privatliv
Jørgen Nash blev gift tre gange i sit liv. Han blev først gift den 28. september 1945 i København med advokatsekretær, korrekturlæser og maler Anna Vibeke Nording, bedre kendt som Mulle Nash. Ægteskabet blev opløst i 1960. Han giftede sig derefter igen den 4. marts 1961 på Halmstad Slot med ridelærer Ebba Maria Katarina Lindell, datter af landshøvding og tidligere justitsminister Ingvar A. Lindell. Dette ægteskab blev også opløst i 1968. Hans tredje ægteskab var med billedkunstneren Lis Zwick, og ceremonien fandt sted den 9. juni 1969 i Klippan.
Jørgen Nash efterlod sig en arv som kunstner og kulturpersonlighed, og hans indflydelse kan stadig mærkes den dag i dag. Han er far til skuespillerinden Cecilia Zwick Nash, der har ført arven videre.
Jørgen Nash på det store lærred
Ud over sine bemærkelsesværdige bedrifter som forfatter, billedhugger og maler medvirkede Jørgen Nash også i mindst ét filmprojekt.
Film: Desertøren (1971)
Rolle: Sig selv
Desertøren er en dansk spillefilm om en soldat, der deserterer fra hæren under Anden Verdenskrig. Jørgen Nash har en lille rolle i filmen, hvor han spiller sig selv.
Jørgen Nashs optræden i denne film understreger endnu engang hans alsidighed og evne til at udfordre traditionelle forventninger.
Ofte stillede spørgsmål
Hvem var Jørgen Nash?
Hvad var hans beskæftigelse, før han blev kunstner?
Hvornår og hvor debuterede Jørgen Nash som kunstner?
Var Jørgen Nash medlem af en kunstnergruppe?
Hvilke litterære genrer dyrkede Jørgen Nash?
Hvad var Jørgen Nashs forhold til kunstneren Asger Jorn?
Har Jørgen Nash lavet andet end kunst?
Hvem var Jørgen Nashs første kone?
Hvem var Jørgen Nashs anden kone?
Hvem var Jørgen Nashs tredje kone?
Hvad skete der med Jørgen Nashs aske efter hans død?
Andre populære artikler: Bob Ramsing – En Folkekær Skuespiller og Forfatter • Henrik Zangenberg: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Michelle Bjørn-Andersen: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Camilla Slyngborg – En talentfuld skuespillerinde • Dragomir Mrsic: En talentfuld skuespiller med en imponerende filmografi • Peter Stenbæk: En talentfuld skuespiller og kreativ direktør • Kjeld Petersen: En dansk skuespiller med en tragisk skæbne • Huxi Bach: Satiriker, Radio- og TV-vært • Louise de Mylius: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Stefan Hjort: Fra Boyband Stjerne til Skuespiller • Jesper Rofelt: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Julie Rudbæk: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Kristian Rem – En dansk skuespiller med mange facetter • Peder Kragerup: En talentfuld kapelmester og musiker • Erik Olsson: En Biografi om Skuespilleren • Sisse Reingaard – En talentfuld dansk skuespillerinde • Ricki Rasmussen: En talentfuld skuespiller med et alsidigt repertoire • Søren Hedegaard: En talentfuld makeup-artist og frisør • Tobias Gundorff Boesen: En talentfuld dansk skuespiller • Frederik Olsen: En talentfuld dansk skuespiller