kvindely.dk

Kirsten Rolffes: En Skuespillerindes Liv og Karriere

Kirsten Rolffes var en dansk skuespillerinde, født den 20. september 1928 i København. Hun døde den 10. april 2000 i en alder af 71 år og blev begravet på Garnisons Kirkegård i København.

Uddannelse og Tidlig Karriere

Som ung ønskede Kirsten Rolffes at blive sygeplejerske, men hendes interesse for skuespil førte hende på en anden vej. Hun studerede hos Hans Egede Budtz og senere i 1947 hos Einar Juhl, der indstillede hende til Frederiksberg Teaters elevskole. Året efter blev hun optaget på Det Kongelige Teaters Elevskole, hvor hun modtog undervisning af anerkendte lærere som Maria Garland, John Price og Holger Gabrielsen i årene 1948-1950.

Hendes debut som skuespiller fandt sted i 1951 i en mindre rolle som socialhjælperen Inger i Jens Lochers De vandrette. Samme år optrådte hun på Det Kongelige Teater i stykket Den Gerrige. Kirsten Rolffes var ansat på Det Kongelige Teater fra 1950 til 1963 og fik sit gennembrud som Maria Stuart i stykket af samme navn samt som Esther i Indenfor Murene. Hun blev også bemærket for sin præstation som Emily i Den blå pekingeser.

Senere Karriere og Film

I midten af 60erne oplevede Kirsten Rolffes en krise, hvor hun følte sig splittet mellem sin kunst og hensynet til familien. Hun forlod Det Kongelige Teater og arbejdede som freelancer fra 1963, blandt andet på Aalborg Teater, hvor hun optrådte i stykker som Frk. Julie og Båndet. Hun medvirkede også på Folketeatret, Det Ny Teater, Gladsaxe Teater, Det ny Scala og ABC Teatret.

I mange år kæmpede hun for at skuespilleruddannelsen, der var blevet flyttet uden for Det Kongelige Teater, skulle vende tilbage til Kgs. Nytorv. I sæsonen 1985 var hun med i Cirkusrevyen, og fra 1988 til 1994 vendte hun tilbage til Det Kongelige Teater.

Kirsten Rolffes havde en imponerende karriere som karakterskuespillerinde og spillede en lang række teaterroller, herunder fyrstinde Olga i Fædre og sønner, Magdelone i Den Stundesløse, Maria Josefa i Bernardas hus, lady Blacknell i Bunbury, nazisten Vera i Mens freden sænker sig, den gamle fru Levin i musicalen Esther, Celia i Som man behager, korførersken i Medea, Kattrin i Mutter Courage, Fräulein Schneider i Cabaret og titelrollen i Frk. Reardon drikker lidt.

På Hippodromen spillede hun i Den usynlige by og på Stærekassen rollen som plattenslagersken i En slyngels dagbog. Kirsten Rolffes begyndte sin filmkarriere som stemmeskuespillerinde i filmene Askepot (hvor hun lagde stemme til feen) fra 1950 og Alice i Eventyrland (hvor hun lagde stemme til fuglen og rosen) fra 1951.

Et af hendes mest kendte filmroller var i Dansen med Regitze, hvor hun vandt sin første Bodil for bedste birolle. Kirsten Rolffes medvirkede også i mange tv-produktioner, herunder som fru redaktør Heilbunth i Livsens Ondskab, frk. Gramme i En stor familie, Mads Skjerns stram-tandede og missionske søster Anna i Matador, Fru Drusse i TV-serien Riget 1 og Riget II samt Ingeborg Andersen i TV-serien Landsbyen. Hun medvirkede også i underholdningsprogrammet Skattefri lørdag. For sin rolle som Fru Drusse modtog hun både en Bodil og en Robert. Kirsten Rolffes havde desuden mange roller ved Radioteatret.

Personligt Liv og Ægteskab

Den 11. oktober 1951 blev Kirsten Rolffes gift med Carl Viggo Becker (13-06-1926 – 23-05-2000), og ægteskabet varede næsten hele hendes liv.

Kirsten Rolffes efterlod sig et imponerende eftermæle som en af Danmarks mest elskede og respekterede skuespillerinder. Hendes talent og bidrag til dansk teater og film vil altid blive husket og værdsat.

Kirsten Rolffes: En Karakterskuespillerinde fra Det Kongelige Teater

Kirsten Bæhr Rolffes var en fremtrædende dansk skuespillerinde, der efterlod et stort aftryk på teaterscenen. Hun blev født den 20. september 1928 i København og døde den 10. april 2000 i en alder af 71 år. Hendes gravsted findes på Garnisons Kirkegård i København. Rolffes var datter af overtjener Gustav Andersen og Kamma Rolffes, og hun voksede op med en passion for sygepleje. Dog drev hendes kærlighed til scenekunsten hende til at forfølge en karriere inden for skuespillets verden.

Tidlige år og debut

Som ung læste Rolffes hos Hans Egede Budtz, Einar Juhl og blev indstillet til Frederiksberg Teaters elevskole. Året efter kom hun til Det Kongelige Teaters Elevskole, hvor hun modtog undervisning fra anerkendte skuespillere som Maria Garland, John Price og Holger Gabrielsen mellem 1948 og 1950. Hendes debut fandt sted i 1951 i Jens Lochers stykke De vandrette, hvor hun spillede en mindre rolle som socialhjælperen Inger. Samme år medvirkede hun også i stykket Den Gerrige på Det Kongelige Teater.

Karriere på Det Kongelige Teater og efterfølgende freelancearbejde

Mellem 1950 og 1963 var Kirsten Rolffes ansat på Det Kongelige Teater og fik sit gennembrud i roller som Maria Stuart og Esther i henholdsvis Maria Stuart og Indenfor Murene. Hun gjorde sig bemærket i mange andre produktioner, herunder som Emily i Den blå pekingeser. Midt i 1960erne oplevede hun en krise, hvor hun følte sig splittet mellem kunsten og familielivet. Hun valgte at forlade Det Kongelige Teater og arbejde freelance.

Efter hendes fratræden fra Det Kongelige Teater arbejdede Kirsten Rolffes som freelance skuespiller på forskellige teatre, herunder Aalborg Teater, Folketeatret, Det Ny Teater, Gladsaxe Teater, Det ny Scala og ABC Teatret. Hun optrådte også i Cirkusrevyen i 1985 og vendte tilbage til Det Kongelige Teater mellem 1988 og 1994.

Karakterskuespillerinde og filmkarriere

Kirsten Rolffes var kendt som en dygtig karakterskuespillerinde og havde utallige teaterroller i hendes repertoire. Hun spillede fyrstinde Olga i Fædre og sønner, Magdelone i Den Stundesløse, Maria Josefa i Bernardas hus, og mange flere. Hun medvirkede også i film og tv-produktioner. Hendes filmkarriere begyndte med at lægge stemme til filmene Askepot (som feen) fra 1950 og Alice i Eventyrland (som fuglen og rosen) fra 1951. Hun modtog sin første Bodil-pris for bedste birolle i filmen Dansen med Regitze.

Hun medvirkede også i flere populære tv-produktioner, herunder rollen som fru redaktør Heilbunth i Livsens Ondskab, frøken Gramme i En stor familie, søster Anna i Matador, Fru Drusse i Riget 1 og 2 og Ingeborg Andersen i Landsbyen. Udover sit teater- og filmarbejde havde Rolffes også mange roller ved Radioteatret.

Et liv dedikeret til scenekunsten

Kirsten Rolffes var en enestående skuespillerinde, der dedikerede sit liv til scenekunsten. Hendes ekspertise som karakterskuespillerinde gjorde hende til en fremtrædende skikkelse inden for dansk teater. Hendes bidrag til teaterverdenen blev anerkendt med en Bodil-pris og en Robert-pris.

Selv efter sin fratræden fra Det Kongelige Teater og gennem årene som freelance skuespiller fortsatte hun med at kæmpe for skuespilleruddannelsen og dens betydning på Det Kongelige Teater. Rolffes efterlod en varig arv på dansk teater og vil altid blive husket som en dygtig og dedikeret skuespillerinde.

Kirsten Rolffes – En dygtig skuespillerinde i dansk filmindustri

Kirsten Rolffes var en fremtrædende skuespillerinde, født den 20. september 1928 i København og død den 10. april 2000 i en alder af 71 år. Hun er begravet på Garnisons Kirkegård i København. Rolffes var datter af overtjener Gustav Andersen (1892-1970) og hustru Kamma Rolffes (1890-1958).

Som ung drømte Kirsten Rolffes om at blive sygeplejerske. Hun begyndte dog at interessere sig for skuespil og studerede hos Hans Egede Budtz og senere Einar Juhl i 1947. Einar Juhl anbefalede hende til Frederiksberg Teaters elevskole, hvorfra hun kom til Det Kongelige Teaters Elevskole i 1948. Her havde hun lærere som Maria Garland, John Price og Holger Gabrielsen i årene 1948-1950. Hendes debut som skuespiller fandt sted i 1951 i en mindre rolle som socialhjælperen Inger i Jens Lochers film De vandrette. Samme år optrådte hun også på Det Kongelige Teater i Den Girige.

Fremtrædende roller på Det Kongelige Teater

I sine år på Det Kongelige Teater fra 1950-1963 fik Kirsten Rolffes sit gennembrud med roller som Maria Stuart i stykket af samme navn samt som Esther i Indenfor murene. Hun gjorde sig også bemærket som Emily i Den blå pekingeser. Hun var en alsidig skuespillerinde og spillede mange forskellige karakterer i løbet af sin tid på teatret. Hun fik dog en krise midt i 60erne, hvor hun følte sig splittet mellem kunsten og hensynet til sin familie. Hun forlod derfor Det Kongelige Teater og begyndte at arbejde freelance på teatre som Aalborg Teater, Folketeatret, Det Ny Teater, Gladsaxe Teater og flere andre.

Gennembrud som filmskuespillerinde

Kirsten Rolffes startede sin filmkarriere som stemmeskuespillerinde i filmene Askepot (som feen) fra 1950 og Alice i Eventyrland (som fuglen og rosen) fra 1951. Hendes første store filmrolle kom i 1989, hvor hun spillede Regitze i filmen Dansen med Regitze. For denne præstation modtog hun sin første Bodil for bedste birolle. Hun medvirkede også i mange tv-produktioner, herunder rollen som fru redaktør Heilbunth i Livsens Ondskab, frk. Gramme i En stor familie, frk. Anna Skjerns religiøse søster Anna i Matador, Fru Drusse i TV-serierne Riget 1 og Riget II samt Ingeborg Andersen i Landsbyen. Hun var en alsidig skuespillerinde, der formåede at portrættere en bred vifte af karakterer både på film og på tv.

Anerkendelse og hædersbevisninger

Kirsten Rolffes modtog mange anerkendelser og hædersbevisninger i løbet af sin karriere. For sin rolle som Fru Drusse i Riget blev hun både tildelt en Bodil og en Robert. Hendes talent og dedikation til sit håndværk gjorde hende til en elsket skuespillerinde i Danmark.

Med sin karisma og dygtighed som skuespillerinde forstod Kirsten Rolffes at gribe hver en rolle og formidle karakterernes følelser på en måde, der berørte publikum. Hendes bidrag til dansk film- og teaterverdenen vil altid blive husket og værdsat.

Andre populære artikler: Erik Mørk: En Karakterskuespillers Liv og KarriereLouise Gammelgaard – En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriereFlemming Povlsen: En dansk fodboldlegendeKurt Dreyer – En Karakterskuespillers RejseOliver Bjerrehuus: En dansk skuespiller med en imponerende karriereRicky Bruch – En svensk diskoskaster med en bemærkelsesværdig karriereLars Ranthe: En Dygtig Skuespiller med Et Mangfoldigt RepertoireEddie Michel: En Multifacetteret KunstnerJesper Fink: En talentfuld dansk skuespiller og manuskriptforfatterLouise Ravn: En talentfuld skuespiller med en imponerende filmografiBirgitte Bank-Mikkelsen: Skuespilleren med en lovende karriereLouise Gammelgaard – En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriereThomas Nissen: En talentfuld dansk skuespillerGitha Lehrmann: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereGrethe Kemp: En Fortælling om Jazzsangerinden og ForfatterindenOliver Berg: Skuespiller og TegnefilmsdubberSofie Juul Blinkenberg: En talentfuld dansk skuespillerindeTomas Uldal-Leth: En talentfuld skuespiller med en stærk arvNicklas Hoffgaard: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereMartin Høgsted: En alsidig skuespiller, komiker og tv-vært