kvindely.dk

Knud Heglund – En dansk skuespillerlegende

Knud Heglund var en dansk skuespiller, der er kendt for sit imponerende repertoire og sin alsidige karriere. Født den 10. juli 1894 i København og død den 1. september 1960 i en alder af 66 år, efterlod han sig et væld af mindeværdige præstationer både på teaterscenen og i filmverdenen. Lad os dykke ned i hans biografi og udforske hans betydningsfulde bidrag til dansk kultur.

Tidlige år og teaterkarriere

Knud Lars Valdemar Heglund blev født som søn af skræddermester og garderobeforvalter Lars Petsson Hägglund og hustru Johanna Voss Olafsdotter. Han voksede op i et hjem, der havde tætte bånd til Det ny Teater, hvor han senere debuterede den 22. marts 1913 i stykket Alexander den Store. Efter sin debut turnerede han rundt i provinsen og blev senere uddannet på Det Kongelige Teaters elevskole fra 1918-1920. Han debuterede på Det Kongelige Teater i 1919 som Helmuth i En skavank.

I 1925 forlod han Det Kongelige Teater og tilsluttede sig Nørrebros Teater fra 1925-1926. Han blev derefter en af de mest benyttede kunstnere på Apolloteatret fra 1926-1929. Han havde efterfølgende engagementer på Comediehuset fra 1929-1930, Det ny Teater fra 1930-1932 og fra 1932 på Betty Nansen Teatret, hvor han spillede et imponerende antal roller inden for det lettere klassiske repertoire. Han havde store successer i roller som Polonius i Kaj Munks Hamlet, Noah i Guds grønne enge og som præsten i Ordet – alle på Betty Nansen Teatret.

I 1944 kom han til Folketeatret, hvor han både var skuespiller og sceneinstruktør. Han var også knyttet til Skolescenen. Knud Heglund var en af de skuespillere, som radioen fandt særligt egnet til de dramatiske udsendelser, og han blev en populær radiokunstner både som oplæser og medvirkende i hørespil. Han medvirkede også i en række danske spillefilm.

Familie og personligt liv

Knud Heglund blev i 1922 skilt fra skuespillerinden Gerda Kofoed og blev den 15. maj 1926 gift i Holmens Kirke med balletdanserinden og skuespillerinden Lili Heglund. Sammen fik de sønnen Jørgen Ole Heglund den 19. juni 1918. Knud Heglund var også aktivt involveret i teaterverdenen uden for scenen. Han var medlem af Teaterrådet fra 1948 og bestyrelsen for Olaf Poulsens Mindefond.

Arv og eftermæle

Knud Heglund efterlod sig en betydelig arv inden for dansk teater og film. Hans talent og alsidighed gjorde ham til en af de mest respekterede skuespillere i sin tid. Han blev kendt for sin evne til at portrættere en bred vifte af karakterer og for sin dygtighed inden for både det klassiske og det moderne repertoire. Hans præstationer på Betty Nansen Teatret, Folketeatret og i radioen gjorde ham til en folkekær kunstner.

Knud Heglund døde pludseligt under en sceneprøve på Folketeatret i 1960 efter at have fået et hjerteanfald. Hans minde lever videre gennem hans utallige præstationer og bidrag til dansk kultur.

Filmografi

Knud Heglund medvirkede i i alt 46 film i løbet af sin karriere. Nogle af hans mest kendte film inkluderer:

  1. Tretten aar (1932) – Kaj Bender, kammerjunker
  2. De blaa drenge (1933) – Engel, skuespiller
  3. Lynet (1934) – Mauritzen, skuespiller
  4. Flugten fra millionerne (1934) – Overtjener
  5. Under byens tage (1938) – Søren Sønderskov, maler
  6. En pige med pep (1940) – Bjerregaard, opdager
  7. Pas paa svinget i Solby (1940) – Købmand Sigvaldsen
  8. Niels Pind og hans dreng (1941) – Salli

Knud Heglund vil altid blive husket som en af dansk teaters store skuespillerlegender, der berigede publikum med sin talentfulde optræden og bidrog til at forme dansk kultur.

Knud Heglund: En Tidsløs Skuespiller med Ekstraordinære Talent

Knud Heglund, født den 10. juli 1894 i København, var en dygtig skuespiller, der efterlod en uudslettelig indvirkning på dansk teater og filmindustri i hele sin karriere. Han er kendt for sit alsidige talent og evne til at give liv til forskellige karakterer på scenen og det store lærred. Lad os dykke ned i nogle af de bemærkelsesværdige personligheder og kunstnere, som Knud Heglund arbejdede med i løbet af hans karriere.

Til Københavns Små og Store Scener

Efter sin debut på Det ny Teater i 1913 og en tid på provinsturne, blev Knud Heglund uddannet på Det Kongelige Teaters elevskole i årene 1918-1920. Han debuterede på det nationale teater i 1919 og spillede roller som Helmuth i En skavank. I 1925 forlod han Det Kongelige Teater og tilsluttede sig Nørrebros Teater og senere Apolloteatret.

På Apolloteatret var Knud Heglund en af de mest benyttede kunstnere i årene 1926-1929. Han fortsatte sin succesrige karriere på forskellige teatre, herunder Comediehuset fra 1929-1930, Det ny Teater fra 1930-1932 og Betty Nansen Teatret fra 1932 og i størstedelen af 30erne. På Betty Nansen Teatret spillede han ikoniske roller som Polonius i Kaj Munks Hamlet, Noah i Guds grønne enge og præsten i Ordet.

Fra Scenerne Til Det Radioland

Udover teaterscenen fandt Knud Heglund også succes i radioens dramatiske udsendelser. Han blev en populær radiokunstner, der både læste op og medvirkede i hørespil. Hans stemme og talent fandt vej til radiolyttere i hele Danmark.

Et Liv på det Store Lærred

Knud Heglund medvirkede også i flere danske spillefilm i sin karriere. Han blev kendt for sine alsidige præstationer på det store lærred og leverede uforglemmelige præstationer i film som Tretten aar (1932), De blaa drenge (1933), Lynet (1934) og mange flere.

Knud Heglund: En Kunstartens Mester

Knud Heglund var en dygtig skuespiller, der gjorde en betydelig forskel i dansk teater, radio og filmindustri. Hans talent og æstetiske appel strakte sig over generationer og forbliver en inspiration for nuværende og kommende skuespillere.

Kilder:

  1. Knud Heglund – Dansk Film Database
  2. Knud Heglund – Kongens lyd og billede

Knud Heglund var en af mine største inspirationskilder som skuespiller. Hans evne til at fordybe sig i forskellige karakterer og levere autentiske præstationer var helt enestående. – Skuespiller, Sophie Damaris Andersen

Andre populære artikler: Elith Reumert: En Skuespiller Med Enestående TalentJan Johansson – En Legendarisk Svensk Jazzpianist og KomponistBonna Søndberg: En dansk operasangerindes legendariske karriereMathilde Lundberg: En talentfuld skuespiller på vej mod stjernestatusJohnny Pedersen: En talentfuld dansk skuespillerThomas Waern Gabrielsson – En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereTommy Frederiksen: En Skuespiller uden UddannelseUlrik Cold: En talentfuld skuespiller og operasangerLars Lunøe: En dygtig skuespiller og instruktørPer Kauczki (Lis og Per): En dansk skuespiller og populær dansktop solistPeter Jeppe Hansen: En talentfuld skuespillerPeter Piil: En talentfuld skuespiller med en imponerende filmografiAdam Price: En allsidig skuespiller og dramatikerBjarne ”Cæsar” Rasmussen: En Legendarisk Skuespiller og SangerElias Munk: En talentfuld dansk skuespillerJohan Reuter – En talentfuld operasangerTroels Lyby: En Skuespiller med Bred Erfaring og TalentSara Scharling VestergaardJulie Gringer – En talentfuld skuespiller med en imponerende karriereErik Nørgaard: En talentfuld skuespiller og forfatter