Leif Panduro: En dansk skuespillers liv og karriere
Leif Panduro, født den 18. april 1923 på Frederiksberg, var en dansk skuespiller og forfatter, der efterlod et betydeligt aftryk på dansk kultur og underholdningsindustri. Han døde den 16. januar 1977 i en alder af 53 år og blev begravet på Melby Kirkegård i Nordsjælland.
En begivenhedsrig ungdom
Leif Thormod Panduro, oprindeligt Petersen, blev født ind i en familie med en forsikringskonsulent som far. Han blev sendt til Birkerød kostskole i 1934 og fik sin realeksamen i 1939. Efter eksamen startede han som isenkræmmer, men skiftede hurtigt kurs og begyndte forberedelseskurset på Tandlægehøjskolen. Han fik adgangseksamen i 1942.
Under besættelsen blev Leif Panduro en aktiv modstandsmand, men måtte afbryde sin uddannelse og flygte til Sverige. Dagen efter befrielsen blev han ramt af et vådeskud i maven under en stikkeraktion på Jagtvej i København. Han tog sin tandlægeeksamen i 1947 og arbejdede i Sverige fra 1949 til 1956. Derefter blev han skoletandlæge i Esbjerg indtil 1962.
Forfatterens debut og gennembrud
I 1957 debuterede Leif Panduro som forfatter med romanen Av min Guldtand, og året efter brød han igennem med Rend mig i traditionerne. Inden sin debut havde han dog allerede skrevet et par radiospil. Han udgav også værker som De uanstændige i 1960 og Øgledage i 1961. Senere fulgte andre store bedrifter som Fern fra Danmark, Den gale mand og Den ubetænksomme elsker.
Leif Panduro blev ansat ved Politiken i 1961 og blev kendt for sine kriminalromaner samt sit arbejde inden for TV-dramatik. Han var medforfatter på adskillige film- og TV-manuskripter i 1960erne. Han debuterede som tv-dramatiker i 1963 med En af dagene og skrev i alt tretten tv-spil, der tryllebandt seerne. Nogle af hans mest kendte værker inkluderer Farfar til hest, I stykker, Farvel Thomas, Bella, Et godt liv, Hjemme hos William, Rundt om Selma, I Adams Verden og Bertram og Lise-Anne og Paul.
Leif Panduro skrev også radio- og TV-serier som Karlsens Kvarter, Holdningsløse Tidende, Hov-Hov og otte episoder af Huset på Christianshavn. Han skrev også filmmanuskripter til Harry og kammertjeneren, Støvsugerbanden og Naboerne.
Anerkendelse og hædersbevisninger
Leif Panduro modtog flere hædersbevisninger i løbet af sin karriere. Han blev tildelt Kritikerprisen i 1963, De gyldne laurbær i 1970, Det Danske Akademis pris i 1971, Holberg-medaillen i 1971, Henri Nathansens Mindelegat i 1973 og Søren Gyldendal-prisen i 1975. Han blev optaget i Det Danske Akademi i 1976.
Personligt liv og arv
Leif Panduro blev gift med tandlæge Esther Larsen den 11. december 1948 på Frederiksberg. Esther Larsen døde den 21. oktober 2011. Leif Panduro efterlod sig et betydeligt arv i form af sit værk, der stadig er værdsat og læst af mange i dag.
Leif Panduro på det store og små lærred
Udover sit forfatterskab medvirkede Leif Panduro også i film og TV-produktioner. Han medvirkede i filmen Spøgelsestoget fra 1976 og arbejdede som manuskriptforfatter og drejebogsforfatter på flere film, herunder Harry og kammertjeneren, Støvsugerbanden, Hvad med os?, Naboerne, Kys til højre og venstre og Oktoberdage.
På TV-fronten arbejdede Leif Panduro på serier som Huset på Christianshavn og var hovedforfatter på føljetonen Ka De lide østers?. Han skrev også kriminalserien En by i provinsen, som han fuldførte de første fire dele af, før sin død. Han efterlod sig også et værdifuldt bidrag til dansk TV med serier som Karlsens Kvarter, Holdningsløse Tidende, Hov-Hov og Huset på Christianshavn.
Leif Panduro var en alsidig kunstner, der formåede at skabe sig et navn både som forfatter og skuespiller. Hans bidrag til dansk kultur vil blive husket og værdsat i mange år fremover.
Leif Panduro: Skuespilleren, der arbejdede med de bedste
Leif Panduro var en dansk skuespiller, der i løbet af sin karriere arbejdede sammen med nogle af branchens bedste talenter. Panduro blev født den 18. april 1923 på Frederiksberg og døde den 16. januar 1977 i en alder af 53 år. Han blev begravet på Melby Kirkegård i Nordsjælland.
Biografi
Leif Thormod Panduro blev født som Leif Thormod Petersen, men ændrede sit navn til Panduro i 1926. Han voksede op som søn af en forsikringskonsulent og blev i 1934 sendt til Birkerød Kostskole. Efter endt realeksamen i 1939 startede han i første omgang som isenkræmmerlærling, men skiftede hurtigt til forberedelseskurset på Tandlægehøjskolen. Han bestod adgangseksamenen i 1942.
I løbet af besættelsen var Panduro aktiv i modstandsbevægelsen. Han måtte afbryde sin uddannelse og flygte til Sverige. Dagen efter befrielsen blev han ramt af et vådeskud i maven under en aktion mod stikkere på Jagtvej i København. Han færdiggjorde sin tandlægeuddannelse i 1947 og arbejdede i Sverige fra 1949 til 1956. Han blev skoletandlæge i Esbjerg fra 1956 til 1962.
I 1965 besluttede Panduro at blive forfatter på fuld tid. Han debuterede i 1957 med romanen Av min Guldtand og brød igennem året efter med Rend mig i traditionerne. Han skrev også flere radiospil. Nogle af hans mest kendte værker inkluderer De uanstændige, Den gale mand og Den ubetænksomme elsker. Han arbejdede også som journalist for Politiken og skrev kriminalromaner samt TV-dramaer.
Samarbejde med andre talenter
Leif Panduro samarbejdede med mange talentfulde mennesker i løbet af sin karriere. I 1960erne var han medforfatter på flere film- og TV-manuskripter. Han debuterede som tv-dramatiker i 1963 med En af dagene og skrev i alt tretten TV-spil, herunder Farfar til hest, I stykker, Farvel Thomas, Bella, Et godt liv, Hjemme hos William, Rundt om Selma, I Adams Verden og Bertram og Lise-Anne og Paul. Hans sidste store TV-spil var Louises Hus, og han havde fuldført de første fire dele af kriminalserien En by i provinsen før sin død.
I 1967 skrev Panduro kriminal-føljetonen Ka De li Østers, efterfulgt af Smuglerne fra 1970-71. Han var også forfatter til radio- og TV-serier som Karlsens Kvarter, Holdningsløse Tidende, Hov-Hov og otte afsnit af Huset på Christianshavn. Han skrev også filmmanuskripter til Harry og kammertjeneren, Støvsugerbanden og Naboerne.
Anerkendelser og priser
Leif Panduro modtog flere hædersbevisninger i løbet af sin karriere. Han blev tildelt Kritikerprisen i 1963, De gyldne laurbær i 1970, Det Danske Akademis pris i 1971, Holberg-medaillen i 1971, Henri Nathansens Mindelegat i 1973 og Søren Gyldendal-prisen i 1975. Han blev optaget i Akademiet i 1976.
Leif Panduro blev gift med tandlægen Esther Larsen den 11. december 1948, og de forblev sammen indtil hendes død i 2011.
Filmer og TV-serier
I løbet af sin karriere arbejdede Leif Panduro med flere ikoniske film og TV-serier. Han medvirkede i filmen Spøgelsestoget fra 1976 og arbejdede som forfatter på filmene Harry og kammertjeneren, Støvsugerbanden, Hvad med os?, Naboerne, Kys til højre og venstre og Oktoberdage. Han skrev også manus og drejebog til Spøgelsestoget.
Han arbejdede også på TV-serien Huset på Christianshavn, hvor han skrev manuskripter. Han var hovedforfatter på serien Ka De lide østers? og forfatter til En by i Provinsen.
Leif Panduro efterlod sig et imponerende eftermæle i dansk film- og TV-branchen. Hans talent og indflydelse på dansk kultur vil blive husket i mange år fremover.
Andre populære artikler: Emma Silja Sångren: En talentfuld skuespillerinde på vej mod stjernerne • Henrik Mestad: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Winnie Mortensen: En dansk skuespillerinde med en imponerende karriere • Jens Blendstrup: En talentfuld skuespiller og forfatter • Ole Ernst: En dygtig skuespiller med en imponerende karriere • Eva Jørgensen: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Katja K – En Multifacetteret Skuespillerinde • Lars Elstrøm: En Autodidakt Skuespiller og Kendt Studievært • Brinette Odgaard – En talentfuld skuespillerinde med mange talenter • Jonas Ussing: En talentfuld skuespiller med en passion for special effects • Dagmar Hansen: En Varité- og Revyskuespillers Liv og Karriere • Mathilde Høgh Kølben – En talentfuld dansk skuespillerinde • Bo Lindegaard: En talentfuld kok og skuespiller • Viola Martinsen: En talentfuld skuespillerinde på vej mod stjernerne • Warren Clarke: En talentfuld skuespiller fra Oldham, England • Klaus Rifbjerg: En Dygtig Skuespiller og Forfatter • Mikkel Arne Egelund: En Multitalentfuld Skuespiller og Kunstner • Susanne Lundberg: En talentfuld skuespillerinde, der efterlod et varigt indtryk • Nicolai Cleve Broch: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere