kvindely.dk

Martin Hansen: En Skuespillerlegende

Martin Hansen var en dansk skuespiller, der blev født den 1. januar 1903 i Ulstrup, Hvorslev sogn, Aalborg amt. Han døde den 30. marts 1988 i en alder af 85 år og blev begravet på Sønder Vinge Kirkegård i Hvorslev.

En Tidlig Karriere

Martin Hansen kom fra en lægefamilie. Han rejste til København i 1919, hvor han begyndte at lære sølvsmedehåndværket hos sølvsmeden Just Andersen og på Teknisk Skole. Han havde dog en passion for kunst og blev optaget som elev på Kunstakademiets Billedhuggerskole fra 1922 til 1924. Han blev også student i 1926 og cand.phil i 1927.

Efter sin kunstneriske uddannelse blev Martin Hansen elev på Det Ny Teater (Skolescenen) fra 1926 til 1927. Han fortsatte sin skuespilleruddannelse på Det Kongelige Teaters elevskole fra 1927 til 1929 og debuterede som Axel i stykket Axel og Valborg på Det Kgl. Teater den 14. november 1929. Denne debut markerede begyndelsen på en imponerende karriere som tolker af de store klassikere.

En Livslang Karriere

Martin Hansen var tilknyttet Det Kgl. Teater i 50 år som både skuespiller og lærer ved elevskolen fra 1950. Han spillede mange Shakespeare- og Oehlenschläger-roller, men havde også optrædener i stykker som Jeanne dArc på bålet, Fluerne og Kasse-Mao-Kasse. Han blev berømt for sin recitation af Guldhornene. Han optrådte også i moderne stykker af forfattere som Sartre og Albee.

Udover sit arbejde på teatret havde Martin Hansen også mange TV-roller, herunder rollen som Hugo Levin i Indenfor Murene. Han optrådte også på Skolescenen og Friluftsteatret og holdt oplæsningsaftener.

Et Multitalent

Martin Hansen var ikke kun en dygtig skuespiller, men også en talentfuld maler. Han arbejdede professionelt som maler i sine senere år og blev kendt for sine portrætter. I 1968 udstillede han på Kunstnernes Efterårsudstilling under kunstnernavnet Hans Mathias Hansen.

Derudover underviste Martin Hansen i oplæsning på Københavns Universitet, indtil disciplinen blev afskaffet omkring 1970. Hans diktion var forbilledlig, og han lærte endda Prins Henrik at tale dansk.

Anerkendelse og Arv

Martin Hansen modtog flere legater, herunder Julius Petersens Legat, Emma Bærentzens Legat og Strandes og Kirstein-Rotheskes Legat. Han var også bestyrelsesmedlem i Det kgl. Skuespilpersonalets private Fond, i Skuespillerforeningen af 1879 og i Olaf Poulsens Mindefond.

Film og TV-optrædener

I løbet af sin karriere medvirkede Martin Hansen i otte film, herunder Tango (1933), Kobberbryllup (1933), Elverhøj (1939), I kongens følge (1940), Erik Ejegods pilgrimsfærd (1943), For frihed og ret (1949), Hold fingrene fra mor (1951) og Slå først, Frede (1965).

Han medvirkede også i to TV-serier, Smuglerne (1970) og Else Kant (1978).

En Bemærkelsesværdig Skuespillerlegende

Martin Hansen efterlod sig et stort indtryk på dansk teater og film. Hans talentfulde skuespil og dygtige recitationer gjorde ham til en af landets mest elskede skuespillere. Hans bidrag til dansk kultur og kunst vil altid blive husket og værdsat.

Martin Hansen var en sand mester inden for sit fag. Hans præstationer på scenen var en fryd at opleve. – En beundrer

Martin Hansen: Skuespilleren, der imponerede med sin tolkning af store klassikere

Martin Hansen var en kendt dansk skuespiller, der blev født den 1. januar 1903 i Ulstrup, Hvorslev sogn, Aalborg amt. Han døde den 30. marts 1988 i en alder af 85 år og blev begravet på Sønder Vinge Kirkegård, Hvorslev. Martin Hansen var søn af læge Peder Hansen og hustru Kirstine Hansen.

En kunstnerisk rejse

Allerede som ung havde Martin Hansen stor interesse for kunst og kreativt arbejde. Han startede sin karriere som sølvsmedelærling hos sølvsmeden Just Andersen i København. Han gik også på Teknisk Skole i København. Dog ønskede han at forfølge sin passion for malerkunst og billedhuggeri, så han blev optaget som elev på Kunstakademiets Billedhuggerskole fra 1922 til 1924.

Efter forskellige uddannelser og erfaringer i kunstverdenen fandt Martin Hansen sin sande kald i skuespillet. Han debuterede som skuespiller på Det Kongelige Teater den 14. november 1929 i stykket Axel og Valborg. Dette blev en betydningsfuld debut, der markerede hans løbebane som en af landets mest dygtige tolkere af de store klassikere.

En allsidig karriere

I løbet af sin karriere spillede Martin Hansen mange forskellige roller, både på Det Kongelige Teater og i andre teaterforestillinger. Han gjorde et stort indtryk med sin evne til at tolke Shakespeare- og Oehlenschläger-roller, men han havde også andre betydningsfulde præstationer. Nogle af hans mest kendte forestillinger inkluderer Jeanne dArc på bålet, Fluerne og Kasse-Mao-Kasse. Hans berømte recitationsnummer var Guldhornene. Disse imponerende forestillinger gjorde, at han også var efterspurgt i det moderne repertoire, hvor han optrådte i stykker af bl.a. Sartre og Albee.

Udover sin karriere på teatrene medvirkede Martin Hansen også i flere TV-produktioner. Han spillede bl.a. rollen som Hugo Levin i Indenfor Murene. Han optrådte også på Skolescenen og Friluftsteatret og holdt oplæsningsaftener, hvor han formidlede sin store kærlighed til litteraturen.

En kunstnerisk rejse

Martin Hansen var en alsidig kunstner, der udover skuespillet også udmærkede sig som maler. Han fik stor anerkendelse for sine portrætter og udstillede endda på Kunstnernes Efterårsudstilling under kunstnernavnet Hans Mathias Hansen i 1968.

Udover at være en dygtig skuespiller og maler, var Martin Hansen også en engageret underviser. Han underviste i oplæsning på danskstudiet på Københavns Universitet indtil disciplinen blev afskaffet omkring 1970. Hans diktion var forbilledlig, og han var endda kendt for at have lært Prins Henrik at tale dansk.

En skuespiller med anerkendelse

Martin Hansen blev belønnet for sit talent og sin dedikation til teaterverdenen. Han modtog flere legater, herunder Julius Petersens Legat, Emma Bærentzens Legat og Strandes og Kirstein-Rotheskes Legat. Han var også bestyrelsesmedlem i forskellige teaterforeninger, herunder Det kgl. Skuespilpersonalets private Fond, Skuespillerforeningen af 1879 og Olaf Poulsens Mindefond.

Film og TV-produktioner

Udover sit arbejde på teatrene medvirkede Martin Hansen også i film og TV-serier. Han medvirkede i 8 film, herunder Tango (1933), Kobberbryllup (1933), Elverhøj (1939) og Hold fingrene fra mor (1951). Han spillede også roller i 2 TV-serier, herunder Smuglerne (1970) og Else Kant (1978).

En ærefuld karriere og arv

Martin Hansens imponerende karriere og talent har efterladt et afgørende indtryk på den danske teaterverden. Hans tolkninger af store klassikere og hans evne til at formidle sig på både teater og TV har gjort ham til en central skikkelse inden for dansk kultur. Hans betydning som skuespiller og underviser vil leve videre i mange årtier fremover.

Martin Hansen – En Skuespillers Liv og Karriere

Martin Hansen, født den 1. januar 1903 i Ulstrup, Hvorslev sogn, Aalborg amt og død den 30. marts 1988, var en berømt dansk skuespiller. Han efterlod sig et betydeligt aftryk i dansk teaterhistorie og er kendt for sine mange vigtige roller både på scenen og i film og tv-serier.

Tidlige år og uddannelse

Martin Hansen kom til København i 1919, hvor han begyndte at lære sølvsmedehåndværket hos sølvsmeden Just Andersen samtidig med, at han gik på Teknisk Skole. Han havde dog en passion for kunst og blev optaget som elev på Kunstakademiets Billedhuggerskole fra 1922 til 1924.

Han fortsatte sin uddannelse ved at blive student i 1926 og cand.phil i 1927. Han blev også elev på Det Ny Teater (Skolescenen) mellem 1926 og 1927. Efterfølgende gennemgik han Det Kongelige Teaters elevskole fra 1927 til 1929, inden han debuterede som Axel i Axel og Valborg på Det Kongelige Teater den 14. november 1929.

Karriere og roller

Martin Hansen tilbragte næsten 50 år på Det Kongelige Teater som både skuespiller og lærer ved elevskolen, fra 1950. Han blev kendt for sin evne til at tolke klassiske værker og havde mange betydningsfulde roller i bl.a. Shakespeare og Øhlenschläger-stykker. Han var også kendt for sit recitationsnummer med Guldhornene og spillede desuden i moderne repertoire i stykker af Sartre og Albee.

I sin karriere medvirkede Martin Hansen også i flere film og tv-serier. Han havde roller i otte film, herunder Tango (1933), Kobberbryllup (1933) og Slå først, Frede (1965). Han medvirkede også i to tv-serier, Smuglerne (1970) og Else Kant (1978).

Senere år og liv uden for teatret

I de senere år af sin karriere begyndte Martin Hansen også at arbejde som maler og blev kendt for sine portrætter. Han udstillede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1968 under navnet Hans Mathias Hansen. Han underviste også på Københavns Universitet i oplæsning på danskstudiet.

Martin Hansen modtog flere legater og var aktivt involveret i teatrets og skuespillerforeningens bestyrelser. Han var også bestyrelsesmedlem i Olaf Poulsens Mindefond. Han døde i en alder af 85 år og er begravet på Sønder Vinge Kirkegård i Hvorslev.

Konklusion

Martin Hansen var en af Danmarks mest betydningsfulde skuespillere og efterlod sig et værdifuldt arv inden for dansk teaterkunst. Hans mange roller på scenen, i film og tv-serier er blevet husket og værdsat af mange generationer. Hans passion for kunsten og hans talent for at tolke klassiske værker gjorde ham til en af landets største skuespillere.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor og hvornår blev Martin Hansen født?

Martin Hansen blev født den 1. januar 1903 i Ulstrup, Hvorslev sogn, Aalborg amt.

Hvem var Martins forældre?

Hans far var læge Peder Hansen (død 1945) og hans mor var Kirstine Hansen (død 1933).

Hvornår flyttede Martin til København, og hvorfor?

Martin flyttede til København i 1919 for at forfølge sin interesse inden for kunst og sølvsmedning.

Hvilken uddannelse valgte Martin at tage i København?

Martin valgte at starte sin karriere som sølvsmedelærling hos sølvsmeden Just Andersen og senere studerede han på Teknisk Skole.

Hvad var Martins drømmejob og hvornår blev han optaget som elev på Kunstakademiets Billedhuggerskole?

Martins drømmejob var at blive kunstmaler og billedhugger. Han blev optaget som elev på Kunstakademiets Billedhuggerskole i perioden 1922-1924.

Hvornår debuterede Martin som skuespiller på Det Kongelige Teater, og hvilken rolle spillede han?

Martin debuterede som skuespiller på Det Kongelige Teater den 14. november 1929 og spillede rollen som Axel i stykket Axel og Valborg.

Hvordan var Martins karriere som skuespiller på Det Kongelige Teater?

Martins karriere som skuespiller på Det Kongelige Teater strakte sig over 50 år, hvor han også var lærer ved elevskolen fra 1950. Han var kendt for at tolke vores store klassikere og spillede mange roller i Shakespeare og Oehlenschläger stykker. Han var også dygtig i moderne repertoire af forfattere som Sartre og Albee.

Hvilke andre teatre spillede Martin på?

Udover Det Kongelige Teater, spillede Martin også på Skolescenen, Friluftsteatret og havde oplæsningsaftener.

Hvordan var Martins karriere inden for film og tv?

Martin medvirkede i i alt 8 film, herunder Tango (1933), Elverhøj (1939) og Hold fingrene fra mor (1951). Han medvirkede også i 2 TV-serier som Smuglerne (1970) og Else Kant (1978).

Hvad var Martins anden passion udover skuespil, og hvornår udstillede han under kunstnernavnet Hans Mathias Hansen?

Martins anden passion var maleri, og han arbejdede professionelt som maler i sine senere år. Han udstillede under kunstnernavnet Hans Mathias Hansen på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1968.

Andre populære artikler: Jens Jørn Spottag: En Skuespiller med Stor KarriereLasse Ellegaard: En Dygtig Skuespiller med en Spændende BaggrundshistoriePeter Carstens: En Multitalentet Skuespiller og MusikerOlivia Fuglsang-Laviana: En talentfuld dansk skuespillerindeMichael Jøden: En talentfuld skuespiller med en enestående karriereRune David Grue: En talentfuld dansk skuespillerBritta Kaum: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriereLasse Handberg: En talentfuld skuespiller og teaterdirektørSimon Staho: En talentfuld dansk filminstruktør og manuskriptforfatterJes Dorph Petersen – En erfaren studievært og skuespillerChristiane Schaumburg-Müller: Skuespilleren med mange talenterLily Weiding: En dansk skuespillerindes liv og karriereBenedikt Erlingsson: Skuespiller og InstruktørTage Nielsen: En Pioner inden for dansk filmindustriTekla Jørgensen: En talentfuld dansk skuespillerLars Juhl: En talentfuld skuespiller og scenografJakob Svarre Juhl: En talentfuld dansk skuespillerMalene Schwartz: En dansk teaterchef og skuespillerindeVera Gebuhr – En dansk skuespillerinde med en imponerende karriereEdvard Brandes: En Politiker, Skribent og Teaterkritiker