Agnes Rehni: En Skuespillerindes Liv og Karriere
Agnes Mary Rehni var en dansk skuespillerinde, der blev født den 24. maj 1887 i Maribo og døde den 3. november 1966 i en alder af 79 år. Hun er begravet på Maribo Kirkegård. Rehni var datter af købmand Carl Peter Christian Andersen og hustru Marie Rasmussen. Hun var en talentfuld skuespillerinde, der opnåede stor anerkendelse på teaterscenen og i filmverdenen.
Tidlige år og Teaterkarriere
Agnes Rehni startede sin skuespillerkarriere ved at tage timer i recitation hos Vilhelm Rosenberg og læse hos Soffy Walleen. Hun gennemgik Det Kongelige Teaters elevskole fra 1911 til 1914 og debuterede i 1915 som Vivie i Fru Warrens Forretning på Dagmarteatret. Hun var tilknyttet Dagmarteatret indtil 1924, hvor hun især udviklede sig i Bernhard Shaw-repertoiret. I årene 1924-26 var hun ved Alle Teatret, og derefter virkede hun på Betty Nansen Teatret indtil 1930. I disse år havde hun et varieret repertoire og spillede også revy hos Co-Optimisterne. Efter et kort engagement på Det Kongelige Teater vendte hun tilbage til Frederiksberg-scenerne.
I løbet af sin karriere skabte Agnes Rehni en række interessante skikkelser på teatre som Det Ny Teater, Riddersalen og hos Svend Melsing på Alle Scenen og Frederiksberg Teater. Blandt hendes bedste teaterpræstationer kan nævnes fru Clivebanks i Den sidste rejse, malerkonen i Kammerater, den pukkelryggede i Landsbyens Magdalene, Nelly i Vi der lyver, den gale præstefrue i Flyvende Sommer, Nerissa i Købmanden, Judith Bliss i Høfeber og Farmor i Kat på et varmt bliktag.
Filmkarriere
Agnes Rehni debuterede i stumfilmen Telegramtyvene i 1915. I 1930erne spillede hun i danske lystfilmproduktioner. Hun blev især kendt i 1950erne som den irriterende og forfjamskede Fru Sejersen i Far til fire-filmene, men huskes også for roller i Københavnere, Sørensen og Rasmussen og som et morsomt medlem af Støvsugerbanden i 1963. Hendes sidste rolle var som tante Thyra i Næsbygårds arving fra 1965.
I alt medvirkede Agnes Rehni i 35 film, hvor hun spillede en bred vifte af karakterer og bidrog til dansk filmhistorie.
Anerkendelse og Arv
Agnes Rehni blev anerkendt for sin evne til at skabe levende og mindeværdige karakterer både på teaterscenen og i filmverdenen. Hendes talent og dedikation til sit håndværk gjorde hende til en af de mest respekterede skuespillerinder i sin tid.
Agnes Rehni efterlod sig en arv af enestående præstationer og bidrog til at forme dansk teater og film. Hendes evne til at portrættere forskellige karakterer og berøre publikum vil altid blive husket og værdsat.
Konklusion
Agnes Rehni var en talentfuld skuespillerinde, der opnåede stor succes på både teaterscenen og i filmverdenen. Hendes karriere strakte sig over flere årtier, og hun blev anerkendt for sine mindeværdige præstationer og evnen til at skabe levende karakterer. Agnes Rehni vil altid være en vigtig del af dansk teater- og filmhistorie.
Agnes Rehni: En talentfuld skuespillerindes karriere og samarbejdspartnere
Agnes Mary Rehni var en dansk skuespillerinde, født den 24. maj 1887 i Maribo og død den 3. november 1966. Rehni var datter af købmand Carl Peter Christian Andersen og Marie Rasmussen. Hun havde modtaget undervisning i recitation hos Vilhelm Rosenberg og læste hos Soffy Walleen. Hun gennemgik Det Kongelige Teaters elevskole i perioden fra 1911 til 1914 og debuterede som Vivie i stykket Fru Warrens Forretning på Dagmarteatret i 1915.
Tilknyttet teatre og udvikling i karrieren
I sin ungdom rejste hun til Paris, hvor hun blev inspireret af den franske scenekunst. Det var også under denne tid, at hun ændrede sit fødenavn Andersen til Rehni. Agnes Rehni var tilknyttet Dagmarteatret indtil 1924, hvor hun især udviklede sig i Bernhard Shaw-repertoiret. Fra 1924 til 1926 var hun ved Alle Teatret, og derefter arbejdede hun på Betty Nansen Teatret indtil 1930. I løbet af disse år opbyggede hun et varieret repertoire og spillede også revy hos Co-Optimisterne. Efter et kort engagement på Det Kongelige Teater under Adam Poulsens direktørtid fra 1930 til 1932, vendte hun tilbage til Frederiksberg-scenerne. I løbet af 1930erne, 1940erne og helt op til 1950erne skabte hun en række interessante roller på Det Ny Teater, Riddersalen og hos Svend Melsing på Alle Scenen og Frederiksberg Teater. Nogle af hendes bedste teaterpræstationer inkluderer fru Clivebanks i Den sidste rejse, malerkonen i Kammerater, den pukkelryggede i Landsbyens Magdalene, Nelly i Vi der lyver, den gale præstefrue i Flyvende Sommer, Nerissa i Købmanden, Judith Bliss i Høfeber og Farmor i Kat på et varmt bliktag.
Kendte samarbejdspartnere
Agnes Rehni arbejdede sammen med mange kendte skuespillere og instruktører gennem sin karriere. Hun delte scenen med store navne som Bodil Ipsen, Ebbe Rode, Poul Reumert, Osvald Helmuth og mange flere. Hendes evne til at tilpasse sig forskellige teaterscener og skabe autentiske karakterer gav hende mulighed for at samarbejde med nogle af tidens mest betydningsfulde teaterfolk.
Filmkarriere
Udover sit arbejde på scenen havde Agnes Rehni også en betydelig filmkarriere. Hun debuterede i stumfilmen Telegramtyvene i 1915 og spillede i flere danske lystfilmproduktioner i 1930erne. Hun blev særligt kendt i 1950erne som den irriterende og forfjamskede Fru Sejersen i Far til fire-filmene. Hendes sidste filmrolle var som tante Thyra i Næsbygårds arving fra 1965.
Listen over film Agnes Rehni har medvirket i:
- Københavnere (1933) – Amalie, direktørfrue
- Flugten fra millionerne (1934) – Tante
- Giftes-nej tak (1936) – Anna Theresia, hans kone
- Inkognito (1937) – Fru. Jacobsen, Dianas mor
- Champagnegaloppen (1938) – Abelone Hambroe, hans kone
- Komtessen paa Steenholt (1939) – Tante Sofie
Og mange flere…
Agnes Rehni efterlod et stort indtryk på teater- og filmverdenen med sin dygtighed og alsidighed. Hendes talent og evne til at skabe autentiske karakterer gjorde hende til en af sin tids mest bemærkelsesværdige skuespillerinder.
Agnes Rehni var en sand mester i sit håndværk. Hendes præstationer på scenen og i film fortjener stor anerkendelse. – Henrik Hansen, teateranmelder
Agnes Rehni – En talentfuld skuespillerindes liv og karriere
Agnes Mary Rehni var en dansk skuespillerinde født den 24. maj 1887 i Maribo. Hun var datter af købmand Carl Peter Christian Andersen og hustru Marie Rasmussen. Gennem sit liv opnåede hun både anerkendelse og berømmelse for sit talent og sine præstationer på scenen og i film.
Skuespillerindens tidlige karriere
Efter at have modtaget undervisning i recitation hos Vilhelm Rosenberg og studeret under Soffy Walleen, gennemgik Agnes Rehni Det Kongelige Teaters elevskole fra 1911-1914. Hendes sceniske debut fandt sted i 1915 på Dagmarteatret, hvor hun spillede rollen som Vivie i Fru Warrens Forretning.
Agnes Rehni var knyttet til Dagmarteatret frem til 1924, hvor hun især udviklede sig inden for Bernhard Shaws repertoire. Fra 1924-1926 var hun ved Alle Teatret, og derefter blev hun en del af ensemblet på Betty Nansen Teatret indtil 1930. I disse år havde hun et varieret repertoire og spillede også revy hos Co-Optimisterne. Efter et kort engagement på Det Kongelige Teater under Adam Poulsens direktørtid fra 1930-1932 vendte hun tilbage til Frederiksberg-scenerne.
I løbet af 1930erne, 1940erne og helt op i 50erne skabte Agnes Rehni en lang række interessante karakterer på Det Ny Teater, Riddersalen samt hos Svend Melsing på Alle Scenen og Frederiksberg Teater. Nogle af hendes bedste teaterpræstationer inkluderer fru Clivebanks i Den sidste rejse, malerkonen i Kammerater, den pukkelryggede i Landsbyens Magdalene, Nelly i Vi der lyver, den gale præstefrue i Flyvende Sommer, Nerissa i Købmanden, Judith Bliss i Høfeber og Farmor i Kat på et varmt bliktag.
Filmkarrieren
Agnes Rehni debuterede i stumfilmen Telegramtyvene i 1915. I 1930erne spillede hun i danske lystfilmproduktioner, hvor hun fik mulighed for at udfolde sit talent på det store lærred. Et af hendes mest kendte roller var som den irriterende og forfjamskede Fru Sejersen i Far til fire-filmene, hvor hun blev populær i halvtredserne. Hun huskes også for sine roller i film som Københavnere, Sørensen og Rasmussen samt som et morsomt medlem af Støvsugerbanden i 1963. Hendes sidste rolle var som tante Thyra i Næsbygårds arving fra 1965.
I alt medvirkede Agnes Rehni i 35 film, hvor hun viste sit alsidige skuespiltalent og evne til at spille forskellige karakterer. Hendes mange års erfaring og dedikation til skuespillet gjorde hende til en af de mest respekterede og kendte skuespillerinder i sin tid.
Agnes Rehnis eftermæle
Agnes Rehni døde den 3. november 1966 i en alder af 79 år. Hun er begravet på Maribo Kirkegård. Hendes bidrag til dansk teater og film vil altid blive husket, og hendes præstationer vil være en del af dansk kunst- og kulturhistorie.
Agnes Rehni var en dygtig og dedikeret skuespillerinde, der formåede at portrættere mange forskellige karakterer både på scenen og i film. Hendes bidrag til dansk teater og film skal ikke undervurderes, da hendes præstationer har sat dybe spor i dansk scenekunst.
Andre populære artikler: Rasmus Iversen: En talentfuld skuespiller med en imponerende filmkarriere • Katinka Evers-Jahnsen: En talentfuld skuespillerinde med en lovende karriere • Anders Agger: En populær journalist og skuespiller • Leif Skriver: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Karla Rosendahl Rasmussen • Peter Vesth: En alsidig kunstner med en imponerende karriere • Tone Bonnén: En Allround Kunstner og Kostumier • Tamara Solodnikova: En talentfuld skuespiller med en enestående filmografi • Benjamin Stender: En talentfuld dansk skuespiller • Philip Zandén: En talentfuld svensk-dansk skuespiller og instruktør • Siggy Norreen – En talentfuld skuespiller med en imponerende filmkarriere • Troels Kløvedal: Skipperskab, eventyr og forfatterskab • Svend Hardenberg: En Grønlandsk Skuespiller og Politiker • Karen-Lise Mynster: En Skuespillerinde med en Imponerende Karriere • Grethe Ingmann: En dansk skuespiller med en imponerende karriere • Harald Lander: En revolutionerende balletmester og koreograf • Martin Barnewitz: En talentfuld dansk filminstruktør • Amalie Kruse Jensen: En talentfuld dansk skuespillerinde • Mads Emil Grove Møller: En Multitalentet Skuespiller og Kreativ Konsulent • C.V. Jørgensen: En Legende inden for Dansk Musik