Hans-Henrik Krause: En biografi om en talentfuld skuespiller
Hans-Henrik Krause var en dansk skuespiller, der blev født den 13. marts 1918 i Hellerup og døde den 15. april 2002 i en alder af 84 år. Han blev begravet på Søndermark Kirkegård på Frederiksberg i en fællesgrav. Krause var søn af politimester Richard Christian Krause og Johanne Elisabeth Pontoppidan.
Tidlige år og uddannelse
I en tidlig alder tog Hans-Henrik Krause til København med håb om at blive optaget på Det Kongelige Teaters elevskole. Desværre blev han afvist på grund af sin unge alder. I stedet læste han hos Henrik Malberg og blev uddannet på elevskolen på Aarhus Teater mellem 1937 og 1939. Han debuterede som skuespiller den 1. september 1937.
Karriere
Efter et par år i Århus flyttede Krause til hovedstaden i 1941, hvor han hurtigt etablerede sig som en anerkendt skuespiller både på teatret og i film. Han medvirkede i første opførelser af stykker som Silkeborg og Vetsera blomstrer ikke for enhver. Under besættelsen var han aktiv i modstandsbevægelsen og blev fængslet.
I 1948 sprang Krause til og tog over for den afdøde Per Knutzon i rollen som Jason i Medea på Riddersalen. Det var Krauses ekskone, Inge Hvid Møller, der spillede Medea. Blandt hans andre bemærkelsesværdige roller kan nævnes Marchbanks i Candida og Estragon i Vi venter på Godot.
Hans-Henrik Krause rejste også på studierejser til Divadlo Theater i Burian, Prag i 1947, Berliner Ensemble i 1961 og No- og Kabukiteater i Japan i 1960 og 1962. Han var meddirektør for Riddersalen fra 1956 til 1958 sammen med forfatter og skuespiller Niels Otto Bing. De introducerede absurd teater med Samuel Beckett for danske publikummer.
I 1960erne og 1970erne blev Krause en af landets bedste instruktører og satte især Brecht-forestillinger op på Aalborg Teater mellem 1961 og 1964. Han omarbejdede sin succesfulde opsætning af Mutter Courage til tv i 1962 og opnåede stor anerkendelse med Den kaukasiske kridtcirkel. Han medvirkede også selv på Aalborg Teater i 1963 som kommunisten i Herr Mississippis ægteskab.
Som instruktør arbejdede Krause også på Folketeatret, Det Ny Teater, Det ny Scala og Det Kongelige Teater. Han iscenesatte blandt andet Tribadernes nat, Tre høje hatte og Chez nous. På Det ny Scala var han instruktør for Tango, Åh, sikken dejlig krig, Mutter Courage, Den kaukasiske kridtcirkel, Hr. Puntila og Svejk. Han instruerede også flere tv-forestillinger som Stuepigerne og Fødselsdagsselskabet.
I 1980erne vendte Krause tilbage til primært at være skuespiller og medvirkede i stykker som Mod til at dræbe på Teatret ved Sorte Hest og Autumn and Winter på Cafe Teatret. I 1990erne var han en del af ensemblet hos Dr. Dante på Aveny, hvor han spillede i stykker som Mågen, Jagten, Åbne hænder og Dr. Dantes elektroniske komedie. Han vendte også tilbage til Det Kongelige Teater for en kort periode og medvirkede i Efter orgiet.
Afsluttende tanker
Hans-Henrik Krause var en talentfuld skuespiller og instruktør, der satte sit præg på dansk teater og film. Han var kendt for sine mange forskellige roller og evnen til at formidle både drama og komedie. Krause efterlod sig et værdifuldt bidrag til dansk kultur, og hans værker vil fortsat blive husket og nydt af publikum.
Hans-Henrik Krause: En dygtig skuespiller og instruktør med en imponerende karriere
Som skuespiller og instruktør efterlod Hans-Henrik Krause sig et betydeligt aftryk på dansk teater og filmindustri. Han blev født den 13. marts 1918 i Hellerup og døde den 15. april 2002 i en alder af 84 år. Krause havde en exceptionel karriere, hvor han spillede og instruerede mange væsentlige roller i både teater og tv.
Elevskole og tidlige år på teatret
Hans-Henrik Krause kom til København som ung og ønskede at blive optaget på Det Kongelige Teaters elevskole. Desværre blev han afvist på grund af sin unge alder. I stedet læste han hos Henrik Malberg og blev uddannet på Aarhus Teaters elevskole fra 1937 til 1939. Han debuterede på teatret den 1. september 1937 og begyndte hurtigt at gøre sig bemærket.
Kendte samarbejdspartnere
I løbet af sin karriere arbejdede Hans-Henrik Krause sammen med mange anerkendte skuepillere og instruktører. Et bemærkelsesværdigt samarbejde fandt sted i 1948, hvor han overtog rollen som Jason i stykket Medea på Riddersalen, efter at Per Knutzon døde. Krause spillede sammen med sin tidligere hustru, Inge Hvid Møller, der spillede Medea. Dette viste Krauses alsidighed og talent som skuespiller.
Krauses karriere spændte over flere teatre og tv-produktioner, herunder Riddersalen, Aalborg Teater, Folketeatret, Det Ny Teater og Det Kgl. Teater. Han instruerede også radio- og fjernsynsteater samt tv-produktioner. Hans mest bemærkelsesværdige optrædener som instruktør var i Brecht-forestillingerne på Aalborg Teater i 1960erne og 1970erne.
Betydningsfulde værker
Hans-Henrik Krause medvirkede i mange bemærkelsesværdige forestillinger og produktioner. Han var blandt andet kendt for sine optrædener i Mutter Courage, Den Kaukasiske Kridtcirkel og Hr. Puntila og hans tjener Matti. Krause skabte også succes som instruktør og omarbejdede Mutter Courage til en tv-produktion i 1962.
Senere år
I 1980erne fokuserede Krause primært på sin skuespillerkarriere og optrådte i produktioner som Mod til at dræbe på Teatret ved Sorte Hest og Autumn and Winter på Cafe Teatret. I 1990erne var han tilknyttet ensemblet hos Dr. Dante på Aveny, hvor han medvirkede i forestillinger som Mågen og Jagten, Åbne hænder og Dr. Dantes elektroniske komedie.
Eftermæle
Hans-Henrik Krause vil altid blive husket som en talentfuld skuespiller og instruktør, der satte sit præg på dansk teater og tv-industri. Han opnåede både anerkendelse fra anmeldere og succes hos publikum gennem sin lange og varierede karriere. Krauses bidrag til dansk teater og film vil fortsætte med at blive beundret og inspirere kommende generationer af skuespillere og instruktører.
Hans-Henrik Krause: En af dansk films største skuespillere
Hans-Henrik Krause var en af Danmarks mest talentfulde skuespillere. Han blev født den 13. marts 1918 i Hellerup og døde den 15. april 2002 i en alder af 84 år. Krause havde en imponerende karriere i både film og teater, hvor han efterlod en betydelig indflydelse og arv.
Tidlige år og teaterkarriere
Hans-Henrik Krause kom fra en velstående familie, hvor hans far var politimester og hans mor var hjemmegående. I en ung alder flyttede han til København for at forsøge at komme ind på Det Kongelige Teaters elevskole. Desværre blev han afvist på grund af sin unge alder. I stedet studerede han hos Henrik Malberg og uddannede sig som skuespiller på elevskolen på Aarhus Teater fra 1937-1939.
Hans-Henrik Krause debuterede som skuespiller den 1. september 1937 på Aarhus Teater og etablerede hurtigt sit navn både på teateret og på filmen. Han spillede i flere første opførelser og nød stor succes i roller som Marchbanks i Candida og Estragon i Vi venter på Godot. Krause blev også anerkendt for sit arbejde med absurd teater og samarbejdet med forfatter og skuespiller Niels Otto Bing.
Filmkarriere og populære roller
I 1941 flyttede Krause til hovedstaden og begyndte at etablere sig som en af Danmarks mest prominente skuespillere på film. Han spillede i flere populære danske film, herunder Silkeborg og Vetsera blomstrer ikke for enhver. Han blev berømt for sin evne til at dygtigt portrættere forskellige karakterer og var kendt for sin talentfulde skuespil.
Under besættelsen var Krause aktiv i modstandsbevægelsen og blev fængslet. Han fortsatte sin karriere efter krigen og opnåede betragtelig succes både som skuespiller og som instruktør. Han var kendt for sine produktioner af Bertolt Brechts teaterstykker og hans evne til at iscenesætte både på teateret og på tv.
Efterspørgsel som instruktør og fortsat skuespilkarriere
I 1956-1958 var Krause meddirektør for Riddersalen og bidrog til at introducere absurdt teater til danske teatergængere. Han instruerede også radio- og fjernsynsteater og havde flere succesfulde produktioner på tv, herunder Kamæleonen og Måne for de mislykkede. Han fortsatte med at instruere forestillinger på forskellige teatre, herunder Folketeatret, Det Ny Teater og Det kgl. Teater.
I 1980erne vendte Krause tilbage til sin primære skuespilkarriere og medvirkede i flere bemærkelsesværdige forestillinger, herunder Mod til at dræbe og Autumn and Winter. I 1990erne var han en del af ensemblet hos Dr. Dante på Aveny og spillede i produktioner som Mågen, Jagten, Åbne hænder og Dr. Dantes elektroniske komedie.
Afslutning
Hans-Henrik Krause efterlod sig en betydelig arv som en af Danmarks største skuespillere. Hans talent bevægede sig fra teaterscenen til det store lærred, og han bidrog til mange velkendte film og teaterproduktioner. Han var en både elsket og respekteret skuespiller, der vil blive husket for sit ekstraordinære bidrag til dansk kultur.
Andre populære artikler: Erik Haunstrup Clemmensen: En Biografi om Skuespilleren • Sofia Helin: En talentfuld svensk skuespillerinde • Louise Wolff: En talentfuld skuespiller og journalist • Christian Dyekjær: En talentfuld dansk skuespiller og instruktør • Mette Walsted Vestergaard • Mads Larsen: En Professionel Bokser og Skuespiller • Jesper Kjær: En alsidig skuespiller og talentfuld tekstforfatter • Ib Grønbech: En Fiskersøn, der Erobrede Musikscenen • Svend Hæstorp: En talentfuld skuespiller og grafiker • Torben Hundahl: En talentfuld skuespiller og stemme i dansk film og tv • Anders Errboe – En Livslang Karriere inden for Teater og Revy • Ing-Marie Carlsson: En talentfuld svensk skuespillerinde • Jes Holtsø – En dansk skuespiller med en imponerende karriere • Preben Kaas: En dansk skuespiller og teaterleder • Jytte Vikkelsøe: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriere • Peter Refn: En dansk skuespiller med en enestående karriere • Jürgen Vogel: En talentfuld tysk skuespiller • Gitte Naur: En Multitalentet Skuespiller og Sanger • Måns Herngren: En talentfuld svensk skuespiller