Jacob Nielsen: En Markant Skuespiller Med En Imponerende Karriere
Jacob Christian Nielsen var en fremtrædende skuespiller, der havde en imponerende karriere på scenen, i film, TV og radio. Han blev født den 8. juni 1900 på Frederiksberg og døde den 1. april 1979 i en alder af 78 år. Han er begravet på Søndre Kirkegård i Aalborg.
En Skuespiller Med Stor Erfaring
Jacob Nielsen var søn af forfatteren L.C.N. Nielsen og Margrethe Dorph-Petersen. Han var også nevø af teaterdirektør Johannes Nielsen. Efter at have afsluttet sin studentereksamen på Sorø Akademi i 1920, studerede han hos Johannes Nielsen, inden han blev optaget på Det Kongelige Teaters elevskole fra 1920 til 1922. Han debuterede på Det Kongelige Teater den 22. april 1922 i stykket Det gamle Hjem som karakteren Erik Rabe.
Efter sin debut tilbragte Jacob Nielsen tre år på Odense Teater fra 1922 til 1925. Derefter blev han tilknyttet Henry Schmidts Allé-Teater, hvor han turnerede og arbejdede bl.a. hos Svend Wedel. Han kom senere til Betty Nansen Teatret, hvor han forblev indtil 1937. Fra 1938 blev han sammen med Bjarne Forchhammer direktør for Aalborg Teater og skabte den jyske landsdelsscene. I sæsonen 1937-1938 opførte Aalborg Teater 15 skuespil, hvoraf Jacob Nielsen instruerede 11 og havde hovedroller i fem af dem.
Efter at have drevet Aalborg Teater sammen med Bjarne Forchhammer indtil 1940, måtte de overdrage teatret til tyskerne, der omdannede det til en værnemagts-kino. Efter nogle år som leder af Den Nordjyske Landsdelsscene vendte Jacob Nielsen tilbage til hovedstaden, hvor han spillede på Betty Nansen Teatret og Riddersalen. Han var også tilknyttet Skolescenen i en længere periode. Han var engageret på Odense Teater fra 1967 til 1971 og spillede sine sidste år fra 1973 på Aalborg Teater.
Et Imponerende Repertoire
I løbet af sin karriere spillede Jacob Nielsen i en lang række stykker og film. Nogle af hans mest bemærkelsesværdige roller inkluderer optrædener i Edward Bonds Havet, Spillemand på en Tagryg og Et drømmespil. Han gjorde også stort indtryk som Jerusalems skomager i Hostrups Genboerne.
Jacob Nielsen medvirkede i i alt 45 film. Nogle af hans mest kendte film inkluderer Den kloge mand (1937), Andersen – gårdejer (1938), Naar bønder elsker (1942), Den usynlige hær (1945) og Billet Mrk. (1946). Han spillede en bred vifte af karakterer, lige fra styrmand og professor til betjent og gårdejer.
Et Liv Med Skuespillerinder
Jacob Nielsen var gift tre gange, alle tre gange med skuespillerinder. Han var først gift med Gerda Scharling fra den 9. august 1903 til den 31. juli 1960. Efter deres skilsmisse i 1942 blev han gift med Tove Boëtius den 2. januar 1943 på Københavns Rådhus, men de blev skilt i 1946. Hans tredje ægteskab fandt sted den 31. juli 1952 på Frederiksberg Rådhus med skuespillerinden Tove Bang.
Jacob Nielsen var en dygtig skuespiller, der satte sit præg på dansk teater, film og TV. Hans mange roller og imponerende karriere vil altid blive husket og værdsat af både publikum og kolleger.
Jacob Nielsen: Skuespilleren og hans samarbejdspartnere gennem karrieren
Jacob Nielsen, født den 8. juni 1900 på Frederiksberg, var en markant skikkelse inden for teaterverdenen. Han havde en imponerende karriere på scenen, i film, TV og radio. Med en imponerende erfaring, lært fra nogle af de bedste i branchen, bidrog han til at forme teaterscenen i Danmark. I denne artikel vil vi se nærmere på Jacob Nielsens karriere og de samarbejdspartnere, han havde gennem årene.
Tidlig karriere og teaterscenen
Jacob Nielsen voksede op i en kunstnerisk familie. Han var søn af forfatteren L.C.N. Nielsen og Margrethe Dorph-Petersen samt nevø af teaterdirektør Johannes Nielsen. Efter at have taget sin studentereksamen fra Sorø Akademi i 1920 blev han uddannet hos Johannes Nielsen, før han gik på Det Kongelige Teaters elevskole mellem 1920 og 1922. Han debuterede på Det Kongelige Teater den 22. april 1922 i stykket Det gamle Hjem som karakteren Erik Rabe.
Efter sin debut på Det Kongelige Teater tilbragte Jacob Nielsen tre år på Odense Teater mellem 1922 og 1925. Efterfølgende blev han knyttet til Henry Schmidts Allé-Teater og turnerede også hos Svend Wedel. Han fandt dog sin hovedbase på Betty Nansen Teatret, hvor han forblev indtil 1937.
Samarbejde med Bjarne Forchhammer og Aalborg Teater
I 1937 blev Jacob Nielsen og Bjarne Forchhammer direktører for Aalborg Teater og skabte den jyske landsdelsscene. I løbet af deres tid på teatret opførte de 15 skuespil i sæsonen 1937-1938. Jacob Nielsen instruerede 11 af disse stykker og havde hovedroller i fem af dem samt store roller i fem andre. Desværre måtte de overdrage teatret til tyskerne i 1940, som omdannede det til en værnemagts-kino.
Efter nogle år som leder af Den Nordjyske Landsdelsscene vendte Jacob Nielsen tilbage til hovedstaden, hvor han optrådte på Betty Nansen Teatret og Riddersalen. Han var også tilknyttet Skolescenen i en længere periode. I 1967 blev han ansat på Odense Teater og spillede der i fire år frem til 1971. De sidste tre år af sin karriere var han på Aalborg Teater, hvor han fortsatte med at optræde.
Filmroller
Jacob Nielsen havde også en imponerende filmkarriere og medvirkede i hele 45 film. Disse inkluderede:
- Den kloge mand (1937): Spillede rollen som Andersen, gårdejer
- Livet paa Hegnsgaard (1938): Spillede rollen som Anders, forkarl på Hegnsgaarden
- Naar bønder elsker (1942): Spillede rollen som Mikkel, daglejer
- Den usynlige hær (1945): Spillede rollen som værkfører på Metrodan
- Billet Mrk. (1946): Spillede rollen som Holger Ramløv, styrmand
- … og mange flere
Personlige liv
Jacob Nielsen blev gift med skuespillerinden Gerda Scharling i 1934, men de blev skilt i 1942. Han giftede sig derefter med skuespillerinden Tove Boëtius i 1943, men de blev skilt i 1946. Hans tredje ægteskab var med skuespillerinden Tove Bang, som han blev gift med i 1952.
Afsluttende tanker
Jacob Nielsen efterlod en betydningsfuld arv inden for dansk teater. Hans alsidige roller på scenen, skærmen og i radioen gjorde ham til en af de mest respekterede skuespillere i sin tid. Gennem karrieren samarbejdede han med mange talentfulde skuespillere, instruktører og teatre, hvilket bidrog til at forme den danske teaterscene, som vi kender den i dag.
Jacob Nielsen var en markant skuespiller, der formåede at indfange publikums opmærksomhed med sine overbevisende præstationer.
– Teateranmelder, Ekstra Bladet
Jacob Nielsen – En Transcenderende Skuespiller Karriere
Jacob Christian Nielsen var en markant dansk skuespiller, der optrådte på scener, film, tv og radio. Født den 8. juni 1900 i Frederiksberg og død den 1. april 1979 i en alder af 78 år, har Jacob Nielsen efterladt et stort indtryk på den danske underholdningsindustri.
En Karriere på Scenen
Jacob Nielsen var søn af forfatteren L.C.N. Nielsen og Margrethe Dorph-Petersen og var nevø af teaterdirektør Johannes Nielsen. Han blev student fra Sorø Akademi i 1920 og fortsatte sin uddannelse hos Johannes Nielsen, inden han gennemgik Det Kongelige Teaters elevskole fra 1920 til 1922. Hans debut på Det Kongelige Teater fandt sted den 22. april 1922 som Erik Rabe i stykket Det gamle Hjem. Efter sin tid ved Odense Teater fra 1922 til 1925 blev han tilknyttet forskellige teatre såsom Henry Schmidts Allé-Teater og Betty Nansen Teatret.
I 1937 blev Jacob Nielsen sammen med Bjarne Forchhammer direktør for Aalborg Teater og skabte den jyske landsdelsscene. I løbet af sæsonen 1937-1938 blev der opført 15 skuespil på Aalborg Teater, hvoraf Jacob Nielsen instruerede 11 af dem og havde hovedrollen i fem og større roller i fem andre. Sammen med Bjarne Forchhammer drev han Aalborg Teater indtil 1940, hvor teatret blev overdraget til tyskerne og blev brugt som værnemagts-kino. Efter nogle år som leder af Den Nordjyske Landsdelsscene vendte Jacob Nielsen tilbage til hovedstaden, hvor han optrådte på Betty Nansen Teatret og Riddersalen. Han var også tilknyttet Skolescenen i en længere periode. Senere, fra 1967 til 1971, var han ansat på Odense Teater, inden han tilbragte sine sidste år fra 1973 på Aalborg Teater.
Succesfulde Film Optrædener
Jacob Nielsen optrådte i en imponerende mængde film i løbet af sin karriere. Lad os tage et kig på nogle af hans mest bemærkelsesværdige filmoptrædener:
- Den kloge mand (1937) – Andersen, gårdejer
- Livet paa Hegnsgaard (1938) – Anders, forkarl på Hegnsgaarden
- Naar bønder elsker (1942) – Mikkel, daglejer
- Den usynlige hær (1945) – Værkfører på Metrodan
- Billet Mrk. (1946) – Holger Ramløv, styrmand
- Brevet fra afdøde (1946) – Sortbørshandler
- De pokkers unger (1947) – Christoffersen
- Soldaten og Jenny (1947) – Tjener
- Kristinus Bergman (1948) – Ulrik Tange
- For frihed og ret (1949) – Professor Schouw
Dette er blot et udsnit af de film, Jacob Nielsen optrådte i. Hans alsidige skuespil talte mange forskellige roller, der etablerede ham som en alsidig og dygtig skuespiller.
En Skuespiller Liv
Jacob Nielsen blev gift tre gange, først med skuespillerinden Gerda Scharling fra 1903 til 1960, derefter med skuespillerinden Tove Boëtius fra 1943 til 1946, og endelig med skuespillerinden Tove Bang fra 1952. Disse ægteskaber vidner om nielsens tætte forbindelse til underholdningsbranchen både på og uden for scenen.
Jacob Nielsen efterlod et stort indtryk på dansk teater og film, og hans talrige optrædener vil altid være en del af dansk kulturhistorie. Han er begravet på Søndre Kirkegård i Aalborg. Hans hengivenhed og talent fortsætter med at inspirere nutidige og kommende generationer af skuespillere.
Jacob Nielsen var en af de mest talentfulde skuespillere i sin generation. Hans præstationer på scenen og i film verdenen vil altid blive husket og fejret.
Andre populære artikler: Isak Celinder Faurholm: En talentfuld skuespiller på vej mod stjernerne • Ken Vedsegaard: Skuespiller, Instruktør og Underviser • Grethe Holmer: En Dygtig Skuespillerindes Liv og Karriere • Jesper Høm: En talentfuld skuespiller og fotograf • Jan Bredsdorff: En talentfuld skuespiller og forfatter • Karl Gjellerup: En Idealistisk Forfatter og Nobelprismodtager • Ida From: En Institution i Dansk Revy • Laura Drasbæk: En talentfuld skuespiller med mange facetter • Jonas Linneke: En talentfuld skuespiller med en imponerende filmografi • Morten Grunwald: En Legende i Dansk Skuespil • Emilie Sannom: En Dristig Skuespillerinde med en Farverig Karriere • Lise Cabble: En talentfuld skuespiller og sangskriver • Sicilia Gadborg Høegh: En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriere • Jimmy Stahr: En Allround Kunstner og Engageret Samfundsborger • Sara Bro: En talentfuld skuespiller og tv-vært • Bronagh Gallagher: En talentfuld irsk skuespillerinde og sangerinde • Gordon Kennedy • Peter Urban Gad – En dansk filminstruktør og biografdirektør • Søren Hauch-Fausbøll: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Anne Bergfeld – En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere