kvindely.dk

Jørgen Weel – En Skuespiller i Skyggen af sin Mor

Jørgen Weel var en dansk skuespiller, der blev født den 13. august 1922 i København. Han døde den 16. juni 1993 i en alder af 70 år og blev begravet på Vestre Kirkegård i København.

En Skuespillervej Valgt på Egen Hånd

Jørgen Weel voksede op hos sin mor, Liva Weel, efter at hendes ægteskab med Arne Weel sluttede, da Jørgen var tre år gammel. Han valgte selv at følge teatervejen og begyndte sin karriere på Studenterscenen og senere på Odense Teater som elev i 1942-1943. Han læste hos Sam Besekow og blev derefter elev på Århus Teater fra 1945-1947.

Han debuterede som skuespiller den 20. januar 1945 i forestillingen Spøgelsestoget ved Carl Alletorps Turné i Fredericia. Han optrådte også en enkelt gang sammen med sin mor i forestillingen Hos Grevinden på Aalborg Teater, hvor hun spillede hovedrollen.

Efter sin debut på Aarhus Teater arbejdede Jørgen Weel som freelance skuespiller i København. Han optrådte på forskellige teatre som Riddersalen, Scala, Alle Scenen, Det Ny Teater, Folketeatret, Det Danske Teater, Skolescenen og flere turnéer. Han havde også en rolle som bagermester Harepus i Det Ny Teaters opførelse af Dyrene i Hakkebakkeskoven.

Jørgen Weel medvirkede også i radio og TV og blev kendt for sin speakning og eftersynkronisering. Han indlæste endda lydbøger til blinde og svagtseende. Han udgav også en enkelt grammofonplade med titlerne Jeg sover på en bænk på Rådhuspladsen og Jeg går rundt med hul i lommen. Begge sange stammer fra Herlev Sommerrevy i 1953.

Familie og Personlige Liv

Jørgen Weel blev gift den 6. august 1949 på Københavns Rådhus med kontorassistent Grethe Strange Nielsen, som han mødte på Aarhus Teater. De begge havde en rolle i forestillingen Grevinde Maritza. Sammen fik de en søn, skuespilleren Henrik Weel.

Filmkarriere

Jørgen Weel medvirkede i i alt 29 film i løbet af sin karriere. Nogle af hans kendte film inkluderer I gabestokken (1950), Som sendt fra himlen (1951), Vi som går stjernevejen (1956), Skovridergaarden (1957), Tag til marked i Fjordby (1957), Den sidste vinter (1960), Een blandt mange (1961), Det støver stadig (1962), Sommer i Tyrol (1964), 5 mand og Rosa (1964), Don Olsen kommer til byen (1964), En ven i bolignøden (1965), Halløj i himmelsengen (1965), Jensen længe leve (1965), Nu stiger den (1966), Slap af, Frede (1966), Mig og min lillebror (1967), Mig og min lillebror og storsmuglerne (1968), Min søsters børn vælter byen (1968), Tænk på et tal (1969), Mig og min lillebror og Bølle (1969), Den røde rubin (1970) og Ekko af et skud (1970).

Jørgen Weel efterlod sig et imponerende eftermæle inden for dansk teater og film. Hans talent og bidrag til scenen vil altid blive husket.

Jørgen Weel – En oversigt over hans karriere og samarbejdspartnere

Jørgen Weel var en dansk skuespiller, der blev født den 13. august 1922 i København og døde den 16. juni 1993 i en alder af 70 år. Han er begravet på Vestre Kirkegård i København.

Biografi

Jørgen Weel måtte hele sit liv leve i skyggen af sin berømte mor, Liva Weel. Han voksede op hos sin mor i villaen på Hortensiavej, efter at hendes ægteskab med Arne Weel endte i skilsmisse, da Jørgen var tre år gammel. På trods af dette valgte Jørgen Weel at følge sin egen vej inden for teaterverdenen.

Han begyndte sin karriere som elev på Odense Teater efter at have lært hos Sam Besekow. Fra 1945 til 1947 var han elev på Århus Teater, hvor han debuterede den 20. januar 1945 i Carl Alletorps Turné-produktion af Spøgelsestoget. Han medvirkede også en enkelt gang med sin mor i forestillingen Hos Grevinden på Aalborg Teater, hvor hun spillede hovedrollen.

Efter en periode som freelance skuespiller i København, hvor han optrådte på teatre som Riddersalen, Scala, Alle Scenen, Det Ny Teater, Folketeatret, Det Danske Teater og Skolescenen samt deltog i flere turnéer, fik Jørgen Weel rollen som bagermester Harepus i Det Ny Teaters opførelse af Dyrene i Hakkebakkeskoven. Han havde også roller i produktioner som Pengene Ligger I Banken på Scala og Når Engle Elsker med Blaksted-turneen. I midten af 1980erne spillede han Jerusalems skomager i Genboerne, og hans sidste rolle var i Molières Den Indbildte Syge på Blaksted-turneen.

Jørgen Weel havde også mange optrædener i radio og TV og blev meget benyttet til speakning og eftersynkronisering. Han indlæste desuden bøger på lydbånd til blinde og svagtseende. Han udgav også en enkelt grammofonplade med titlerne Jeg sover på en bænk på Rådhuspladsen og Jeg går rundt med hul i lommen fra Herlev Sommerrevy i 1953. I privatlivet blev Jørgen Weel gift den 6. august 1949 med kontorassistent Grethe Strange Nielsen, som han mødte på Aarhus Teater, hvor hun var skuespillerelev.

Jørgen Weels søn, Henrik Weel, er også skuespiller og har fulgt i sin fars fodspor.

Filmkarriere

I løbet af sin karriere medvirkede Jørgen Weel i 29 forskellige film. Nogle af de film, han medvirkede i, inkluderer:

  1. I gabestokken (1950) – Kontoransat
  2. Som sendt fra himlen (1951) – Spejderfører
  3. Det gamle guld (1951) – Anton
  4. Vi som går stjernevejen (1956) – Lis ven
  5. Skovridergaarden (1957) – Postbud
  6. Tag til marked i Fjordby (1957) – Betjent
  7. Den sidste vinter (1960) – Niels Jacobsen, dansk faldskærmsmand
  8. Een blandt mange (1961) – Fotografassistenten
  9. Det støver stadig (1962) – Befalingsmand i hjemmeværnet
  10. … og mange flere.

Jørgen Weel medvirkede i forskellige roller, herunder kontoransat, betjent, fotograf, postbud og kriminalassistent.

Jørgen Weel var en alsidig skuespiller, der efterlod et stort indtryk på dansk teater og film. Hans samarbejde med både etablerede og up-and-coming kunstnere har bidraget til sin arv og fortsatte relevans inden for dansk skuespil.

En omfattende guide til skuespilleren Jørgen Weel og hans film

Jørgen Weel var en dansk skuespiller, der blev født den 13. august 1922 i København og døde den 16. juni 1993 i en alder af 70 år. Han er begravet på Vestre Kirkegård i København.

Biografi

Jørgen Weel levede hele sit liv i skyggen af sin mor, Liva Weel, der var en kendt dansk sangerinde. Han valgte dog selv teatervejen og begyndte sin karriere på Studenterscenen, hvorefter han var elev på Odense Teater og Århus Teater. Han optrådte også flere gange sammen med sin mor, blandt andet i forestillingen Hos Grevinden på Aalborg Teater.

Jørgen Weel var en alsidig skuespiller og optrådte på mange teatre i både Århus og København. Han medvirkede blandt andet på Riddersalen, Scala, Alle Scenen, Det Ny Teater, Folketeatret, Det Danske Teater og Skolescenen. Han havde også mange opgaver i radio og TV og blev benyttet til speakning og eftersynkronisering. I sine sidste år indlæste han også bøger på lydbånd til blinde og svagtseende.

Familie

Jørgen Weel blev gift den 6. august 1949 med kontorassistent Grethe Strange Nielsen, som han mødte på Aarhus Teater. Sammen havde de en søn, Henrik Weel, der også er skuespiller.

Filmografi

Jørgen Weel medvirkede i i alt 29 film i løbet af sin karriere. Nedenfor er en liste over nogle af hans mest bemærkelsesværdige film:

  1. I gabestokken (1950) – Kontoransat
  2. Som sendt fra himlen (1951) – Spejderfører
  3. Det gamle guld (1951) – Anton
  4. Vi som går stjernevejen (1956) – Lis ven
  5. Skovridergaarden (1957) – Postbud
  6. Tag til marked i Fjordby (1957) – Betjent
  7. Den sidste vinter (1960) – Niels Jacobsen, dansk faldskærmsmand
  8. Een blandt mange (1961) – Fotografassistenten

Disse er blot nogle få eksempler på Jørgen Weels film. Han havde en lang og mangfoldig karriere inden for filmbranchen, hvor han indtog forskellige roller og leverede mindeværdige præstationer.

Desværre er mange af Jørgen Weels film ikke længere let tilgængelige, men hans bidrag til dansk film vil altid blive husket.

Jørgen Weel var en talentfuld og alsidig skuespiller, der gjorde et stort indtryk i dansk film og teater. Han leverede altid autentiske og overbevisende præstationer, og han vil blive husket som en af Danmarks mest elskede skuespillere.

Eftermæle

Jørgen Weel efterlod sig et værdifuldt arv inden for dansk kultur. Hans talent og dedikation til sit håndværk lever videre i minderne hos både publikum og hans kolleger. Selvom han levede i skyggen af sin berømte mor, formåede han at skabe sit eget navn og efterlade en betydningsfuld indvirkning på dansk film og teater.

Jørgen Weel vil altid være en vigtig del af Danmarks skuespilhistorie og en inspiration for kommende generationer af skuespillere.

Andre populære artikler: Ina Løndahl: En Multifacetteret Skuespillerinde og KunstnerJess Ingerslev: En Legendarisk SkuespillerBjörn Gustafsson: En svensk skuespiller med en imponerende karriereKarina Lohse Dahl: En talentfuld skuespiller og danserLouis Bodnia Andersen: En talentfuld skuespiller med en lysende fremtidMorten Pape: En talentfuld skuespiller og forfatterOliver Grubb Hoffmeyer: En talentfuld skuespiller med en lovende karriereMichael Juul Sørensen – En Legende indenfor Radio og TVJulie Agnete Vang Christensen: En talentfuld skuespillerEllen Winther Lembourn: En Skuespillerindes Liv og KarriereMichael Brostrup: En Skuespiller med Enestående TalentSanna Persson Halapi – En talentfuld skuespillerinde med en imponerende karriereKatinka Evers-Jahnsen: En talentfuld skuespillerinde med en lovende karriereAnna Jensen – En talentfuld skuespillerinde på scenenMorten Arnfred – En talentfuld dansk filminstruktørGerda Madsen: En Dygtig Skuespillerinde med en Mangfoldig KarriereSamuel Fröler: En talentfuld svensk skuespillerMalaika Berenth MosendaneCarit Etlar: En Berømt Skuespiller og ForfatterAnne Elmegaard Kejser: En talentfuld skuespiller og tv-vært