Karin Nellemose: En Skuespillerindes Liv og Karriere
Karin Nellemose var en fremtrædende dansk skuespillerinde, der blev født den 3. august 1905 i København og døde den 5. august 1993 i en alder af 88 år. Hun blev begravet på Hornbæk Ny Kirkegård i Nordsjælland. Nellemose var datter af kontorchef og inspektør Sophus Vilhelm Aage Nellemose og Anna Marie Hultgreen. Hun blev uddannet på Det Kongelige Teaters Elevskole i årene 1924-1926 og debuterede på samme teater den 5. marts 1926 som Tilde i stykket Hårdt imod hårdt. Hun var tilknyttet Det Kongelige Teater i næsten 60 år og optrådte hovedsageligt på dette teater.
En Karriere på Teatret
I løbet af sin karriere spillede Karin Nellemose en række mindeværdige roller på Det Kongelige Teater. Nogle af hendes mest bemærkelsesværdige præstationer inkluderer Agnete i Elverhøj, Constance Leth i Egelykke, Prinsessen i Der var engang, Hermia i En Skærsommernatsdrøm, Grete i Kærlighed uden strømper, Gwendolin i Bunburry, Blanche Dubois i Omstigning til Paradis, Mrs. Tyrone i Lang dags rejse mod nat, Amanda Wingfield i Glasmenageriet, Lavinia i Cocktail Party, Fru Linde i Et Dukkehjem, Magdelone i Mascarade, Madam Rust i Sparekassen, Barselskonen i Barselsstuen og Lisbeth i Erasmus Montanus. Hendes sidste rolle var som bedstemor i En stakket frist på Gråbrødrescenen i 1983.
En Skuespillerinde på Tv og Film
Karin Nellemose fik også succes på tv og film. Hun opnåede stor popularitet som den stakkels undertrykte Misse Møhge i tv-serien Matador. Hun medvirkede også i satireprogrammet Mosebryg. Nellemose medvirkede i næsten 50 spillefilm, herunder Præsten i Vejlby fra 1931, hvor hun spillede præstens datter Marie, og Kampen mod uretten og Hr. Petit, hvor hun blev tildelt Bodil Prisen for sine filmroller. Hun var også en flittig gæst i Radioteatret og optrådte med talrige oplæsninger fra H.C. Andersen til Herman Bang.
Et Liv på og uden for Scenen
Karin Nellemose var gift med skuespil- og operachef, sceneinstruktør og kgl. kapelmusikus Torben Anton Svendsen. De blev gift den 9. juni 1928 i Sct. Jakobs Kirke på Østerbro i København og ægteskabet varede i mere end 50 år. Sammen fik de datteren Annemette Svendsen, der også blev skuespillerinde. Karin Nellemose tilbragte sine ferier i sommerhuset Bakkehuset i Villingebæk ved Gilleleje. Hun modtog medaljen Ingenio et Arti for sit arbejde.
En Skuespillerindes Arv
Karin Nellemose efterlod sig en betydelig arv inden for dansk teater og film. Hendes talent og engagement gjorde hende til en af landets mest elskede skuespillerinder. Hendes mange præstationer på scenen og på skærmen vil altid blive husket og værdsat af publikum og kolleger. Hun satte sit præg på dansk kultur og kunst og vil altid blive husket som en af de store ikoner inden for dansk skuespil.
Kilder:
- https://www.danskefilm.dk/skuespiller.php?id=191
- https://www.dfi.dk/viden-om-film/filmdatabasen/person/karin-nellemose
Karin Nellemose var en af Danmarks mest talentfulde skuespillerinder. Hendes præstationer på teatret og i film vil altid være en del af den danske kulturarv. – Skuespillerkollega
Karin Nellemose: En Skuespillerindes Karriere
Den danske skuespiller Karin Nellemose var en af landets mest elskede og respekterede talenter. Født den 3. august 1905 i København og død den 5. august 1993 i en alder af 88 år, efterlod hun sig et imponerende eftermæle inden for teater, film og tv.
Tidlige år og uddannelse
Karin Nellemose var datter af kontorchef, inspektør Sophus Vilhelm Aage Nellemose og hustru Anna Marie Hultgreen. Hun blev uddannet på Det Kongelige Teaters Elevskole i årene 1924-1926 og debuterede på samme teater den 5. marts 1926 som Tilde i skuespillet Hårdt imod hårdt. Hun var derefter tilknyttet Det Kongelige Teater i næsten 60 år.
Hendes roller
I løbet af sin karriere spillede Karin Nellemose en lang række mindeværdige roller. På Det Kongelige Teater medvirkede hun i stykker som Elverhøj, En Skærsommernatsdrøm, Glasmenageriet og Et dukkehjem. Hun blev kendt for sit talentfulde skuespil og evnen til at portrættere både stærke og sårbare kvindelige karakterer.
Hun medvirkede også i flere film, herunder Præsten i Vejlby fra 1931, hvor hun spillede rollen som præstens datter Marie. I alt medvirkede hun i næsten 50 spillefilm, hvoraf nogle af hendes mest bemærkelsesværdige præstationer var i Kampen mod uretten og Hr. Petit, hvor hun blev tildelt Bodil Prisen for sine imponerende roller.
På tv-skærmen fik Karin Nellemose en stor folkelig popularitet i rollen som Misse Møhge i den ikoniske tv-serie Matador. Hun medvirkede også i satireprogrammet Mosebryg samt i flere radioteaterproduktioner og oplæsninger.
Samarbejde og anerkendelse
Gennem sin imponerende karriere arbejdede Karin Nellemose sammen med nogle af Danmarks mest talentfulde skuespillere, instruktører og dramatikere. Hun blev anerkendt for sit store bidrag til dansk scenekunst og modtog medaljen Ingenio et Arti for sin indsats.
Personligt liv og arv
Karin Nellemose var gift med skuespil- og operachef, sceneinstruktør og kgl. kapelmusikus Torben Anton Svendsen, og de havde sammen datteren Annemette Svendsen, der også blev skuespillerinde. Hun var desuden søster til billedhuggeren Knud Nellemose og solodanserinden Kirsten Elsass.
Efter sin aktive karriere tilbragte Karin Nellemose sine ferier i sommerhuset Bakkehuset i Villingebæk ved Gilleleje. Hun efterlod et varigt indtryk på dansk teater og film, og hendes talent og dedikation vil altid blive husket og beundret.
Karin Nellemose: En Hyldest til en Stor Skuespillerinde og Hendes Filmer
Karin Nellemose, født den 3. august 1905 i København og død den 5. august 1993, var en bemærkelsesværdig dansk skuespillerinde. Hendes imponerende karriere spænder over næsten 60 år, hvor hun primært var tilknyttet Det Kongelige Teater. Gennem årene spillede hun en række mindeværdige roller i både teaterstykker og film, og hendes talent gjorde hende til en af landets mest elskede skuespillerinder. Lad os dykke ned i nogle af de mest betydningsfulde film, hvor Karin Nellemose optrådte.
Talentet opdages og begyndelsen på en lang karriere
Efter at have uddannet sig på Det Kongelige Teaters Elevskole i årene 1924-1926, debuterede Karin Nellemose den 5. marts 1926 på samme teater i rollen som Tilde i stykket Hårdt imod hårdt. Herfra fortsatte hun med at optræde på Det Kongelige Teater i næsten 60 år. Hun spillede en række bemærkelsesværdige karakterer på teatret og blev anerkendt både for sin dygtighed og sin dedikation.
Spillefilm og tv-optrædener
Karin Nellemose var ikke kun en fremragende teaterskuespillerinde, men havde også en imponerende filmkarriere. Hun medvirkede i næsten 50 spillefilm og efterlod et uudsletteligt indtryk på det danske filmlandskab. Hendes første filmrolle var i den stumfilm Du skal ære din hustru fra 1925, hvor hun blev opdaget af den berømte instruktør Carl Th. Dreyer.
Nogle af Karin Nellemoses mest kendte film inkluderer Præsten i Vejlby fra 1931, hvor hun portrætterede præstens datter Marie, og Kampen mod uretten og Hr. Petit, hvorfra hun modtog Bodil Prisen for sine exceptionelle præstationer. Hun blev også anerkendt for sin rolle som den stumme morderske fru Brydesen i Kan De li Østers fra 1967 og som den stakkels undertrykte Misse Møhge i tv-serien Matador. Hun medvirkede også i satireprogrammet Mosebryg og var en flittig gæst i Radioteatret.
Et liv dedikeret til kunsten
Karin Nellemose var gift med skuespil- og operachef, sceneinstruktør og kgl. kapelmusikus Torben Anton Svendsen, og ægteskabet varede i mere end 50 år. Sammen fik de datteren Annemette Svendsen, som også blev skuespillerinde. Karin Nellemose blev anerkendt for sit talent og modtog medaljen Ingenio et Arti for sin indflydelse på dansk kultur.
Efter at have tilbragt størstedelen af sit liv på scenen og lærredet tilbragte Karin Nellemose sine ferier i sommerhuset Bakkehuset i Villingebæk nær Gilleleje. Hendes livs arbejde vil altid blive husket og fejret af generationer af skuespillere og publikum.
Filmografien
- Præsten i Vejlby (1931) – Mette, hans datter
- Kirke og orgel (1932) – Grethi Berger, forældreløs
- Barken Margrethe af Danmark (1934) – Margrethe, skibsrederens datter
- Nøddebo Præstegaard (1934) – Andrea Margrethe Blicher, datter
- Den mandlige husassistent (1938) – Karen Erlandsen, deres datter
- Livet paa Hegnsgaard (1938) – Trine Rævsgaard, deres datter
- Elverhøj (1939) – Agnete, hendes datter
- En desertør (1940) – Marie Kristoffersen
Karin Nellemose efterlod et utvivlsomt aftryk på teater- og filmverdenen i Danmark. Hendes talent og dedikation vil forblive en del af dansk kulturhistorie, og hun vil altid blive husket som en af landets mest elskede skuespillerinder.
Andre populære artikler: Olaf Ussing: En Skuespillers Liv og Karriere • Kai Holm: En dygtig skuespiller og en æresmand • Sonny Lindberg: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Laure Calamy: En talentfuld skuespillerinde fra Frankrig • Troels Malling: En talentfuld dansk skuespiller • Lars Olesen II – En talentfuld dansk skuespiller • Bjarne Jeppesen: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Preben Elkjær: En Farverig og Fandenivoldsk Fodboldspiller • Jesper Nicolaj Christiansen • Mette Føns: En talentfuld skuespiller med en imponerende karriere • Morten Arnfred – En talentfuld dansk filminstruktør • Molly Koppel: En talentfuld skuespillerinde med en lovende karriere • Peter Skaarup: En dygtig skuespiller med en imponerende karriere • Berte Fischer-Hansen: En Multitalentet Skuespiller, Instruktør og Manuskriptforfatter • Klaus Bondam: En Multitalentet Skuespiller og Direktør • Bertel Abildgaard: En alsidig skuespiller med en imponerende karriere • Jesper Høm: En talentfuld skuespiller og fotograf • Johannes Poulsen: En Skuespiller af Stor Betydning • Fini Høstrup: En talentfuld skuespiller og musiker • Troels II Munk: En Skuespiller og Instruktør med Et Mangfoldigt Teaterliv